Hangt jouw rookmelder al? (adv)

Hangt jouw rookmelder al? (adv)

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Je moet er niet aan denken dat je huis in vlammen opgaat. Toch kan jij en je buren zomaar het slachtoffer worden van een brand en dan is het allerbelangrijkste dat je als eerste wordt gewaarschuwd zodat je jezelf in veiligheid kan brengen.

Rookmelders zijn verplicht

Sinds 1 juli is het verplicht om een rookmelder te hebben op iedere verdieping van je huis. Een rookmelder gaat af door middel van een sirene en/of een lichtsignaal zodra er rook wordt gedetecteerd op de locatie waar de melder hangt. Deze melder kan je leven redden als er brand uitbreekt wanneer jij en je familie liggen te slapen. Een rookmelder is een eenvoudig stuk techniek en al te koop voor minder dan € 20.

Rookmelders zonder app

Onderstaande rookmelders hebben geen verbinding met het internet en werken dus niet met een app. Zodra ze rook detecteren zullen ze je via een geluidssignaal waarschuwen.

-> Smartwares RM250 Rookmelder – Inclusief batterij – Testknop – 85 dB, 1 pack, wit € 7,99
-> ELRO PRO PS4910 Design Rookmelder - 6 stuks € 1`09
-> UNITEC 10 jaar design rookmelder zeer dun € 27,50

Hangt jouw rookmelder al? (adv)

-> bekijk hier meer rookmelders

Rookmelders met een app

Deze rookmelders beschikken over een internetverbinding. Door de bijbehorende app krijg je ook een melding op je smartphone. Dat komt van pas als je niet binnen gehoorafstand bent van de rookmelder, of wanneer je helemaal niet thuis bent. Ook dan is het handig om te weten wat er gaande is thuis.

-> Homematic Ip 142685A0 Smart Home Rookmelder € 72,18
-> GEISLINK Wi-Fi-rookmelder, slimme brandmelder, 3-pack € 131,82
-> Netatmo NA-NSA-EC Slimme Rookmelder € 74,99
-> Google Nest Protect, wit € 176

Hangt jouw rookmelder al? (adv)

-> Bekijk hier alle rookmelders met app

De meest voorkomende oorzaken van brand in huis

Een brand ontstaat niet zomaar. Door zo veel mogelijk mogelijke oorzaken voor een brand weg te halen minimaliseer je de kans op schade aan je bezit. De vier grootste oorzaken voor een brand in huis zijn:

  • Elektrische apparaten
  • CV-ketel of meterkast
  • Koken op gas
  • Kaarsen, sigaretten of open haard

Brand door een elektrisch apparaat is een van de grootste oorzaken voor brand in een ruimte. Het is daarom belangrijk altijd te kiezen voor apparatuur die voldoen aan de regelgeving die er gelden. Ook laders voor bijvoorbeeld je smartphone zijn steeds vaker verantwoordelijk voor een brand. Koop bijvoorbeeld niet de goedkoopste lader voor je smartphone en haal hem uit het stopcontact wanneer je hem niet gebruikt.

Hoe hang je een rookmelder op?

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat zo heb je geen omkijken naar de batterij voor een lange periode. Je kunt de rookmelder ophangen met schroeven of met de meegeleverde dubbelzijdige plakband. Hang op elke verdieping een rookmelder op. Bij voorkeur ook in de ruimtes die afgesloten worden, hoe sneller je detecteert hoe sneller je veilig bent. Plaats de rookmelder op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek en op op minimaal 30 centimeter van een lamp. Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming, deze kunnen voor een vals alarm zorgen. Bekijk ook zeker deze slimme rookmelders op AW Smart.

Foto door Pixabay

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Advertorial

Dit vind je misschien ook leuk