5 beste sociale netwerkapps die je privacy wel respecteren

5 beste sociale netwerkapps die je privacy wel respecteren

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Het is leuk om met je vrienden en andere interessante personen in contact te staan op sociale media. Alleen willen de meeste apps vooral veel van jou leren en die data verzamelen om zo doelgerichte advertenties te verkopen. Dit zijn vijf privacyvriendelijke alternatieven voor Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.

Alternatief voor Twitter - Mastodon

Mastodon is een van de populairste privacyvriendelijke sociale media-apps. Je wil natuurlijk niet alleen een plaats waar je interesses en en data veilig zijn, maar ook waar er genoeg andere gebruikers zijn. Mastodon is een sociaal netwerk dat door een non-profit wordt ontwikkeld met behulp van donaties.

Als we naar de opbouw en functies kijken, dan zien we voornamelijk gelijkenissen met Twitter. Alleen kunnen je berichten meer tekens bevatten - maximaal 500 - en je krijgt meer controle over wie ze te zien krijgt. Daarnaast kunnen gebruikers zelf waarschuwingen plaatsen bij gevoelige content en er is ook een 'community-systeem'. Je kan deelnemen aan groepen waar leden over een specifiek onderwerp praten en een team van moderators beoordeelt de content.

Als je overweegt om de overstap te maken van Twitter naar Mastodon, dan kan je via een ingebouwde tool controleren welke Twitter-vrienden al op Mastodon actief zijn.

Mastodon

Mastodon

Wat is Mastodon? Mastodon is opensourcesoftware waarmee iedereen zelf een online sociaal netwerk kan hosten. Mastodon heeft dus een open karakter. Mastodon ..

Alternatief voor Facebook: MeWe

MeWe is een sociaal netwerk dat werkt zonder advertenties, gezichtsherkenning of een nieuwsfeed die met algoritmes bepaald welke content te zien is. MeWe toont daarentegen alle content van vrienden op een eenvoudige tijdlijn. Verder zijn er afzonderlijke tijdlijnen voor hechte vrienden en kennissen.

Het sociale netwerk pakt uit met een breed pakket van functies, waaronder; groepen, pagina's, groepsgesprekken, één-op-één-gesprekken, berichten met vervaldatum, camerafilters en -effecten, een gif-maker, video- en spraakoproepen, videoberichten en meer. MeWe is gratis, maar het verdient geld door extra functies aan te bieden aan betaalde abonnees.

MeWe

MeWe

MeWe is een sociaal netwerk dat werkt zonder advertenties, gezichtsherkenning of een nieuwsfeed die met algoritmes bepaald welke content te zien is. MeWe toont ..

Alternatief voor Instagram: Pinterest

Instagram kent maar weinig alternatieven die zowel succesvol zijn als privacyvriendelijk. BeReal is een nieuwe speler die inzet op echte foto's, maar veel minder op privacy. Een app die Instagram voor een deel van de gebruikers kan vervangen is Pinterest. Ze is de ideale app voor wie Instagram vooral gebruikt om inspiratie op te doen en leuke beelden en ideeën te verzamelen. Pinterest gaat je aan de kant niets vertellen over de laatste uitspattingen van Britney Spears - geen zorgen, we laten haar met rust.

Dat de focus minder op personen ligt en sociale interactie, maakt van Pinterest een meer privacybewuste keuze. De app staat ook los van Meta, het bedrijf achter facebook, Instagram en WhatsApp. Je kan bovendien op Pinterest je borden met foto's verbergen, maar de app heeft wel nog steeds advertenties en het heeft shopdiensten geïntegreerd. Een privacyvriendelijk Instagram-alternatief met ook meer sociale functies is PixelFed, maar dat sociale netwerk staat nog in zijn kinderschoenen.

Pinterest

Pinterest

Pinterest is een social media platform, waarmee je allerlei foto's kunt pinnen op digitale prikborden. Zo kun je eigen prikborden maken, maar ook andere mensen en hu ..

Alternatieven voor WhatsApp: Signal of Telegram

Als je een andere app dan WhatsApp wil gebruiken dan heb je een heel goed alternatief aan Signal. De ontwikkelaars van deze app zijn ook de makers van het Signal-protocol voor end-to-end-encryptie, waar heel wat andere apps gebruik van maken.

Eén daarvan is WhatsApp, alleen heeft deze app zijn systeem voor encryptie aangepast zonder de wijzigingen openbaar te maken. WhatsApp verzamelt ook meer gegevens van gebruikers, terwijl Signal alleen gegevens gebruikt voor de werking van de app. De berichtenapp ondersteunt verder ook groepsgesprekken, bellen en videobellen. Signal verdient enkel geld via donaties.

Gerelateerde artikelen

Telegram is een ander alternatief voor WhatsApp, dat heel rijk is aan unieke functies. In deze app zijn grotere groepen mogelijk dan in WhatsApp, er is een systeem voor kanalen en Telegram heeft meer personalisatiefuncties. De code van Telegram is ook open-source gemaakt en de app verdient geld aan de hand van een nieuw premium-abonnement. We gaan nog veel dieper in op de populairste berichtenapps in dit vergelijkend artikel.

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..
Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

Welke sociale media-app gebruik jij het meeste? Zijn er al privacyvriendelijke alternatieven die jij op je telefoon hebt geïnstalleerd? Laat het ons weten in de reacties.

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven van het tips over privacy? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk