Sony Xperia 1 IV

Review

Sony Xperia 1 IV specificaties

Sony heeft op 11 mei de Xperia 1 IV voorgesteld. Volgens het merk is het een veelzijdig vlaggenschip voor consumenten die een telefoon zoeken die alles aankan. Hij komt met een hele reeks verbeteringen: van het scherm tot de camerasopstelling, een beter geluid en een focus op livestreaming en geluidsopname.

De Xperia 1 IV heeft een ontwerp in een smalle 21:9-verhouding die kenmerkend is voor telefoons van Sony. Verder valt de powerknop op aan de zijkant, de speciale fysieke sluiterknop voor de camera en de 3,5 mm audiojack. Het toestel heeft Corning Gorilla Glass Victus op voor- en achterzijde de Xperia 1 IV behaalde een IP68-certificering, wat wil zeggen dat hij water- en stofdicht is. 

4K-scherm en camerafuncties

Het scherm is volgens Sony voor de helft helderder vergeleken met de vorige generatie van vlaggenschepen en het 6,5 inch OLED-paneel ondersteunt HDR en een verversingssnelheid van 120 Hz. Het paneel heeft ook een gevoeligheid wat het volgens Sony erg geschikt maakt voor gaming. De resolutie bedraagt opnieuw 4K, maar de telefoon gebruikt enkel die maximale resolutie in specifieke apps. Aan der andere kant moet de Snapdragon 8 Gen 1 voor goede prestaties zorgen en Sony gebruikt 12 GB RAM en 256 GB opslag.

Sony Xperia 1 IV

Het 4K-scherm van de telefoon

De Xperia 1 IV heeft ditmaal een grotere 5.000 mAh accu geekregen die drie jaar lang meegaat zonder dat hij begint te verslijten. De oplader is opnieuw een 30W exemplaar, maar hij komt voor de eerste keer niet mee in de doos. Sony volgt dus concurrenten als Apple en Samsung en doet dat naar eigen zeggen uit ecologische overwegingen. De doos waarin Sony zijn Xperia 1 IV lever is ook met de helft kleiner geworden.

De Xperia 1 IV is voorzien van drie lenzen: een ultrabrede lens van 16 mm, een brede 24 mm-lens en een optische telefotozoomlens (85–125 mm). Volgens Sony gaat het om de eerste echte optische zoomlens en Alle lenzen hebben een 12MP 'Exmor RS for mobile'-beeldsensor waarmee je beelden kan maken in maximaal 4K en met 120 frames per seconde. Er is ook de mogelijkheid om beelden met 5x slow motion af te spelen. Volgens Sony zorgt kunstmatige intelligentie ingezet om de autofocus sneller te doen werken en ook objecten te herkennen. Die slimme functies moeten ook de kwaliteit van portretfoto's met het bokehfeffect verbeteren in combinatie met de telecamera. De ZEISS T*-coating draagt daarnaast bij aan nauwkeurige rendering en contrast door reflecties voor alle cameralenzen te verminderen.

Sony Xperia 1 IV

Sony's cameraspecificaties

Speciale functies voor livestreams

De 12 MP selfiecamera gebruikt ook precies dezelfde sensor en hij kan dus ook in 4K filmen aan 120 fps. Verder kan je met de Xperia 1 IV, net als bij zijn voorgangers, geavanceerde instellingen aanpassen in de Photograpy Pro en Videography Pro-apps.

Sony's telefoons en zijn camera-apps zijn voor het eerst voor livestreamingfeatures geoptimaliseerd en Sony merkt ook op dat steeds meer gebruikers wekelijks livestreams volgen. In het afgelopen jaar heeft 85 procent van de consumenten een livestream gevolgd. Het brengt daarom een Vlog Monitor-accessoire uit dat je met de telefoon kan gebruiken zodat je tegelijk jezelf kan filmen met de hoofdcamera en de feed kan bekijken. De Xperia 1 IV kan daarnaast ook zelf werken als een vlogmonitor samen met Sony's Alpha-camera's.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Sony Xperia 1 IV

De Xperia 1 IV maakt het delen van gameplay eenvoudiger met de “RT record-functie. Een gamer kan ongeveer 30 seconden opnemen voordat hij de knop indrukt. Wanneer spelers Game Enhancer met de nieuwe Xperia 1 IV gebruiken, kunnen ze ook hun gameplay livestreamen. Gamers kunnen de opmerkingen van hun publiek bekijken, ook tijdens de livestream, zodat ze in real-time met volgers kunnen communiceren. De nieuwe Xperia 1 IV maakt aan de andere kant ook livestreaming via een PC eenvoudiger. Het toestel mixt de geluiden inclusief de stem van de speler, de gamemuziek en de spraakchat met andere spelers en stuurt dit via een enkele kabelaansluiting naar een pc.

Sony Xperia 1 IV

360 gradengeluid en audio opnemen

En dan zijn er nog de audiofuncties waar het Japanse merk graag mee uitpakt. De telefoon ondersteunt 360 gradengeluid, ofwel Sony's 360 Reality Audio dat werkt samen met de koptelefoons van het merk. De fabrikant wil met de Xperia 1 IV ook de kwaliteit van geluid dat wordt afgespeeld door muziekstreamingdiensten verbeteren en dat werkt met het zogenaamde DSEE Ultimate-algoritme van Sony. De nieuwe telefoon is verder uitgerust met een paar sterespeakers die geluidseffecten van Dolby Atmos ondersteunen.

Sony heeft de Xperia 1 IV ook uitgerust om betere geluidsopnames te maken en dat werkt met de eigen Music Pro-app. De bedoeling van die app is dat ze muziek verwerkt met krachtige servers via de cloud zodat ze sterker aanleunt bij geluid die in een muziekstudio is opgenomen. De cloudverwerking verwijdert ongewilde ruis uit het opgenomen geluid met behulp van scheidingstechnologie van de geluidsbron. Daarna reproduceert ze de frequentierespons van condensatormicrofoons. Wanneer tegelijkertijd zang en akoestische gitaar worden gecombineerd, kan Music Pro de vocale klanken en gitaargeluiden scheiden en ze in elk gewenst evenwicht mixen. Sony's cloudverwerking is een dienst waarop gebruikers zich kunnen abonneren in ruil voor een maandelijks bedrag.

Sony Xperia 1 IV

De Music Pro-app

Sony Xperia 1 IV kopen

De prijs van de Xperia 1 IV is met 100 euro gestegen als we vergelijken met zijn voorganger. De telefoon is vanaf half juni verkrijgbaar voor 1.399 euro. De telefoon komt in een zwarte en paarse kleur. Verder brengt Sony ook een cover met kickstand uit.

Sony Xperia 1 IV kopen
Sony Xperia 1 IV kopen

Sony Xperia 1 IV kopen

De Sony Xperia 1 IV is een veelzijdig vlaggenschip voor consumenten die een telefoon zoeken die alles aankan. Hij komt met een hele reeks verbeteringen: van het scherm tot de camerasopstelling, een beter geluid en een focus op livestreaming en geluidsopname.

1.399 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk