Waarom gebruikt Bitcoin zoveel energie? (adv)

Waarom gebruikt Bitcoin zoveel energie? (adv)

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Blockchain en Bitcoin zijn twee buzzwoorden van de afgelopen jaren. De prijs van de Bitcoin is tot astronomische hoogte gestegen alvorens weer in waarde te dalen. Een Bitcoin maken kan dus lucratief zijn maar kost heel veel energie, waarom is dat eigenlijk?

Waarom verbruikt dit netwerk zoveel energie?

De beloftes van Bitcoin zijn groot, maar niet alles aan dit netwerk is positief. Het gebruikt namelijk heel erg veel energie. Enige tijd geleden is er een rapport uitgekomen waarin een aantal aannames zijn gedaan over het energieverbruik van de Bitcoin-industrie.

Dit onderzoek van Nature Climate Change beweert dat deze industrie alleen verantwoordelijk zal zijn voor de opwarming van de aarde van 2 graden. Daarnaast zou een enkele Bitcoin transactie net zo veel energie verbruiken als 750.000 transacties bij Visa. Dit onderzoek is al meerdere malen door verschillende instanties in twijfel getrokken. Er zouden verkeerde aannames gedaan zijn waardoor de uitkomsten niet kloppen. Desondanks zijn de resultaten van dit onderzoek door verschillende partijen gemaakt om hun punt te maken.

Waarom verbruikt Bitcoin zoveel energie?

Laten we duidelijk zijn, het klopt dat dit netwerk heel erg veel energie gebruikt. Dit komt omdat een transactie op de blockchain eerst goedgekeurd moet worden door meerdere computers. Daarvoor moeten ze een antwoord raden en om dit antwoord te vinden heb je heel veel rekenkracht nodig. Hiervoor stellen verschillende gedecentraliseerde computers hun rekenkracht ter beschikking. We hebben het dan over duizenden computers die aan het werk zijn voor een enkele transactie.

Er zijn grote miningbedrijven ontstaan die met duizenden computers tegelijk aan het werk zijn om zoveel mogelijk transacties goed te keuren en dus zoveel mogelijk verdiensten binnen te halen. Voor het verifiëren van een transactie krijg je een beloning, dit gebeurd via het 'proof of work' concept. Energie is dus de grootste kostenpost van een miner, hoe lager de kosten hoe hoger de winst van het bedrijf. Daarom zal een dergelijk bedrijf altijd een locatie voor zijn fabriek zoeken op een plek waar de kosten voor energie het laagst zijn. Regio's waar veel duurzame energie geproduceerd wordt en waar de prijs voor energie laag is zijn in trek voor deze miners.

Waarom gebruikt Bitcoin zoveel energie? (adv)

Het leveren van het bewijs van een transactie en waar de miner zijn verdiensten uithaalt kosten dus heel veel energie. Daarom proberen veel organisaties nop het gebied van milieu een ander validatie-systeem te introduceren. Dit systeem heet 'proof of stake' en werkt op basis van overeenstemming en zal 99% minder energie verbruiken. Dat klinkt natuurlijk hoopgevend maar door de manier waar het opgezet zou worden is het vrijwel alleen mogelijk voor rijke beleggers. Dat zou het systeem weer sluiten voor iedereen met een klein budget en dat is niet waar het om gaat bij deze manier van werken.

De voor -en tegen argumenten

Het is dus een feit dat dit netwerk heel veel energie verbruikt, soms vergelijkbaar met het verbruik van een heel land. Daarbij komt ook nog eens dat wanneer de Bitcoin populairder wordt, ook het energieverbruik toeneemt. Dat is een probleem wanneer je kijkt naar de eindige voorraad van fossiele brandstoffen.

Gelukkig zijn er genoeg argumenten die voor het systeem pleiten. Ten eerste krijgen we er een decentraal betaalsysteem voor terug, dat een stuk veiliger en eerlijker is. Veel van de bedrijven in deze industrie gebruiken hernieuwbare energie en steeds minder fossiele brandstoffen. Dit is weer een positieve duw in de goede richting van meer zon-en windenergie. Als laatste moeten we niet vergeten dat de huidige bankstructuur en de hoeveelheid bedrijven, kantoren en andere faciliteiten die daar aan verbonden zijn veel meer energie verbruiken dan Bitcoin.

Waarom gebruikt Bitcoin zoveel energie? (adv)

Conclusie

Het is een kwestie van verder kijken dan wat we nu weten. Hoewel het platform nu veel energie verbruikt is er een incentive voor de vele miners om hernieuwbare energie te gebruiken, zeker met de huidige prijzen door de oorlog tussen de Oekraïne en Rusland. Crypto is een veelbelovende nieuwe stap in onze toekomst en die moeten we een kans geven.

Advertorial

Dit vind je misschien ook leuk