3 nieuwe Google Maps-functies: eco-routes en fietsnavigatie

3 nieuwe Google Maps-functies: eco-routes en fietsnavigatie

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google maakt bekend dat we vanaf volgend jaar in Maps ecologische routes te zien krijgen. Google gaat in de komende maanden ook een aangepaste navigatie voor fietsers uitrollen. We bespreken de drie aankomende functies.

1. Ecologische routes

We weten het, er is al veel over gesproken. Het is inmiddels sinds maart dit jaar bekend dat Google Maps straks de meeste eco-vriendelijke routes gaat tonen. We krijgen nu wel nieuwe, meer concrete informatie. Je zal dan in je navigatie-app naast de snelste route ook een route zien die bijna even snel is, maar tegelijk ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee en voor het klimaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om routes die korter zijn en snelwegen vermijden.

Google maakt de opvallende voorspelling dat eco-vriendelijke routes onze planeet mogelijk tot 1 miljoen ton CO2 per jaar jaar kan besparen. Dat is het equivalent van 200.000 auto's die van de weg worden gehaald. Wie toch alleen de snelste route als optie wil zien, kan daarvoor kiezen in de instellingen van Maps. De nieuwe functie is vanaf nu in de Verenigde Staten beschikbaar en in 2022 wordt ze in Europa verwacht, dat zegt Google in een blogbericht.

De eco-vriendelijke optie verschijnt naast de snelste route

De eco-vriendelijke optie verschijnt naast de snelste route

2. Fietsnavigatie

Fietsers konden eigenlijk al van Maps gebruik maken voor hun navigatie, tenminste als ze hun telefoon netjes op hun fiets bevestigen. Rijden met een telefoon in de hand is natuurlijk verboden. Google komt nu met een speciale functie genaamd 'Lite-navigatie', en daarmee krijg je in een oogopslag de belangrijke informatie over je route te zien zonder dat je de gewone routebegeleiding moet starten, of je scherm de hele tijd actief hoeft te zijn.

Je ziet je route op kaart, de resterende tijd en aftstand, net als de hoogtelevels van je route. Met één druk op de knop kan je alsnog de volwaardige navigatie starten als je dat wenst. Deze Lite-navigatie is ook handig voor fietsers die hun telefoon in hun broekzak houden en gewoon af en toe stoppen om de route te bekijken. In de komende maanden zal de feature worden uitgerold op Android en iOS.

Er is ook beknopte informatie te zien in een melding op je telefoon 

Er is ook beknopte informatie te zien in een melding op je telefoon 

3. Elektrische steps en deelfietsen

Mobiliteit is de laatste jaren erg veranderd, want (elektrische) deelfietsen winnen aan populariteit, en in heel wat Europese landen vind je ook deelsteps die je vlot van A naar B brengen wanneer er even geen handige OV-verbinding is. Elektrische steps zijn voorlopig in Nederland nog niet toegelaten.

Gerelateerde artikelen

Google merkt dat deze nieuwe vervoersmiddelen aan populariteit winnen, en daarom heeft Google het aantal steden uitgebreid waar je ze in Google Maps terugvinden. Dat kan voortaan in 300 steden wereldwijd. Daarvoor werkt Google samen met lokale partners die de fietsen en steps aanbieden.

Maps leid je naar de app die bij het vervoersmiddel hoort

Maps leid je naar de app die bij het vervoersmiddel hoort

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Maps? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk