6 launchers die je Android-beleving volledig kunnen veranderen

6 launchers die je Android-beleving volledig kunnen veranderen

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Voor ieder wat wils...

Launchers zijn er in vele soorten en maten, sommigen blijven erg dicht bij standaard-Android, maar er zijn ook apps die het volledige uiterlijk van je toestel kunnen aanpassen naar iets unieks. Natuurlijk is het persoonlijke welke de voorkeur geniet, wij hebben dus een lijstje gemaakt met voor elk wat wils, standaard-looks, maar ook compleet vernieuwd of vernieuwend.

Nova Launcher

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, als standaard-Android-fan ben ik enthousiast over Nova Launcher, vooral na de laatste update waardoor er ook Material Design-looks in terug te vinden zijn. Nova Launcher is al vrij lang op de markt en is één van de grootste launchers die ook erg actief ontwikkeld wordt. Het uiterlijk is vrij dichtbij standaard-Android, maar kunnen we niet zeggen van alle opties die geboden worden. Er is veel, heel veel in te stellen, zoals bijvoorbeeld de rastergrootte, maar ook het formaat van icoontjes, iconpacks, zoekbalk, ongelezen badge en nog veel meer settings.

Met een groot aantal opties, back- en import-mogelijkheden, maar ook het aanpassen van de dock en drawer is Nova absoluut een interessante app. De pro-versie biedt nog meer opties zoals gestures en de eerder genoemde unreadcounts. Wil je de laatste versie gebruiken, word dan lid van deze community om vervolgens hier aan te melden als testers.

Yahoo Aviate Launcher

Bij de introductie van Aviate was er een grote run op de invites die nodig waren om deze unieke launcher te installeren. Het doel erachter was de juiste informatie op het juiste moment tonen voor de gebruiker. Aviate heeft dan ook niets weg van de traditionele homescreens zoals we die kennen, maar is volledig anders ingedeeld. Op de beginpagina worden widgets en een aantal apps getoond, in een aparte layout, met daarnaast opties om locatie- of tijdgebaseerde apps of functies te openen. Volledig aan de rechterzijde staan alle apps onder elkaar in een alfabetische lijst. Kun je niet overweg met het standaard-Android-uiterlijk, dan is Aviate zeker een optie.

Na de lancering toonde Yahoo interesse in deze launcher en heeft een overname gedaan, waardoor deze aparte homescreenvervanger nu in handen is van Yahoo.

Go Launcher Ex

Als er een oudgediende in de launcherwereld is, is het wel Go Launcher Ex. Deze is al vele jaren aanwezig op Android en heeft inmiddels al ruim 200 miljoen downloads wereldwijd. Deze launcher bevat thema's, niet 1, 2 of 3, maar duizenden thema's, sommige extreem lelijk, maar ook prachtige exemplaren. Go Launcher richt zich dan ook op het makkelijk aanpassen van looks hiermee, maar bevat ook vele eigen opties die de launcher nog persoonlijker kunnen maken. Daarnaast heeft het bedrijf achter deze homescreenvervanger veel add-ons in de vorm van apps in de Play Store staan. hieronder onder andere een lockscreenvervanger, maar ook een memorybooster en nog veel meer.

Ben je gek op thema's, kleurtjes, icoontjes en teveel opties, dan is Go Launcher Ex absoluut de launcher voor jou. Ook hier zijn er met grote regelmaat updates om nieuwe functies en opties toe te voegen.

Solo Launcher

Solo is een 'altijd gratis' launcher met bizar veel opties, vooral voor een niet-betaalde versie. Hierin zijn alle zaken aan te passen die je maar kunt bedenken, zoals de rastergrootte, icoontjes, maar ook zaken als een 'super cleaner' om apps en andere bestanden op te ruimen is ook aanwezig. Daarnaast zijn er nog allerlei sidefuncties toegevoegd en worden apps aangeraden. Ook Solo Launcher wordt actief onderhouden en ontvangt met grote regelmaat updates.

Ben je op zoek naar een uitgebreide launcher met heel veel opties die volledig gratis is en toch redelijk dicht bij het standaard-uiterlijk blijft, dan is Solo Launcher 'the way to go'.

Buzz Launcher

Buzz Launcher is ook weer een volledig andere launcher. Net als bij Go Launcher, wordt er gebruik gemaakt van thema's, maar dan niet qua layout, kleurtjes en achtergronden alleen, Buzz Launcher is volledig aan te passen. Het is mogelijk om een volledig ander scherm te maken met of zonder widgets en niet met de standaard rijen icoontjes zoals we dat gewend zijn. Binnen Buzz Launcher zijn vele thema's te vinden die direct gedownload kunnen worden, maar voor de creatievelingen is het ook mogelijk zelf aan de slag te gaan.

Heb je veel tijd en geduld, wil je je creatieve geest laten werken of zoek je wat minder standaard maar wel mooie thema's dan is Buzz Launcher de juiste keuze.

Action Launcher

Action Launcher is afkomstig uit de handen van een bekende Android-ontwikkelaar en heeft recent een volledige make-over gekregen. Ook Action Launcher heeft een redelijk standaard uiterlijk, maar is op een aantal manieren wel uniek. Zo zijn er widgets als 'shutters' in te stellen. Deze worden geactiveerd door naar boven te vegen op het icoontje en verschijnt dan als een soort pop-up. Ook is er een slidemenu aan de zijkant van waar alle apps benaderd kunnen worden. Ook de meekleurende zoekbalk en appdrawer maken Action Launcher uniek.

Ben je op zoek naar een standaard-uiterlijk, niet extreem veel opties, maar wel een aantal unieke functies, dan is Action Launcher een goede optie. Persoonlijk kan ik er wel enthousiast van worden.

Jouw favoriet?

Natuurlijk zijn er nog veel meer alternatieven in de Play Store te vinden. Hier vind je nog een lijst van zo'n 25 stuks, maar welke is jouw favoriet? Ga je voor aanpasbaarheid, of wil je liever de standaard Android-ervaring?

Action Launcher

Action Launcher

Action Launcher is een zeer uitgebreide en populaire launcher waarmee je het hele uiterlijk van je toestel kunt aanpassen.  ..
Solo Launcher-Clean,Smooth,DIY

Solo Launcher-Clean,Smooth,DIY

Solo Launcher is een gratis, maar zeer uitgebreide launcher waarmee het uiterlijk van je Android-toestel makkelijk aan te passen is. Opties als besturen via gebaren, ..
Nova Launcher

Nova Launcher

Nova Launcher is één van de meest complete en bekendste launchers voor Android. Als je een andere launcher op je telefoon installeert, kan je je startscherm en ove ..
Yahoo Aviate Launcher

Yahoo Aviate Launcher

Aviate is een uitgebreide launcher voor Android die een compleet nieuw, ander uiterlijk geeft. Deze is niet direct herkenbaar als standaard-Android, maar geeft wel r ..
Buzz Launcher-Smart&Free Theme

Buzz Launcher-Smart&Free Theme

Inmiddels zijn er vele tientallen launchers beschikbaar in de Play Store die het mogelijk maken de volledige Androidinterface te wijzigen, icoontjes aan te passen en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk