Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Duidelijk terechte winnaar toestel van het jaar 2013

Gebruikersreview van Christiaan Gombert (christiaangombert)

In de doos:
Telefoon, lader met losse usb-kabel, beats oortjes (instapmodel, niet echt goed), boekjes, coupons voor extra GB's op Dropbox of Google Drive (afhankelijk van aanbieder).

Bouwkwaliteit / behuizing:
Deze paragraaf verdiend een lofzang aan HTC. Ten eerste omdat zij na jaren van onzekere ontwerpen nu echt met het mooiste ontwerp zijn gekomen dat er op de markt bestaat. Het metaal geeft de telefoon een strak en luxe uiterlijk. De knoppen, speakers en camera zijn goed uitgelijnd en verwerkt in de behuizing. Het slanke design is even wennen maar ligt daarna goed in de hand. Zeker 5 sterren dus!

Ik durf hem echt niet te laten vallen en ik wil ook geen hoesje om zo'n mooi design proppen. De telefoon is ondertussen 1 keer op straat gevallen. er is een klein hoekje van het aluminium beschadigd maar verder geen krassen of barsten. Sterke behuizing dus.

Enige nadeel van het design: de home-knop zit dicht op het scherm. Als ik aan het typen ben en op enter wil drukken, dan druk ik soms nog wel eens per ongeluk op home.

Hardware:
De Snapdragon 600 CPU zorg voor een flinke bak rekenkracht. Doordat HTC deze goed op de telefoon heeft afgestemd doet de snelheid van het apparaat niet onder aan telefoons met een Snapdragon 800.

De Infra Rood zender in de powerbutton is een leuke extra. Vooral met de HTC TV app werkt dit fijn. Helaas werkt de zender niet als vervanging voor de afstandsbedieing van de UPC mediabox (ligt aan UPC, geen ene universele afstandsbediening werkt hier goed mee).

Scherm:
Met 1080P resolutie en geweldige kleurweergave is het scherm van de One één van de mooiste schermen op de markt. Goed afleesbaar in zonlicht. Eigenlijk weinig over te vermelden, gewoon top.

Camera:
Door velen geprezen als één van de betere camera's op de androidmarkt. Maar ik ben niet heel tevreden. Grootste nadeel de lage resolutie (4MP). De resolutie is prima voor Whatsapp, Instagram, Wallpapers of Facebook, maar niet goed genoeg om een mooie A3 afdruk van te maken. Deze lage resolutie is te danken aan een sensor die HTC Ultrapixel noemt.
Wat is Ultrapixel? Hoor ik je denken… HTC gebruikt in de One een even grote camerasensor als alle concurrentie. Hierop zetten zij minder pixels, de pixels kunnen daardoor een groter oppervlakte hebben en dus meer licht/kleur opvangen. Werkt dat? JA, dat werkt. De foto's zijn dan niet van zeer hoge resolutie, maar met weinig licht zijn ze nog steeds scherp en van goede kwaliteit. De flits is daardoor ook minder vaak nodig.

Geluid:
HTC heeft een slimme keuze gemaakt met het verplaatsen van de speakers naar de voorkant van de telefoon (tip voor alle andere fabrikanten). Het geluid is hierdoor helderder en directer. HTC noemt dit ontwerp BoomSound. Die naamkeuze vindt ik wel wat overdreven, de speakers zijn namelijk niet per definitie harder dan andere telefoons. Het geluid uit de speakers is wel iets beter dan de meeste telefoons maar het blijven twee kleine speakertjes, dus verwacht geen harde bas. Nadeel van de speakers is dat de zachtste stand nog net iets te hard is om een filmpje te kijken in bed als iemand anders wil slapen.

De softwarematige Beats EQ die HTC als optie geeft in de instellingen maken het geluid van de speakers nog beter. Voor koptelefoon is deze EQ echt troep (tenzij je hip-hop fan bent). Ik heb Beats daarom uitgeschakeld. Nadeel is dat je deze niet alleen bij speaker kan inschakelen en bij koptelefoon uitgeschakeld kan houden.

Accu:
De accu is best sterk maar het verbruik is vooral afhankelijk van je apps die je draait. Heb je bijvoorbeeld Dropbox 3G synchronisatie aan staan of staat Facebook Messenger standaard online. Dan is de telefoon aan het eind van de dag op. Gebruik je de One gewoon normaal, dan gaat die makkelijk de hele dag mee.

Android:
Momenteel gebruik ik nog Android 4.3, 4.4 is al een tijd verkrijgbaar. Ik heb nog niet geupdate omdat ik de telefoon geroot hebt. HTC lijkt de One goed te ondersteunen met updates.

HTC Sense en geïnstalleerde HTC apps:
Sense vind ik een prettige interface. Alle functies zijn duidelijk en HTC geeft net voldoende mogelijkheden om dingen aan te passen. Wat bijvoorbeeld prettig is, is dat je apps geheel kunt verbergen in de app-drawer. Alle bloatware is zo niet in de lijst te zien.

Nadeel vind ik het nieuwe Blinkfeed. Dit is een foto-overzicht met nieuws en social media. Ik gebruik het liever niet en heb het na rooten verwijderd van de telefoon. Volgens mij is het zonder root wel te deactiveren.

HTC geeft verder een goede camera-app mee. Wat je met een ZOE moet weet ik niet, maar de instelbaarheid van de reguliere camera is heel uitgebreid en prettig geïmplementeerd.

Rooten (voor de nerds onder ons):
– In deze paragraaf ga ik niet uitleggen hoe je de telefoon root. Er zijn genoeg handleidingen te vinden op het XDA forum en op Youtube. Dus vraag me er ook niet naar! –
De telefoon is goed te rooten als je ervaring hebt met rooten. Het kost wat moeite om S-off te krijgen maar in een middagje prutsen moet dit zeker lukken. Als de boatloader unlocked is en je root en s-off hebt, dan is een custom rom installeren wel heel eenvoudig.

Conclusie:
Dit is echt een toptelefoon, aanrader. Zeker het beste model in 2013. Maar in 2014 ook nog steeds in de top. Hopelijk gaat HTC meer van dit soort toestellen maken, want het merk verdiend hiermee echt een groter marktaandeel. Met de One (m8) lijkt HTC deze route tot succes door te zetten.

Tip: Nu de One (m8) op de markt is, is de One (m7) met mooie kortingen te koop.