5 nieuwe topfuncties in Chrome-versie 90, dit zijn ze

5 nieuwe topfuncties in Chrome-versie 90, dit zijn ze

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Versie 90 van Chrome staat klaar, en er zijn weer heel wat nieuwe handigheden in de desktopversie van de browser. Je kan tekst op een webpagina markeren en delen, er zijn verbeteringen voor de pdf-lezer en tabbladen kunnen nu een naam hebben. De functies zijn de komende weken beschikbaar. Hier vind je de vijf nieuwe functies.

1.Tekst markeren en delen

Als je een vriend of collega iets nieuw wil laten zien met behulp van een website, dan stuur je gauw een linkje. Al is dat niet altijd even handig bij ellenlange webpagina's. Je kan daarom voortaan een stuk tekst selecteren om de ander meteen naar het juiste gedeelte te verwijzen. De functie werkt als je een stuk tekst markeer en met de rechtermuisknop erop klikt. je kiest dan 'Kopieer link om te markeren'.

Zodra je vriend of collega op de linkt klikt scrolt Chrome naar het juiste stuk van de webpagina waar de tekst in geel gemarkeerd staat. Ontzettend handig, en het moet ook in Android gaan werken, dat ontdekken we in Googles blogbericht waarin het de functies voorstelt.

5 nieuwe topfuncties in Chrome-versie 90, dit zijn ze

2. Nieuw in de pfd-lezer

Google werkt al langer aan zijn nieuwe pdf-lezer die op elk gebeid een betere interface heeft dan zijn voorganger. Google heeft nu verder aan zijn pdf-lezer voor Chrome gesleuteld, en er is een nieuwe toolbar aan de bovenkant die je meteen toegang geeft tot de belangrijkste functies: van pagina veranderen, in- en uitzoomen, opslaan en afdrukken.

Verder is er nog het menu met het drie puntjes waar je al de rest vindt. Je kan er documenteigenschappen bekijken, twee pagina's tegelijk laten weergeven of een nieuwe presentatiemodus activeren. Die is speciaal bedoeld voor wanneer je je scherm deelt, want alle menu's verdwijnen dan uit beeld.

5 nieuwe topfuncties in Chrome-versie 90, dit zijn ze

3. Meldingen dempen tijdens presenteren

Als je presenteert wil je niet alleen een nette weergave in de pdf-lezer, maar je wil ook liefst dat meldingen privé blijven. Wanneer je je browsertabblad deelt, kunnen er altijd berichten komen die niet voor de hele groep bedoeld zijn, en daarom gaat Chrome nu standaard je browsermeldingen dempen. Als je een melding krijgt, verschijnt die nog steeds in beeld, maar de inhoud blijft verborgen.

Gerelateerde artikelen

Je kan vervolgens nog wel op de melding klikken om de inhoud weer te geven, of je kan alle meldingen dempen om verder tijdens je presentatie helemaal niet meer gestoord te worden.

4. Geef je vensters een naam

Wie helemaal in de flow is tijdens het werken en tal van tabbladen heeft geopend, kan soms al gauw het noorden kwijtraken door al die verschillende tabbladen en browservensters. Tabbladgroepen zijn gelukkig al sinds dit jaar een ding, maar nu kan je tabbladen ook een naam geven. Dat doe je door in de balk met tabbladen met de rechtermuisknop te klikken op een lege plaats. Vensters met namen zijn erg overzichtelijk, en zeker wanneer je tussen vensters wisselt op je pc.

5 nieuwe topfuncties in Chrome-versie 90, dit zijn ze

5. Betere prestaties

Laat ons eerlijk zijn, al deze features zijn best mooi, maar waar het echt om draait is dat je browser gewoon vlot werkt. Chrome gaat nu efficiënter om met de processorkracht van je pc en er wordt minder geheugen per tabblad gebruikt. Google heeft daarvoor slimme besparingen doorgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld op het actieve tabblad voorbij grote afbeeldingen bent gescrold, dan is dat een gedeelte van de pagina dat je niet langer actief gebruikt. Het verbruikt dan ook voortaan minder werkgeheugen.

Gerelateerde artikelen

De nieuwe optimalisaties zorgen er ook voor dat Chrome minder accu verbruikt en dat je pc niet zo snel opwarmt, maar ook Android profiteert mee van deze verbeteringen. Chrome start nu 13 procent sneller op, zelfs met veel tabbladen geopend.

Chrome 90 wordt nu uitgerold naar gebruikers, maar Google maakt veel van deze functies beschikbaar via een server-side update in de komende weken. Als je deze nieuwe dingen nog niet meteen kan gebruiken, is dat dus zeker niet vreemd. Ook bij ons is nog niet alles beschikbaar. Naar welke nieuwe dingen kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk