Visitaal Chat

Visitaal Chat

In Nederland wonen een half miljoen mensen met een (licht) verstandelijke  beperking die moeite hebben met lezen en schrijven. Ze zien anderen berichten naar elkaar versturen met social media-apps, zoals Whatsapp, die voor hun niet toegankelijk zijn. Spelpartners heeft voor deze mensen Visitaal Chat ontwikkeld, een gratis app waarmee je berichten naar elkaar kunt sturen die bestaan uit simpele zwart-wit-pictogrammen.

Visitaal Chat

Visitaal Chat is samen met cliënten, begeleiders en specialisten van de Rijswijkse zorginstelling Middin ontwikkeld voor mensen met een communicatieve beperking. De app stelt mensen in staat om elkaar vragen te stellen, af te spreken of iemand een schouderklopje te geven. Maar je kunt ook gevoelens van teleurstelling, woede, verdriet en frustratie met elkaar te delen.

Gerelateerde artikelen

Naast Visitaal-pictogrammen kun je met deze app emoji’s, foto’s en gif'jes versturen. In de app zitten 350 pictogrammen die emoties, handelingen, plaatsen en personen uitbeelden. Visitaal Chat is gratis beschikbaar voor Android en iOS.  De Visitaal Chat-app ondersteunt extra grote letters en pictogrammen voor mensen met slecht zicht. Het is mogelijk om met vrienden en familie een groepsgesprek te voeren. Ontvangen berichten worden door de app voorgelezen. Visitaal Chat werkt op tablets en telefoons, ook veel oudere toestellen worden ondersteund.

Over Visitaal-pictogrammen

Visitaal-pictogrammen worden in Nederland veel gebruikt in de gehandicaptenzorg en het speciaal onderwijs. Daarnaast worden de pictogrammen steeds vaker ingezet bij de verzorging en begeleiding van mensen een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH) en anderstalige nieuwkomers, waaronder vluchtelingen.

De Visitaal-pictogrammen, voorheen Vijfhoek Pictogrammen, worden sinds eind jaren '80 in Nederland ingezet om bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Ieder jaar worden er meer dan honderd nieuwe pictogrammen ontworpen voor actuele begrippen, waaronder voorlichting rondom ongewenst gedrag, seksuele voorlichting, rouwverwerking, culturele feestdagen, coronamaatregelen, gezondheid en digivaardigheden.

Visitaal Chat
Visitaal Chat
Visitaal Chat

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk