5 nieuwe toegankelijkheidsfuncties in Google Maps en andere apps

5 nieuwe toegankelijkheidsfuncties in Google Maps en andere apps

1. Live Transcriberen trilt bij het uitspreken van je naam

Live transcriberen is Googles app die mensen met gehoorproblemen helpt om al het geluid in je omgeving te transcriberen zodat je het als tekst ziet verschijnen op je smartphonescherm. We gingen hier al uitgebreid met de app aan de slag. Op Global Accessibility Awareness Day komt Google met de mogelijkheid dat je telefoon trilt als iemand je naam uitspreekt, dat maakt het bedrijf bekend in een blogbericht. Zo trekt die persoon meteen je aandacht.

2. Geluidsversterker werkt met bluetooth-hoofdtelefoons

Geluidsversterker is een app van Google die je helpt om omgevingsgeluiden te versterken, maar de app zorgt ervoor dat harde geluiden ook niet te veel versterkt worden. Voorheen moest je een bedrade hoofdtelefoon hebben om van de app gebruik te maken, maar nu werkt het ook via bluetooth. Je kan je telefoon dus dichtbij de geluidsbron leggen en het geluid laten versterken, en op Pixel-telefoons is het vanaf nu ook mogelijk om mediageluid te versterken.

Beelden van de app

3. Voeg eigen woorden toe aan Live Transcriberen

Live Transriberen komt al met een Nederlandse woordenboek dat de meeste zinsconstructies probleemloos zal kunnen transcriberen, maar soms loopt het mis met namen, plaatsnamen of eigen gekozen namen voor objecten. Denk bijvoorbeeld aan dialectwoorden die Google niet zal herkennen. Je kan nu zelf woorden toevoegen in de app zodat ze voortaan wel worden herkend. Live Transcriberen gaat daarnaast ook 70 nieuwe telen ondersteunen.

4. Ontdek informatie voor rolstoelgebruikers in Google Maps

Google Maps komt met een nieuwe modus die speciaal is bedoeld voor rolstoelgebruikers, maar ze kan ook nuttig zijn voor ouders die niet met een kinderwagen op pad gaan. Niet elke plaats die je bezoekt is geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens en daarom kan je nu de plaatsen laten markeren in de navigatie-app die rolstoelvriendelijk zijn. In de instellingen komt een nieuwe 'Toegangkelijkheid'-optie en van daaruit kan je toegankelijke plaatsen laten markeren met een rolstoelicoontje. Voorlopig werkt de functie al in landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar bij ons is ze nog niet beschikbaar. Het is nog niet bekend wanneer dat wel het geval zal zijn.

5. Zoek vorige gesprekken met Live transcriberen

Live transcriberen laat je nu met een nieuwe zoekbalk een eerder gevoerd gesprek terugvinden. Zo kan je meteen terugvinden wat je hebt afgesproken. Je kan zoeken op een specifiek woord om zo meteen het juiste gesprek te vinden, maar daarvoor moet je wel eerst de optie om transcripties op te slaan activeren. Dat doe je zo.

Google kondigde recent ook zijn Actions Blocks aan. Dat zijn knoppen op je startscherm waarmee je in één tik acties op je telefoon kan uitvoeren zonder dat je tussenstappen moet onthouden. Ontdek het hier. Wat denk jij van de nieuwe toegankelijkheidsfuncties? Kijk je ernaar uit om ze te kunnen gebruiken of zijn er al alternatieve apps of hulpmiddelen die jij gebruikt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Geluidsversterker
Geluidsversterker verbetert de audio van je Android-apparaat via de hoofdtelefoon zodat je op een prettigere en natuurlijke manier kunt luisteren. Gebruik Geluidsver ..

Meer info

Action Blocks
Action Blocks van Google helpt mensen om acties op hun telefoon uit te voeren, maar dan zonder tussenstappen en maar met één enkele knop. Dat maakt het ..

Meer info

Live transcriptie
'Live transcriberen' is een nieuwe toegankelijkheidsservice van Google voor doven en slechthorenden. Voor 'Live transcriberen' wordt gebruikgemaakt van de toonaangev ..

Meer info

Maps: Navigatie en OV
Google Maps is de applicatie van Google als het gaat om kaarten. Google Maps bevat gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarbij het makkelijk is lokale bed ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer