7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Arts & Culture is een app die je vanuit je luie zetel laat versteld staan door kunst en bezienswaardigheden van over de hele wereld. De app wil cultuur dichtbij te brengen in een tijd waarin echte bezoekjes en uitstappen beperkt zijn. Ontdek zeven leuke en leerrijke dingen die je met deze app kan.

1. Bekijk kunstcollecties wereldwijd

Sta ons toe om even meteen met de deur in huis te vallen. Arts & Culture bevat tal van leuke games en ervaringen om kunst toegankelijker te maken of spelenderwijs aan kinderen aan te bieden. Toch is Googles sterkste verwezenlijking nog altijd de 100.000 kunstwerken uit verschillende collecties wereldwijd, die je gratis kan bekijken in de app. Onder ‘I’m looking for’ vind je de optie Museums. Onder de musea die deelnemen, vind je trouwens ook de collecties van het Amsterdamse Rijksmuseum.

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

2. Bezoek bezienswaardigheden en musea met StreetView

Een van mijn favoriete functies van Arts & Culture is ongetwijfeld deze. Reizen is omwille van de verspreiding van het coronavirus nu beperkt, en los daarvan is het natuurlijk ook duur om de hele wereld rond te reizen en kennis te maken met de lokale cultuur. Arts & Culture maakt dat een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Kies onder ‘I’m looking for’ voor de optie ‘Places’ en dwaal vervolgens rond in 10.000 bekende plaatsen en musea. Je gebruikt gewoon je telefoon om in het rond te kijken. In musea kan je ook gemakkelijk van kamer en gang wisselen dankzij de galerij onderaan. Deze Street View-ervaringen gaan van het Colosseum in Rome tot de Taj Mahal en het Museum d’Orsay in Frankrijk.

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

3. Art Selfie: portretten die op jou lijken

Misschien vind je alvast dat je aangezicht net op een kunstwerk lijkt, maar nu is ook aan jou om dat te bewijzen. Art Selfie laat je een foto nemen van jezelf en vervolgens vergelijken Googles slimme algoritmes die met de portretten uit bekende kunstwerken. Tik in Arts & Culture op het camera-icoontje en kies dan ‘Art Selfie’ om een foto te nemen. Je krijgt telkens te zien met hoeveel percent jouw foto matcht met de desbetreffende werken, en je ziet ook altijd de naam van een werk en de locatie waar het te bezichtigen is.

4. Art camera: bekijk kunst gedetailleerd

Eerder legden we al uit hoe je collecties van musea over de hele wereld kan bekijken, maar er is ook een selectie aan kunstwerken die je gedetailleerd en in hoge resolutie kan bezichtigen. Je kan dan de interessantste details van dichtbij bekijken en de app geeft ook een woordje duiding bij elk van deze werken. Scroll naar ‘I’m looking for’ en kies ‘Artworks’. Een van de werken die je tot in detail kan bekijken is het beroemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer.

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

5. Speel games

Wie dacht dat games en klassieke kunstwerken niet samengaan, is helemaal mis. Arts & Culture heeft een erg leuk game-gedeelte. Ga naar ‘I’m looking for’ en selecteer dan ‘Games’. Laat kinderen op een toegankelijke manier kennismaken met cultuur aan de hand van een puzzelvariant van bekende werken, of maak in het kleurboek zelf je eigen variant van kunstwerk door een schilderwerk helemaal in te kleuren naar wens. Je kan je kunstwerk ook achteraf delen of opslaan.

Verder zijn er ook leuke woordzoekers een raadsel waarmee je moet bepalen werk werk van de twee als eerste kwam. Arts & Culture bevat tot slot ook een doeboek voor kinderen dat je kan downloaden, ideaal om bijvoorbeeld een lange autorit te overbruggen.

6. Augmented reality: breng cultuur tot leven

Je kent misschien al Googles augmented reality (AR)-wezens- en objecten. Als het gaat om uitgestorven wezens of kunstobjecten dan krijgen die ook een plaats in Arts & Culture. Het voordeel van deze AR-ervaringen is dat je ze op een realistische manier bij jou in je woonkamer kan plaatsen. Zo kan je een idee krijgen van de werkelijke grootte en je kan ook een leuke foto maken.

Scroll naar het kopje ‘Bring culture to life with Augmented realiy’ en kies daaronder ‘Discover more creatures in augmented reality’. Ontdek zo het originele ruimtepak van Lance Armstrong of maak kennis met de voorouder van pinguin zoals we hem nu kennen.

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

7. Art Filter en Art Transfer, wordt deel van een kunstwerk

In Art Selfie gingen we al op zoek naar gelijkenissen tussen ons gelaat en een bekend kunstwerk, maar ditmaal worden we zelf helemaal deel van een werk. Tik op het camera-icoontje en kies voor ‘Art Transfer’. Je kan vervolgens een foto nemen en kiezen uit een reeks fotofilters die gebaseerd zijn op bekende kunstwerken. Denk aan het Zelfportret van Vincent Van Gogh of De Schreeuw van Edvard Much. Je kan zo je foto een heuse make-over geven die je dan kan bewaren of delen.

Gerelateerde artikelen

Verder is er nog Art Filter, en dat is de laatste nieuwe toevoeging van Arts & Culture. Hiermee wordt je foto niet helemaal gemixt met een kunstwerk, maar je maakt wel deel uit van een werk. Kies het camera-icoontje in de app en selecteer ‘Art Filter’. Je kan bijvoorbeeld een rol spelen in Zelfportret met App van Frida Kahlo of je kan een Egyptische halsketting uit de veertiende eeuw dragen.

7 geweldige dingen die je nog niet kende in Google Arts & Culture

Nog meer te ontdekken

In Arts & Culture zijn er nog veel meer ervaringen om te ontdekken. Een voorbeeld is de knappe ‘Color Palette’-functie waarmee je kleuren uit je omgeving kan matchen met een kunstwerk, de quizvragen uit de app of de nieuwe thema’s die Google regelmatige uitlicht. Arts & Culture is dan ook een app die de moeite is om regelmatig te controleren en zo nieuwe content te ontdekken.

Ken jij nog andere apps die cultuur heel dichtbij brengen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture

De Arts & Culture-app neemt je mee naar musea, klassieke concerten en dansvoorstellingen van over de hele wereld. Deze applicatie biedt dezelfde inhoud als de of ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk