6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)

Podcasts heb je in alle mogelijke soorten en genres, maar er is ook een groot aanbod van podcast-apps. In dit artikel vergeleken we zes populaire apps waarmee je gratis naar je favoriete podcasts kan luisteren. Ontdek welke podcast-app het beste bij jou past.

1. Podcast Addict

Sta ons toe om meteen met de deur in huis te vallen. Als je in de eerste plaats een podcast-app wilt die uitpuilt van de functionaliteiten en mogelijkheden dan zit je bij Podcast Addict aan het juiste adres. Dit is de meest complete app van dit vijftal die ook ambities heeft als een uitstekende internetradiospeler, een feed voor YouTube- en RSS en als speler voor videopodcasts.

Toch is het feit dat de app zo veelzijdig is tegelijk zijn grootste zwakte, want veel gebruikers zullen in deze app door het bos de bomen niet meer zien. De app zit boordevol menu's met complexe instellingen die ervoor zorgen dat Podcast Addict precies doet wat jij wil. Er zijn zelfs uitgebreide menu's waarmee je instellingen kan aanpassen die op hun beurt de instellingen uit andere menu's overschrijven. Complex? Dat is het ook. Verder is er ook geen goede discover-functie die je helpt om nieuwe podcasts te leren kennen. Podcast Addict heeft geen betaalmuur, maar wel een advertentie-banner onderaan die je met een enkele donatie kan weghalen.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus-en minpunten

+ Veel mogelijkheden

+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning

+ Werkt in verbinding met Google Drive

- Moeilijke, Engelstalige interface

- Geen goede discover-functie

Podcast Addict
Als je in de eerste plaats een podcast-app wil uitpuilt van de functionaliteiten en mogelijkheden dan zit je bij Podcast Addict aan het juiste adres. Dit is de ..

Meer info

2. Google Podcasts

Spreken de vele functionaliteiten van Podcast Addict je niet aan? Google Podcasts kan je bijna beschouwen als het totaal tegenovergestelde, want deze app komt zonder overbodige instellingen en opties. Geavanceerde functies zoals verschillende thema's en de mogelijkheid om de afspeelsnelheid aan te passen is er niet, maar Google Podcasts kan wel automatisch afleveringen downloaden en afspeellijsten maken.

In Het 'Home'-tabblad zie je standaard de huidige abonnementen en de laatste afleveringen die beschikbaar zijn. Ga je naar 'Verkennen' dan kan je nieuwe podcasts leren kennen per genre en het is daarbij opvallend dat Google sterk de voorkeur geeft voor lokale content. Daarnaast krijg je in 'Activiteit' je afspeellijsten te zien.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus-en minpunten

+ Meest gebruiksvriendelijke interface

+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning

+ Veel Nederlandse content aanbevolen

- Mist sommige geavanceerde functies

Google Podcasts
Wat is Google Podcasts? Met Google Podcasts kun je podcasts van over de hele wereld ontdekken en beluisteren. Je kunt je gratis abonneren op elke gewenste show e ..

Meer info

3. Pocket Casts

De volgende apps voelen aan als een middenweg tussen Podcast Addict en Google Podcasts. Pockets Casts heeft twee jaar geleden grote wijzigingen gekregen en de app kwam met een compleet nieuwe interface die er beeldig uitziet. De app combineert alle geavanceerde functies van een goeie podcast-speler met een interface die tegelijk duidelijk en aanpasbaar is. Pocket Casts heeft een goede 'discover-functie' die je helpt om per categorie nieuwe podcasts te ontdekken met daarbij ook lokale content. Je ziet ook 'Trending'-podcasts.

Je kan verder kiezen uit verschillende thema's en zelfs het icoontje op je startscherm kan je van kleur veranderen. Daarnaast lijkt ook het 'Filter-menu naast het 'Podcast-menu' waar al je abonnementen te vinden zijn, overbodig. Het 'Filter'-menu laat je podcasts filteren, maar dat komt pas echt tot zijn recht als je bij tal van kanalen geabonneerd bent. De optie had ook probleemloos in het 'Podcast'-menu kunnen worden geïntegreerd.

Pocket Casts is gratis, maar er is ook een betaalde versie die met een betaald abonnement werkt. Toch heb je niet het gevoel dat je belangrijke functies mist met de gratis variant, tenzij je echt graag podcastafleveringen in de cloud wil opslaan. Al kan je voor zo'n functie weer terecht bij de gratis podcast Addict-app die je kan verbinden met Google Drive.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus-en minpunten

+ Mooie interface

+ Goede 'discover-functie' met lokale content en categorieën

+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning

- Filter-tabblad

- Engelstalige interface

Pocket Casts - Podcast Player
Pocket Casts is een uitgebreide applicatie voor smartphones en tablets om allerlei pod- en vodcasts te beluisteren en bekijken. Downloaden kan automatisch en je kunt ..

Meer info

4. Podcast App: Gratis&Offline Podcasts van Player FM

Laat je niet misleiden door de verschrikkelijke naam van deze app die de ontwikkelaars gebruiken om hem beter vindbaar te maken in de Google Play Store. Player FM is een uitstekende podcastspeler die al een tijdlang meegaat. De app heeft een interface die niet alleen mooi is, maar ook ontzettend slim door het gebruik van tabbladen boven- en onderaan. Er zijn ook tal van gratis thema's waaruit je kan kiezen.

Player FM toont standaard je abonnementen met bovenaan de verschillende categorieën zodat je per onderwerp naar een leuke podcastaflevering kan zoeken. Anderzijds kan je ook wisselen naar een lijstweergave met de meest recente afleveringen en er is ook een filteroptie. Daarnaast komt de app met een handig 'Download-tabblad' zodat je in één klap ziet welke afleveringen op je apparaat zijn bewaard.

Verder is er een slimme 'discover'-functie die ook lokale content toont en het Video-tabblad leidt je ook naar videopodcasts zoals die van de NOS. De discover-functionaliteit is beter in vergelijking met Pockets Casts, omdat de app ook podcasts voorstelt op basis van je interesses. 'Later afspelen' laat je een handige afspeellijst maken met afleveringen die automatisch via wifi worden gedownload. Player FM komt dus met rijke functies, maar de app stopt wel een aantal handigheden achter een betaalmuur. De gratis app kan bijvoorbeeld geen volume van podcasts boosten of de afspeelsnelheid wijzigen.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus- en minpunten

+ Handige en mooie interface

+ Beste 'discover-functie' met lokale content per categorie

+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning

+ Veel thema's

- Interessante functies achter betaalmuur

Podcast App: Gratis&Offline Podcasts van Player FM
Laat je niet misleiden door de verschrikkelijke naam van deze app die de ontwikkelaars gebruiken om beter vindbaar te zijn in de Google Play Store. Player FM is een ..

Meer info

5. Castbox: podcast-speler

Castbox heeft een aantrekkelijke en functionele interface. De app slaagt erin om een waaier aan functies aan te bieden en ze toch op een toegankelijke manier te presenteren. Al is de interface van de app wel Engelstalig. Castbox heeft een goed discover-tabblad dat je ook leidt naar audioboeken, Nederlandstalige content en categorieën. Je krijgt alleen geen slimme aanbevelingen op basis van je voorkeuren.

Castbox wil graag meer zijn dan alleen een podcast-app, en daarom is er het ietwat vreemde community-tabblad. Je krijgt daar willekeurige commentaren te lezen bij podcasts van mensen die je niet kent, en je kan ook zelf een statusupdate schrijven en tags toevoegen in de app.

Je zou kunnen zeggen dat Castbox erg tegenstrijdig is. De app bevat geavanceerde functies en kan bijvoorbeeld wel het volume boosten of de afspeelsnelheid van podcasts wijzigen, maar Castbox stoot dan weer een deel van de gebruikers af door een limiet te zetten op het aantal abonnementen. Als je op meer dan 100 podcasts wil abonneren, dan moet je voor een premium-formule kiezen.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus- en minpunten

+ Mooie interface

+ Boordevol functionaliteiten

+ Goede 'discover-functie' met lokale content per categorie

+ Google Cast-, Waze- en Android Auto-ondersteuning

- Community-aspect werkt niet

- Gelimiteerd aantal abonnementen.

- Engelstalige interface

Castbox: podcast-speler
Castbox heeft een aantrekkelijke en functionele interface. De app slaagt erin om een waaier aan functies aan te bieden en ze toch op een toegankelijke manier te pres ..

Meer info

6. Spotify

Spotify heeft de laatste jaren veel inspanningen gedaan om zich naast een streamingdienst voor muziek ook te profileren als een podcast-app. Daarnaast volgt het merk ook Apple dat abonnementen voor podcasts aanbiedt.

Podcasts luisteren in Spotify is vooral een aanrader voor wie slechts een kleine selectie van podcasts volgt en ook al geabonneerd is op Spotify. Je hoeft dan namelijk je app niet meer te verlaten om van een muzieknummer naar een podcast te schakelen en vice versa. De dienst werkt ook voor gratis gebruikers, maar dan krijg je met reclame te maken en andere beperkingen. Je kan bijvoorbeeld geen afleveringen downloaden voor offline gebruik.

Spotify mist verder een goedwerkende Discover-functie, een plek waar je een brede waaier aan podcasts leert kennen. Spotify heeft wel zo'n functie, en wat de app goed doet is lokale content naar voren schuiven, maar het aanbod in het discover-gedeelte is erg beperkt, net als de beschikbare genres om door te bladeren.

Een troef dat de app wel heeft, is de compatibiliteit met Google Maps, Waze, Android Auto en Chromecast. Anderzijds missen we heel wat extra functies uit de andere apps, en in de mediaspeler van de app. Podcasts in Spotify voelen dus nog steeds als een extraatje bij de muziekdienst, hoe graag Spotify het er anders wil laten uitzien.

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)
Plus- en minpunten

+ Handig voor Spotify-gebruiker

+ Google Cast-, Waze- Maps, en Android Auto-ondersteuning

- Mist geavanceerde functies

- Community-aspect werkt niet

- Discover-functie niet erg prettig

- Minder fraai als je geen Spotify (Premium)-gebruiker bent

Spotify - Muziek en podcasts
Kan je Spotify gratis gebruiken? Spotify is een populaire muziekapp in Nederland die momenteel wereldwijd 159 miljoen gebruikers heeft waarvan 71 ..

Meer info

Wat is jouw favoriete podcast-app? Gebruik jij meerdere apps om naar podcastafleveringen te luisteren? Zijn er podcasts die je graag wil aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Het is themaweek op Androidworld

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en dit artikel is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Let op: hackers stelen je WhatApp-account via een telefoontje

Een nieuwe manier van fraude op WhatsApp laat hackers het account van gebruikers overnemen via een telefoontje. Vervolgens pr...

Welke apparaten hebben toegang tot je Google-account?

Wil je weten welke telefoons en tablets toegang hebben tot je Google-account? Daar kom je heel makkelijk achter. In dit artik...

Tech in Five-podcast: in 5 minuten op de hoogte van het technieuws

Androidworld heeft een dagelijkse podcast. Met Tech in Five bespreken we gedurende vijf minuten de belangrijkste nieuwsitems...

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 21)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze hebben we voor je op rij gezet in dit artikel. Di...

'WhatsApp laat je straks berichten met vervaldatum opslaan'

WhatsApp laat je straks berichten met vervaldatum bewaren. Het gaat om berichten die normaal na een dag, een week of drie maa...

Lees meer

Net binnen

'WhatsApp laat je straks berichten met vervaldatum opslaan'

WhatsApp laat je straks berichten met vervaldatum bewaren. Het gaat om berichten die normaal na een dag, een week of drie maa...

Welke apparaten hebben toegang tot je Google-account?

Wil je weten welke telefoons en tablets toegang hebben tot je Google-account? Daar kom je heel makkelijk achter. In dit artik...

Let op: hackers stelen je WhatApp-account via een telefoontje

Een nieuwe manier van fraude op WhatsApp laat hackers het account van gebruikers overnemen via een telefoontje. Vervolgens pr...

Tech in Five-podcast: in 5 minuten op de hoogte van het technieuws

Androidworld heeft een dagelijkse podcast. Met Tech in Five bespreken we gedurende vijf minuten de belangrijkste nieuwsitems...

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 21)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze hebben we voor je op rij gezet in dit artikel. Di...

Lees meer