Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het kan weer: lekker een weekend weg plannen of een volledige trip naar een ander land. Heerlijk, maar je kunt daarbij waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Die is er in de vorm van Google Maps. Zo gebruik je die apps bij het plannen van de perfecte trip. Hoewel, aan het weer kan Google natuurlijk weinig doen.

Zo zie je de beste brandstofprijs in jouw buurt

Het is de laatste tijd vaak het onderwerp van gesprek: de hoge brandstofprijzen. Helaas zijn die in een ander land vaak net zo hoog als in Nederland. Op Google Maps kun je niet alleen zoeken naar tankstations (door simpelweg ‘tankstation’ in de zoekbalk te typen), je kunt ook meteen zien op de kaart hoeveel de brandstof kost.

Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Omzeil de tolwegen

Soms kan een reisje erg duur worden, bijvoorbeeld wanneer je ineens op een tolweg stuit. Wist je dat één van de duurste tolwegen in Europa de Fréjus-wegtunnel is? De tol is maar liefst 47,40 euro. Hetzelfde geldt overigens voor de Mont Blanc-tunnel. Reden dus om in je Google Maps aan te zetten dat je tolwegen wil omzeilen (voor zover dat kan uiteraard): tik hiervoor na het opzoeken van je bestemming op ‘Route’, ga dan naar het icoon met de schuifjes aan de rechterkant en kies voor ‘Tolwegen vermijden’.

Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Zorg voor een duurzamer gebruik van brandstof

Balen dat de brandstof overal zo duur is, maar als je echt niet de fiets of trein kunt pakken, dan kun je zorgen dat je brandstofverbruik tenminste zo min mogelijk is. Google Maps kan de meest brandstof-efficiënte route helpen kiezen, maar dat is niet in alle landen beschikbaar. Je gaat hiervoor naar de drie puntjes wanneer je in een route bent, en kiest dan voor ‘Route Options’ en vervolgens ‘Prefer fuel-efficient routes’.

Zoek op het juiste tijdstip

Een veelgemaakte fout wanneer mensen Google Maps gebruiken om hun trip te plannen, dat is om dat niet op het juiste tijdstip te doen. Als je om 2 uur ‘s nachts de route naar de route soleil opzoekt, dan krijg je een heel ander advies dan wanneer je dat op zoekt voor ‘zwarte vrijdag’. Vergeet dus niet de juiste tijd in Google Maps te kiezen wanneer je navigeert, want dat kan flink verschillen. Misschien ben je te voet wel veilig, maar zeker met de auto of met het openbaar vervoer scheelt dat flink.

Gerelateerde artikelen

Maak gebruik van groepslijstjes

Stel dat je een roadtrip boekt op Kreta, het is dan wel handig om de mensen waarmee je reist te delen op wat je allemaal van plan bent. Zo hoef je niet elke keer naar elkaar te WhatsAppen waar je heengaat, maar kun je gewoon de pins volgen in de opgeslagen reis. Ga hiervoor naar ‘Opgeslagen’ onderin het scherm en kijk dan bij ‘Lijsten’ welke reis je wil delen. Tik erop en je kunt via ‘Delen’ aangeven met wie jij deze reis wil delen. Je kunt mensen ook toegang geven met bewerkingsrechten.

Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Bekijk de route offline

Veel mensen denken dat je voor het gebruik van Google Maps altijd online moet zijn, maar dat is gelukkig niet het geval. Wel moet je daarvoor wat voorbereidingen treffen, want je moet de kaart van de regio waar je naartoe gaat wel eerst offline downloaden. Tik hiervoor op je profielfoto, ga naar ‘Offline Kaarten’ en kies ‘Selecteer je eigen kaart’ om zelf een gebied te kiezen om te downloaden. Zorg wel dat je wifi aanstaat wanneer je dat doet, want dat scheelt weer data. Erg handig als je naar landen gaat waar je iets minder fantastisch bereik hebt, al is het in de meeste gevallen vooral een kwestie van: fijn om te hebben voor de zekerheid, zonder dat je het ooit nodig hebt.

Zo plan je verstandig een reis met Google Maps

Heb jij wel eens enorm succes gehad door Google Maps? Deel je reisverhalen in de reacties onder dit artikel.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk