7 beste apps om energie te besparen (2022)

7 beste apps om energie te besparen (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Energie kost ontzettend veel geld. Tips zoals "de verwarming een paar graden lager instellen" ken je inmiddels al, maar met deze gratis apps maken het energie en geld besparen makkelijker. Dit is onze selectie.

1. JouleBug

Energie besparen is soms een kwestie van nieuwe gewoontes aannemen en jezelf uitdagen. Dat kan ook best moeilijk zijn, maar een app als JouleBug pakt het aan op een positieve manier en ze maakt er ook een sociaal gebeuren van.

In de app kan je elke keer registreren wanneer je iets besparend doet, zoals: wassen met een koude temperatuur, minder doorspoelen met je toilet of voor de fiets kiezen in plaats van de auto. Je kan de app samen met vrienden en familie gebruiken om te zien wat voor dingen zij doen. JouleBug toont je ook statistieken van je besparende keuzes en ze bevat ook tips met telkens een woordje uitleg. JouleBug is ook leuk om samen met kinderen te gebruiken, want die 'gamification'-strategie van besparen zorgt ervoor dat het niet aanvoelt als een klus.

JouleBug

JouleBug

Energie besparen is soms een kwestie van nieuwe gewoontes aannemen en jezelf uitdagen. Dat kan ook best moeilijk zijn, maar een app als JouleBug pakt het aan op een ..

2. HomeWizard Energy

Hoe zeer JouleBug of andere apps in deze lijst je ook kunnen helpen of motiveren om slimme keuzes te maken: het meest effectieve dat je kan doen, is je verbruik grondig opvolgen. HomeWizard heeft een goede app waarmee je in detail je elektriciteit- en gasverbruik kan op volgen op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis.

De app maakt je verbruik overzichtelijk in grafiekjes, en als je ook eigenaar van zonnepanelen kan je ook zien hoeveel energie je opwekt. Op die manier kan je tot meer inzichten komen over je energieverbruik. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om 's middags en niet 's avonds te vaatwasser op te zetten, wanneer de zon het krachtigst is.

Om je verbruik te meten heb je de HomeWizardWi-Fi P1 Meter nodig die je voor 29,95 euro kan aanschaffen. Je sluit deze rechtstreeks aan op je digitale energiemeter. Lees onze bevindingen over HomeWizard in onze review op AWSmart.nl.

HomeWizard Energy

HomeWizard Energy

Hoe zeer andere apps je ook kunnen helpen of motiveren om slimme keuzes te maken: het meest effectieve dat je kan doen, is je verbruik grondig opvolgen. HomeWizard h ..

3. ANWB Onderweg & Wegenwacht

Deze app zal voor velen geen introductie nodig hebben. Niet alleen blijf je met ANWB Onderweg & Wegenwacht op de hoogte over files, maar de app toont ook de actuele brandstofprijzen. Op een kaart vind je alle tankstations bij je in de buurt, met telkens een aanduiding voor de prijs voor brandstof per liter.

In de Instellingen van ANWB Onderweg kan je aanduiden welk type motor jouw auto heeft. Rijd je elektrisch, dan kan de app je ook begeleiden naar een laadpaal in je omgeving. De ANWB-app bestaat intussen 10 jaar. Er zijn overigens nog meer goede apps om geld te besparen in de tankstations.

ANWB Onderweg & Wegenwacht

ANWB Onderweg & Wegenwacht

De ANWB Onderweg-app geeft je alles wat je onderweg nodig hebt: actuele verkeersinformatie, ANWB File Alert bij vertraging op opgeslagen routes, een routeplanner, pa ..

4. Grondstofprijzen

Momenteel zijn in Europa niet alleen de prijzen voor energie sterk veranderlijk. Hetzelfde geldt voor de prijs van grondstoffen en de producten die je in de supermarkt koopt. De Grondstofprijzen-app kan je zo bijvoorbeeld op de hoogte brengen wanneer de prijs van bijvoorbeeld hout daalt. Heeft die een laag punt bereikt, dan weet je dat het tijd is om in te kopen.

Grondstofprijzen

Grondstofprijzen

Momenteel zijn in Europa niet alleen de prijzen voor energie sterk veranderlijk. Hetzelfde geldt voor de prijs van grondstoffen en de producten die je in de supermar ..

5. Electricity Cost Calculator

Wil je liever van een bepaald elektronisch apparaat de energiekosten berekenen? Dat kan eenvoudig met de Electricity Cost Calculator. Je vult het verbruik in watt in samen met het aantal uur dat het apparaat wordt verbruikt en de prijs die je voor elektriciteit betaalt. Vervolgens zie je hoeveel het apparaat je per uur, dagelijks, maandelijks of jaarlijks kost. Deze tool kan handig zijn wanneer je een elektronisch apparaat wil aankopen en het verbruik van verschillende toestellen vergelijkt.

Electricity Cost Calculator

Electricity Cost Calculator

Wil je liever van een bepaald elektronisch apparaat de energiekosten berekenen? Dat kan eenvoudig met de Electricity Cost Calculator. Je vult het verbruik in watt in ..

6. BlaBlaCar: Carpooling and Bus

Naast tanken bij de goedkoopste benzinestations is het verstandig om je autogebruik zo veel mogelijk te beperken waar mogelijk. In de plaats van dagelijks naar je werk te rijden, kan je ook carpoolen. Dat werkt goed via de BlaBlaCar-app. Je vult in waar en wanneer je ergens heen wil, en vervolgens toont de app alle deelnemende bestuurders die dezelfde richting uitgaan als jij. Je kan dan in ruil voor een bepaald bedrag meerijden.

BlaBlaCar: Carpoolen en BlaBlaBus

BlaBlaCar: Carpoolen en BlaBlaBus

BlaBlaCar - Meerijden brengt mensen met lege zitplaatsen in hun auto en mensen die op zoek zijn naar een vervoermiddel met elkaar in contact. Je geeft heel eenv ..

7. Tado, Nest en andere

We schreven al over de HomeWizard Energy-app die een mooi overzicht maakt van je gas- en elektriciteitsverbruik. Toch blijft het nog steeds handig om een slimme energiemeter ook te combineren met een slimme thermostaat. Een thermostaat zoals de Tado V3+ leert je gewoonten en verwarmt alleen wanneer dat ook nodig is. Verder detecteert hij wanneer een raam open staat en hij houdt met de regeling van je verwarmen ook rekening met de weersverwachting.

Gerelateerde artikelen

Naast de Tado is ook de Nest Learning Thermostat een goede optie. Die pakt uit met handige energierapporten die je precies vertellen hoeveel je hebt bespaard. Recent hebben we het uitgebreid op Androidworld gehad over de beste slimme thermostaten van het moment. Kijk daarnaast ook naar onze favoriete apps op geld te besparen op allerlei zaken. En er zijn nog meer smarthomeproducten dan alleen slimme thermostaten, die je kunnen helpen om te besparen.

Ken jij nog andere apps die jou helpen om minder te betalen voor je energie? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk