Tikkie

Tikkie

Je wilt nog snel geld overmaken naar een vriend. Maar je bent zijn rekeningnummer kwijt. Of even dat nieuwe boek afrekenen in je favoriete webwinkel. Maar geen idee meer wat het wachtwoord van je account is.

Bij Tikkie is dat geen reden om te wachten met betalen. Want moeilijk doen over betalingen is zo ouderwets. Daar heb je toch gewoon Tikkie voor.

Tikkie is in 2016 geïntroduceerd en telt inmiddels meer dan 8 miljoen gebruikers. Het is een initiatief van ABN AMRO en gratis te gebruiken voor iedereen met een Nederlandse betaalrekening. Ook bedrijven kunnen bij Tikkie terecht om de applicatie te gebruiken op diverse manieren binnen hun eigen bedrijfsvoering.

Kan iedereen Tikkie gebruiken?

Iedereen met een Nederlandse betaalrekening én een Nederlands, Belgisch of Duits mobiel nummer kan Tikkie gebruiken. Het maakt niet uit bij welke bank je zit. Je vrienden betalen altijd eenvoudig via hun eigen bank en iDEAL. Dit moet wel een Nederlandse bank zijn. Je vrienden hoeven dus zelf niet Tikkie op hun telefoon te hebben.

Moeten mijn vrienden de Tikkie app ook downloaden?

Nee, dit is niet nodig. Jij stuurt een betaalverzoek naar je vrienden. Die betalen vervolgens gewoon via hun eigen bank en iDEAL. 

Betalingen

Hoelang duurt het verwerken van een betaling?

Biedt jouw bank Instant Payments aan, dan staat een betaling met Tikkie binnen 5 seconden op je rekening. Ook in het weekend en op feestdagen. Doet jouw bank nog niet mee? Dan staat het geld binnen 1 werkdag op je rekening. Check of jouw bank deelneemt aan Instant Payments.

Hoe weet ik of mijn vrienden betaald hebben?

Je ziet bij elk verzoekje of je vrienden al betaald hebben. Bovendien krijg je een pushbericht, zodra een vriend betaald heeft. Als er na één week nog niemand gereageerd heeft, krijg je ook een pushbericht.

Functies in Tikkie

Wat is Tikkie Terug?

Met Tikkie Terug krijg je een cashback op je favoriete product. De functie is begin dit jaar geïntroduceerd en je vindt de cashbackacties in de Tikkie-app onder Acties. Hier sla je zoveel cashbackacties op als jij wilt. Daarna koop je het product in de winkel en scan je de kassabon met de app. Vervolgens krijg binnen 5 seconden je geld terug via Tikkie. Geen gedoe met formulieren invullen en kassabonnen uploaden dus. De acties kunnen variëren van ‘probeer gratis’-acties tot een vaste korting op producten.

Wat is Tikkie Groepie?

Met Groepie kun je een groep aanmaken met andere Tikkie-gebruikers om gezamenlijk jullie uitgaven bij te houden en te verrekenen via een Tikkie. Handig voor bijvoorbeeld een weekendje weg of gedeelde huishoudkosten.

Hoe werkt het?

Kies bij het aanmaken van een Tikkie voor Groepie. Nodig daarna je vrienden uit waarmee je uitgaven wilt bijhouden. Uitnodigen doe je eenvoudig via WhatsApp, maar het kan ook bijvoorbeeld via e-mail.

Heb je een vriend die vergeet mee te doen aan Groepie? Je kunt je vrienden ook handmatig toevoegen. Handig, dan kan de rest van de groep alle uitgaven alvast toevoegen en verdelen.

Wil je gaan verrekenen? Binnen Groepie maken we automatisch de tussenstand op. Tik op de tussenstand-knop en stuur meteen een Tikkie door op een naam te tikken. Je kunt er ook voor kiezen om met maar 1 persoon te verrekenen, bijvoorbeeld omdat je veel geld van deze vriend terugkrijgt. Nadat jullie hebben verrekend wordt de tussenstand bijgewerkt en blijft jouw Groepie gewoon doorgaan.

Hoe maak ik een Groepie aan? 

 1. Open de Tikkie app.
 2. Tik op ‘+’ en kies bovenin voor Groepie.
 3. Vul een leuke omschrijving in voor jouw Groepie.
 4. Tik op ‘Volgende’ om het Groepie aan te maken.

Gerelateerde artikelen

Hoe nodig ik vrienden uit voor mijn Groepie? 

Open jouw Groepie en tik rechts bovenin op het poppetje. Zo zie je wie er in jouw Groepie zitten. Vrienden uitnodigen doe je makkelijk door een uitnodigingslink te sturen via WhatsApp of een andere app.

Kun je niet wachten? Voeg dan je vrienden handmatig toe. Zo kun je alvast uitgaven toevoegen en verdelen. Vergeet niet jouw vrienden alsnog uit te nodigen. Zonder uitnodiging kunnen ze namelijk niet zelf aan het Groepie deelnemen.

Heb je ze uitgenodigd? Dan kunnen ze op de uitnodigingslink tikken en aangeven dat ze handmatig toegevoegd zijn. Nu betalen ze gelijk mee aan de uitgaven waarvoor je ze hebt aangetikt. 

Tikkie

Hoe voeg ik uitgaven toe?

Heel simpel:

 1. Open de Tikkie app en tik in het overzicht op jouw Groepie.
 2. Tik op ‘Uitgave toevoegen’. 
 3. Vul in wat er is betaald en om hoeveel geld het gaat.
 4. Bij 'Wie betaalt er mee?’ kies je voor wie er betaald is.
 5. Is er voor iedereen in het Groepie evenveel betaald? Tik dan op ‘Iedereen 1x’. Zo betaalt iedereen evenveel mee aan de uitgave. 
 6. Is er voor iemand 2 keer zo veel, 3 keer zo veel of meer betaald? Tik dan achter de naam op ‘0x’ en tik op het plusje tot het juiste aantal.  Handig voor wanneer een vriend 2 drankjes op heeft en de rest maar 1. 
 7. Is er voor iedereen een ander bedrag betaald? Vul in het vierkante vak achter iedere naam handmatig een bedrag in. 
 8. Heb je een foutje gemaakt met invullen? Tik dan op 'Reset'. 
 9. Voeg je een uitgave van een vriend toe? Tik dan op de balk ‘Betaald door...’ en kies wie er heeft betaald. 

Het kan gebeuren dat een uitgave niet gelijk te verdelen is. In dat geval wordt voor sommige vrienden het bedrag omhoog afgerond en betalen ze € 0,01 meer.

Hoe verander of verwijder ik uitgaven?

Uitgaven veranderen kan nog niet. Klopt een uitgave niet? Tik op de uitgave en dan op de prullenmand. Dan kun je deze verwijderen en opnieuw toevoegen.

Tikkie
Tikkie
Tikkie
Lees meer

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk