Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Er zal nog heel lang een strijd blijven tussen mensen die het liefst een boek van papier lezen en anderen die e-books lezen. Hoewel ik de romantiek van een papieren boek wel begrijp, hou ik het toch bij een e-reader.

Amazon Kindle 11de generatie

Een e-reader heeft veel voordelen. Je kunt heel veel boeken meenemen zonder dat je tas zwaarder wordt en dan is er nog het effect op het milieu. Een e-reader gebruikt ook heel weinig energie dankzij het e-ink scherm. Dat gebruikt alleen energie wanneer je de inhoud ververst zoals bij het omslaan van een pagina.

Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Amazon begon ooit met het verkopen van boeken en daarom is het ook helemaal niet gek dat dit bedrijf ook al jaren een aantal e-readers op de markt brengt en digitale boeken verkoopt. Ik ontving de 11de generatie van de Kindle, het instapmodel van Amazon

De hardware

Een e-reader is niet spannend wanneer het om het uiterlijk gaat. De Kindle is een ontzettend lichte zwarte rechthoek met een e-ink scherm. Je kunt hem heel goed vergelijken met de Kobo Nia, beide toestellen hebben een 6 inch scherm. Met 158 gram is de Kindle een stuk lichter dan de 172 gram van de Kobo Nia, al zal 14 gram ook het verschil niet maken. Wat wel een verschil maakt is dat de randen van de Kindle een stuk smaller zijn, waardoor het een compacter apparaat is.

Wanneer je gebruik maakt van een oudere generatie van de Kindle dan ga je zeker blij zijn met de update die het scherm heeft gehad. Deze gaat van 167 nits naar 300 nits, en dat is een grote stap voorwaarts wat betreft helderheid van het scherm.

E-ink schermen zijn ontzettend zuinig en daarom doe je ontzettend lang met een enkele lading. Mijn boek koste de Kindle maar iets meer dan 10% van zijn accu. Dat cijfer kan bij iemand anders hoger of lager zijn, afhankelijk van het aantal keren je een pagina omslaat of hoe de helderheid is ingesteld.

In deze e-reader maak je gebruik van 16 GB aan opslag. Met alle software een boek, en een pfd-bestand, houd ik daar nog meer dan 13 GB van over. Je kunt dus voor een paar jaar aan leesmateriaal meenemen voordat je zonder opslag komt de zitten.

Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Het gebruik

Het installeren van de Kindle 11de generatie is erg eenvoudig wanneer je ook gebruik maakt van de Kindle app. Deze detecteert het apparaat en zorgt ervoor dat je snel aan de slag kan met lezen. Op deze manier hoef je vrijwel nooit gebruik te maken van het e-ink scherm om e-mailadressen en andere tekst in te voeren. En dat is maar goed ook, want typen op een e-ink scherm is een drama.

Interface

Waar het logo van Kindle hopeloos ouderwets is, is de interface dat niet. Deze ziet er strak en fris uit (voor zover dat kan op e-ink). In de instellingen heb je voldoende opties om de Kindle aan jouw voorkeuren aan te passen. Ik ga hier niet dieper op in want, dit stel je eenmalig in en dan kijk je er waarschijnlijk niet meer naar om. Overigens vind ik het ouderlijk toezicht wel een goede toevoeging. Door een pincode kun je de Kindle beveiligen tegen nieuwsgierige kinderogen.

Kindle

Kindle

Amazon Kindle is de voorbije jaren sterk verbeterd als het om Nederlandstalige content haat. Eerder zag je nog wel eens dat Nederlandstalige content soms minder ..

Extra's 

Op de Kindle zitten een aantal kleine handigheidjes. Zo is er een speciaal e-mailadres waarmee je content naar je Kindle kan sturen. Dit moet je wel eerst goedkeuren in de Amazon-interface maar daarna komt het op je Kindle terecht. Je kan dan boeken en andere documenten buiten de winkel van Amazon om lezen.

Het zal je verrassen maar er is ook een browser aanwezig op de Kindle, maar daar mag je niet teveel van verwachten. Een e-reader is niet gemaakt om snel even wat opzoeken op het internet. Laten we het een 'nice to have' noemen.

Het lezen

Een e-reader koop je maar voor één enkele functie en dat is lezen. Ik heb dat voor jullie getest met een zwaar boek - niet qua gewicht maar op het inhoudelijke gebied. 'De antwoorden op de grote vragen' van Stephen Hawkins is behoorlijk zwaar en je wordt er niet altijd vrolijk van. Waar ik wel vrolijk van werd is het gemak waarmee ik een boek koop via de Kindle-app. Jet is letterlijk een paar stappen en je kunt gaan lezen.

Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Het scherm is rustig voor de ogen en aan een helderheid op 75 procent heb ik voldoende om prettig te lezen. Door middel van een tik aan de rechter of de linkerkant sla je een pagina om en vegen op het scherm kan natuurlijk ook. Het beeldscherm is 6 inch groot, maar het ligt aan de lettergrootte die je ingesteld hebt hoe vaak je de pagina om moet omslaan. Ik ben een fan van grote letters, maar elk boek krijgt dan wel veel meer pagina's.

Tijdens het lezen kun je een aantal dingen doen. Door een woord lang ingedrukt te houden, open je een pop-up waarmee je de betekenis van het woord kan zien. Wanneer dat nog niet genoeg is, kun je ook de Wikipedia-pagina bekijken.

Amazon Kindle 11de generatie leest prettig weg (adv)

Kom je een stuk tegen dat je graag wil onthouden, dan kun je dat markeren. De passage kun je daarna terugvinden in de app van Kindle. Er zijn ook diensten die deze passages weer vanuit de Kindle-app (en bijvoorbeeld Pocket) voor je kunnen verzamelen. In dezelfde pop-up kan je daarnaast een notitie maken en het citaat of de passage gelijk delen met jezelf, of iemand anders.

Conclusie

De 11de generatie van de Kindle doet precies wat je van hem een e-reader verwacht. En de Kindle scoort erg goed op een aantal details. Wanneer ik zou moeten vergelijken met de Kobo Nia, dan zou ik misschien eerder kiezen voor de Kindle. Welke keuze je ook maakt: je kiest in de eerste plaats voor een ecosysteem, want de boeken die je voor de Kindle koopt kun je niet lezen op de Kobo en andersom.

Amazon Kindle kopen

Deze Amazon Kindle 11de generatie kun je hier kopen voor €109,99.

Er zijn natuurlijk alternatieven van Kindle en andere merken.

-> Kindle Paperwhite voor € 189,99
-> Kindle Oasis voor € 229,99
-> Kobo Libra H20 voor € 213,81
-> Kobo Nia voor € 99,99

Advertorial

Dit vind je misschien ook leuk