Samsung Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6 is het zesde toestel in de S-lijn en gepresenteerd in 2015. Het apparaat stond intern bekend als 'Project Zero' is ontworpen vanuit een heel nieuw oogpunt en bevat onder andere een metalen frame, wat we in 2014 ook al zagen bij verschillende Samsung-smartphones zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Alpha. Hierdoor slaat Samsung een andere, nieuwe weg als het gaat om de Galaxy S6. Voorheen bestond het toestel vooral uit plastic, maar hierdoor was wel de accu verwijderbaar. De achterkant is gemaakt van glas waardoor de accu niet meer te verwijderen is. Wel biedt het toestel de optie voor draadloos opladen, zodat er niet altijd een kabeltje nodig is, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van Adaptive Fast Charging. Hierdoor is het mogelijk deze Samsung-smartphone nog sneller op te laden, ook draadloos. Op deze manier hoeft het device dus minder lang aan de lader te liggen, want als we kijken naar de accu van 2550 mAh, is dit niet extreem groot in vergelijking met de batterij van andere toestellen zoals bijvoorbeeld de Galaxy Note 4.

Het toestel is, mede door de glazen achterkant en 'opening' in de behuizing niet meer waterdicht, één van de punten waarop het toestel heeft moeten inleveren ten opzichte van zijn voorganger.

Processor en geheugen Samsung Galaxy S6

Qua specificaties gaan zien we een interessant toestel in de Galaxy S6, hierbij moeten we onder andere denken aan een Quad HD-scherm, met een resolutie van 2560x1440, waar we bij zijn voorganger, de Galaxy S5 het nog moesten doen met een full HD-scherm (1920x1080). De concurrent, de HTC One M9, beschikt nog steeds over een full HD-scherm, dus op dat gebied heeft Samsung wel een streepje voor. Daarnaast maakt de fabrikant altijd gebruik van zogenaamde AMOLED-schermen, hierdoor worden heldere kleuren weergegeven en is zwart echt zwart. Het gebruik van dit scherm, met een Quad HD-resolutie is meer dan interessant en zal zorgen voor een erg goede ervaring wat scherm betreft.

Dat is niet de enige wijziging, ook de processor van de Samsung Galaxy S6 is verbeterd en zal een nieuwe Exynos-chipset zijn met acht rekenkernen. Qua werkgeheugen zit het ook goed bij de S6, dit is namelijk 3GB en daarmee een goed en gemiddeld te noemen. Met deze nieuwe chipset zijn ook de prestaties simpelweg dik in orde. De benchmarks laten dan ook direct een significante verbetering zien ten opzichte van zijn voorgangers. Een ander voordeel in deze is dat Samsung een eigen chipset gebruikt, die dus in de eigen fabrieken gemaakt worden. Hierdoor hebben ze nog meer grip op het geheel en was het mogelijk makkelijker om de prestaties te verbeteren. Hoe dan ook, deze 'motor' van de Galaxy S6 draait hij absoluut weer mee aan de top van 2015, maar zal hij ook in 2016 nog voldoende presteren, zo is de verwachting. 

In een korte test met de Galaxy S6 waren er ook geen haperingen of vertragingen te merken, apps opende snel en ook het navigeren door de verschillende menu's en scherm ging zonder enig probleem. Wel moeten we opmerken dat de S6 geen mogelijkheid meer heeft om een microSD-kaart te gebruiken en een groter geheugen dus alleen verkregen kan worden door gebruik te maken van cloudopslagdiensten of het aanschaffen van een versie met meer opslaggeheugen, waarbij ook de prijs weer hoger zal worden.

Lees ook: Preview Samsung Galaxy S6

TouchWiz en Android 5.0: afgeslankt

Samsung stond er altijd om bekend dat veel, heel veel apps werden meegeleverd op het toestel. De nieuwste versie van TouchWiz, gebaseerd op Android 5.0 Lollipop, bevat minder eigen apps. Deze kunnen uiteraard wel optioneel geïnstalleerd worden, zoals we dat bijvoorbeeld ook zien bij fabrikanten als HTC. Hierdoor kunnen juiste deze apps veel sneller van updates voorzien worden, omdat dit niet via een systeem-update hoeft, maar als losse app uit de Play Store of Samsung App Store. 

Opvallend is verder dat er Microsoft-apps worden meegeleverd op de Galaxy S6, zo zien we onder andere OneNote, Skype en OneDrive die standaard op het toestel geïnstalleerd staan. Bij OneDrive wordt daarnaast ook nog eens extra opslagruimte cadeau gegeven, waardoor het totaal uit zal komen op zo'n 150GB. Natuurlijk een interessante stap van Samsung, omdat ook Microsoft natuurlijk eigen toestellen maakt met Windows. Sundar Pichai, topman bij Google, geeft aan dat hij dit juist toejuicht als het de gebruikerservaring kan verbeteren. Uiteraard kan elke gewenste app altijd geïnstalleerd worden uit de Play Store, dus mocht je bijvoorbeeld Dropbox willen gebruiken op de Galaxy S6, is dat geen enkel probleem.

Ook de Samsung Galaxy S6 zal in de toekomst updates krijgen, hierbij wordt de standaard aangehouden van een ondersteuning van 18 maanden. Dit zou dus betekenen dat alle grote Android-updates uitgerold zullen worden voor de S6, tot de herfst van 2016. Hierdoor ben je verzekerd van nieuwe functies op dit toestel. Ook de update naar Android 5.1  zal in de eerste helft van 2015 uitgerold worden naar de S6, waardoor weer een aantal vervelende bugs zijn aangepakt. Daarnaast zou Android 5.1 er ook voor moeten zorgen dat het toestel nog soepeler gaat lopen qua software.

Camera Galaxy S6: 16MP en OIS

Op het gebied van foto's heeft Samsung ook weer enkele stappen gezet bij de camera. Foto's worden gemaakt in een maximale resolutie van 16 megapixels, waarbij bijvoorbeeld ook OIS (Optical Image Stabilisation) aanwezig is. Hierdoor zullen beelden minder vaak bewogen zijn, vooral handig bij het opnemen van video's. De Galaxy S6  is net als zijn voorganger niet meer stof- en waterdicht, een concessie die blijkbaar gemaakt moest worden door het gebruik van dit materiaal of gebruikte technieken.

 

Samsung heeft veel tijd en moeite besteed aan de camera, waarbij er vooral gekeken is hoe de belichting nog beter gebruikt kan worden om foto's van betere kwaliteit te maken. De eerste camera-samples die we hebben gezien zijn veelbelovend, de Galaxy S6 maakt gewoonweg erg goede foto's en zou het hiermee de concurrenten wel eens erg lastig kunnen maken. Dit geldt voor zowel de camera aan de achterzijde, maar ook de frontcam is van goede kwaliteit. 

Vingerafdrukscanner: touch in plaats van swipe

De vingerafdrukscanner werd geïntroduceerd bij de Galaxy S5, maar is in de Galaxy S6 volledig anders aangepakt en sterk verbeterd. Moest in het 2014-model nog 'geswiped' worden over de scanner, is het nu een touchscanner geworden zoals we dat kennen van onder andere de iPhone. Ook in de praktijk lijkt dit erg goed te werken en is het erg makkelijk om het toestel snel en makkelijk te ontgrendelen. Hierdoor is er weer een stukje extra waarde toegevoegd door Samsung aan de Galaxy S6. Ook uit onze eigen test blijkt dat deze, na het juist instellen, erg goed werkt en in 90% van de gevallen het toestel direct ontgrendeld. Uiteraard kan er ook een back-up-code of wachtwoord worden opgegeven om iets achter de hand te hebben.

Al met al heeft Samsung vele verbeteringen gemaakt en is de Samsung Galaxy S6 een potentieel interessant toestel in 2015.

Galaxy S6 kopen

De Galaxy S6 zal te verkrijgen zijn in vier kleuren namelijk donkerblauw, goud, wit en zwart, maar ook nog eens in drie varianten die verschillen qua opslaggeheugen. De standaardversie bevat 32GB intern geheugen, maar er komen ook een 64GB-model en 128GB-variant op de markt. De bijbehorende prijzen zijn respectievelijk: € 699, 799 en 899.

Met de S6 zal de fabrikant proberen er weer miljoenen te verkopen in 2015, maar of de aantallen van de zeer succesvolle Samsung Galaxy S III overtroffen worden is natuurlijk de vraag. De Galaxy S6 kan aangeschaft worden via Studentmobiel, eventueel gratis in combinatie met een abonnement.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk