9292 OV-applicatie staat voortaan ook in de Huawei AppGallery

9292 OV-applicatie staat voortaan ook in de Huawei AppGallery

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei mag sinds de april 2019 niet meer handelen met Google: het Chinese bedrijf kan met het handelsverbod geen nieuwe telefoons lanceren met Google Play Services. AppGallery is Huaweis vervangende ‘appwinkel’: de 9292 OV-applicatie is daar inmiddels ook verkrijgbaar.

9292-routeplanner

Voor alle duidelijkheid: Huawei-telefoons die momenteel nog in de Nederlandse winkels liggen, zullen voor de volledige levensduur van het apparaat gebruik mogen maken van de Play Services. Pas zodra toestellen zoals de Huawei Mate 30 Pro - of de aanstaande Huawei P40 (Pro) - in de winkels komen te liggen, krijgen wij in Nederland te maken met Huaweis eigen appwinkel. AppGallery staat al jaren op telefoons van het Chinese merk geïnstalleerd - maar functioneerde meer als extra appwinkel. Nu de fabrikant geen Google Play Services-licenties kan verkrijgen voor nieuwe toestellen, blijft de AppGallery over voor het installeren van Android-apps: 9292 is als eerste Nederlandse app aangeschoven in Huaweis AppGallery.

9292-app in AppGallery

Gebruikers kunnen voor 9292 voortaan ook terecht in Huaweis AppGallery

[readmore articles="203561,202288"]

9292 is misschien wel de handigste OV-routeplanner in Nederland. Veel vervoerders hebben een eigen routeplanner, maar die biedt in de meeste gevallen de ‘beste reizen met hun vervoersmiddel’. Zo word je met de NS-routeplanner, je raadt het niet, met de trein naar je bestemming gestuurd. Via de 9292-app krijg je een volledig overzicht van de reizen die mogelijk zijn: ook met een alternatieve vervoerder. Zelfs al zou de reis daardoor langer duren. 9292 werkt overigens ook samen met andere routeplanners. Zo maakt de NS-app gebruik van 9292-data voor deur-tot-deur reisadvies, waardoor je tegenwoordig een specifieke(re) route voorgeschoteld krijgt bij het invullen van adresgegevens.

Lokale applicaties

In eerste instantie klinkt het toevoegen van de 9292-app aan Huaweis AppGallery erg gemakkelijk en zou je jezelf ook afvragen waarom het ‘nieuws’ is dat de 9292-app voortaan in de AppGallery staat. Toch ligt het allemaal niet zo gemakkelijk – een ontwikkelaar moet immers tijd (en dus geld) steken in de ontwikkeling van applicaties voor specifiek platformen. Marco Langendam, reizigersrelatie-specialist bij 9292 heeft tegenover Androidworld bevestigd dat de app inmiddels in de AppGallery te vinden is.

Op termijn zal ook de nieuwe 9292-app volgen in Huaweis appwinkel. Marco wist ons te melden dat de transitieperiode om de huidige app werkend te krijgen niet meer dan 30 minuten heeft gekost. Hoe dit in de toekomst zal zijn om de app geschikt te maken voor de ‘HMS Core’ is nog niet duidelijk.

9292-app in AppGallery

Gebruikers krijgen een notificatie zodra er een nieuwe app in de AppGallery staat

[readmore articles="204615,204136"]

Androidworld was woensdag 15 januari aanwezig in Londen voor de Huawei Developer Day. Tijdens het evenement kondigde Huawei de nieuwe mogelijkheden aan van HMS Core 4.0. Daaronder valt ook de mogelijkheid om ‘advertenties’ te versturen via meldingen, zodra een nieuwe app in Huaweis AppGallery staat. Een Androidworld-lezer wist op vrijdagavond voor het eerst zo’n notificatie te onderscheppen. Als gebruikers van een Huawei-toestel op de notificatie klikken, worden ze naar de productpagina van de applicatie gebracht. Van daaruit kan de app uiteraard geïnstalleerd worden – de meerwaarde voor de notificaties op toestellen met de Google Play Services ontgaat mij (nog) wel.

Dank voor de tip, Kees!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk