HTC One M9

HTC One M9

De derde smartphone in de One-familie heet simpelweg de HTC One M9 en bevat high-end hardware in een metalen jasje, zoals we inmiddels kennen van de vlaggenschepen van de Taiwanese fabrikant. Met de introductie van de eerste smartphone in deze serie, de HTC One (M7) werd een nieuwe koers ingezet wat betreft design, dit was nog nooit eerder vertoond. Met de komst van de HTC One M9 wordt deze nieuwe serie voortgezet en het design is licht aangepast, maar oogt direct een stuk volwassener ten opzichte van zijn voorgangers. 

Camera: weer 'normaal'

De HTC One (M7) voor het eerst werd uitgerust met een 4 Ultrapixel-camera en ook de One (M8) was voorzien van deze sensor. De Ultrapixel-technologie zorgt voor meer lichtopbrengst op de sensor, waardoor foto's er in slechtere lichtomstandigheden toch goed uitzien. De One (M8) bevatte daarnaast ook nog een tweede camera, om diepte-informatie mee op te slaan, zodat er na het maken van foto's achteraf gefocust kon worden op het onderwerp. Bij de One M9 is HTC van het Ultrapixel-concept afgestapt en op de achterkant vinden we dan ook een 'conventionele' 20,7 megapixel-camera. Dit in combinatie met de nieuwe foto-experience die HTC in 2014 lanceerde, moet de ervaring rondom de camera stukken beter worden en de kwaliteit omhoog gaan. Een mooie stap van HTC.

De frontcam is wel nog uitgerust met een 4 ultrapixel-camera, die het maken van selfies naar een hoger niveau moet tillen. Ook in slechte lichtomstandigheden moet deze beter functioneren dan een reguliere camera en laat dat nu juist het moment zijn dat selfies ook gemaakt worden. Ook is er nieuwe software aanwezig die bijvoorbeeld het bewerken van foto's en andere afbeeldingen nog makkelijker maakt.

Onder de motorkap

De HTC One M9 wordt aangedreven door de nieuwe Snapdragon 810-chipset, die we bijvoorbeeld ook terugzien in de LG Flex 2. De keuze is redelijk voor de hand liggend, HTC gebruikt al jaren de chipset van Qualcomm, de fabrikant van de Snapdragon 810. De processor is geklokt op 1,9GHz. Qua geheugen zien we 3GB, net iets minder dan het maximale vanaf Android 5.0, waarbij theoretisch 4GB gebruikt kan worden. Neemt niet weg dat 3GB geheugen in combinatie met de genoemde processor moet zorgen voor zeer goede prestaties. 

Het scherm is, opvallend ten opzichte van de concurrenten, een full HD-exemplaar. Dit betekent een resolutie van 1920x1080, terwijl Quad HD (2560x1440) de nieuwe standaard lijkt te worden. Ook de grote concurrent, Samsung Galaxy S6, maakt gebruik van deze hogere resolutie. De full HD-resolutie wordt getoond op een 5 inch-scherm en eerlijk is eerlijk, het verschil zal niet goed merkbaar zijn, pas als twee toestellen naast elkaar liggen zal zichtbaar zijn dat de resolutie iets minder is. Om dit alles van stroom te voorzien wordt er een 2840 mAh-accu gebruikt.

Android 5.0 met HTC Sense

De HTC One M9 wordt uitgeleverd met Android 5.0 in combinatie met HTC Sense, de grafische schil van de fabrikant. Diensten als BlinkFeed en Zoe zijn dan ook weer aanwezig, waarmee HTC recent een transitie maakte om alle apps vanuit de Play Store te updaten. Hierdoor hoeft er geen systeemupdate worden doorgevoerd om nieuwe functies toe te voegen aan het geheel. HTC Sense staat bekend als een vrij compleet, maar ook relatief lichte schil over Android heen. Wil je de standaard-Android-ervaring, is er natuurlijk altijd een andere launcher te gebruiken.

In Android 5.0 met HTC Sense 7 vinden we op de HTC One M9 ook functies als thema's. Hierdoor is het toestel volledig te personaliseren en kan er gekozen worden voor custom icoontjes, andere achtergronden en andere instellingen die het uiterlijk van de smartphone wijzigen. Hierdoor is HTC Sense nog persoonlijker te maken en volgt HTC ook een trend die al eerder werd ingezet door fabrikanten zoals Huawei, waar al tijden gebruik wordt gemaakt van thema's. 

Zoals je zou verwachten zijn ook alle verbindingen weer aanwezig. Zo zien we Bluetooth 4.1, WiFi a/b/g/n/ac, NFC en GPS. 

Verdere details en kopen

Het toestel heeft een adviesprijs gekregen van € 749 en  zal vanaf april in  de winkels verkrijgbaar zijn. De HTC One M9 zal beschikbaar zijn in de kleuren gunmetal grey, goud en zilver/goud. 

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk