De nieuwe Samsung Galaxy S21 versus zijn voorganger de S20: hoe verschillend zijn ze? (ADV)

De nieuwe Samsung Galaxy S21 versus zijn voorganger de S20: hoe verschillend zijn ze? (ADV)

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Op donderdag 14 januari presenteerde Samsung haar nieuwe vlaggenschip: de Samsung Galaxy S21. Het is het volgende deel in een inmiddels al lange reeks populaire toptoestellen die elk jaar weer een nieuwe opvolger krijgen. De voorganger van de Samsung S21, de Samsung Galaxy S20, dateert dus maar van een jaar geleden. Hoe verschillend zijn deze smartphones dan van elkaar? We zetten de S21 en de S20 tegen elkaar af.

Scherm: zonder gebogen randen en lagere resolutie

Qua ontwerp lijken de Samsung S21 en de S20 aan de voorzijde behoorlijk op elkaar. De schermdiagonaal is met 6,2 inch hetzelfde. De selfiecamera zit op dezelfde plek, als een gaatje in het scherm middenin aan de bovenzijde. Maar wat wél een opvallend verschil is ten opzichte van de S20, is dat de S21 geen ‘Edge’ scherm heeft. Niet de populaire gebogen randen dus, maar een plat scherm. Door het ontbreken van de gebogen randen, is de relatieve schermgrootte ook een paar procentjes lager dan bij de S20. Het scherm is net als bij de S20 een OLED-scherm, maar de maximale resolutie is opvallend genoeg wel lager. Was dit bij de S20 nog 3200x1440, bij de Samsung S21 is het ‘maar’ 2400x1080. Is dat erg? Niet echt, want het verschil is nauwelijks met het oog waarneembaar en het scheelt wel een hoop in accuverbruik.

Hardware: snellere processor voor 5G-ondersteuning

De S21 ondersteunt standaard 5G, waar er bij de S20 edities waren voor 4G en voor 5G. Dat vergt extra trekkracht van het toestel, en dat heeft Samsung dan ook vertaald in technische verbeteringen, met als belangrijkste punt de gloednieuwe octa-core Exynos 2100-processor. Dit is een snellere én energiezuinigere processor dan de Exynos 990 van de Galaxy S20. Niet alleen de processor is overigens sneller, ook de vingerafdrukscanner achter het display is sneller dan bij de S21. Wat dan wel weer opvalt, is dat het werkgeheugen bij de S21 (8 GB) minder is dan bij de S20 (12 GB). De accu heeft met 4.000mAh dezelfde capaciteit bij beide toestellen.

De nieuwe Samsung Galaxy S21 versus zijn voorganger de S20: hoe verschillend zijn ze? (ADV)

Camera’s: ander design, verder hetzelfde

Aan de achterzijde van het toestel vinden we weer drie cameralenzen. Deze bevinden zich weer linksboven. Niet in een eiland zoals bij de S20, maar in een nogal geprononceerde verhoging die een verlengstuk is van de metalen zijkant van de smartphone. De achterzijde van de telefoon is overigens bij de Samsung S21 niet van glas, zoals bij de S20, maar van plastic. Qua camera’s is er weinig nieuws onder de zon. Net als bij de S20 is er een 12 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens en 64 megapixel-zoomcamera. Er zullen dus geen grote verschillen in de foto- en videokwaliteit. De maximale filmresolutie blijft 8K.

Maatregelen om de prijs lager te houden

Waar je de S20 qua opslag nog kon uitbreiden met een microSD-kaartje om al je foto’s en video’s kwijt te kunnen, is hier geen slot meer voor in de S21. De telefoon zelf is te verkrijgen met een opslaggeheugen van 128GB of 256GB. Overigens is wel mogelijk om gebruik te maken van eSIM bij de S21, maar dat was bij de S20 ook al zo. Opvallend is dat de Samsung S21 voor het eerst niet geleverd wordt met oordopjes en een oplader, waarmee het voorbeeld van Apple gevolgd wordt. In combinatie met de plastic achterkant van de telefoon, het ontbreken van de gebogen randen op het scherm en de lagere resolutie van het scherm, lijkt het erop dat Samsung de prijs van het toestel heeft willen drukken. Het gevolg is dat de Samsung Galaxy S21 niet veel duurder is dan de S20 op dit moment nog is, maar natuurlijk wel een jaar langer ondersteund wordt met nieuwe Android-edities en beveiligingsupdates.

De S21 is niet de enige nieuwe editie die Samsung uitgebracht heeft. Ook is er een nieuwe ‘plus’-editie en een nieuwe Ultra-editie. In dat laatste geval zijn de randen van het scherm wél gebogen. De prijs van dit ‘luxe’ toestel ligt dan ook een stuk hoger.

Iedere maand onbeperkt data, bellen/sms’en en tot 25 GB delen met meerdere KPN Mobiel abonnementen op hetzelfde adres? Ga dan voor de Samsung S21 met KPN Unlimited. Kom maar op met dat oneindige gamen en Netflixen!

Dit betreft een samenwerking met KPN.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Advertorials

Dit vind je misschien ook leuk