Zo gemakkelijk is de Fairphone 4 te repareren (+video)

Zo gemakkelijk is de Fairphone 4 te repareren (+video)

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Fairphone 4 is het nieuwe toestel van de Nederlandse fabrikant Fairphone. Het toestel is een duurzame en eerlijke smartphone die je zelf uit elkaar kan halen en zodoende gemakkelijk kunt repareren. En het mooie is, zelfs een man met twee linker klushanden kan het!

Fairtrade smartphone

Fairphone doet er zoveel mogelijk aan om een soort 'fairtrade smartphone' op de markt te brengen. Met eerlijke handel, grondstoffen en medewerkers die goed behandeld en betaald worden. Een belangrijk onderdeel van het streven van Fairphone is de levensduur van je smartphone. Fairphone heeft de Fairphone 4 dan ook ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan. Hoe langer jij namelijk met je smartphone doet, des te kleiner de ecologische voetafdruk is en des te minder verspilling van bijvoorbeeld smartphone-onderdelen én grondstoffen.

Dit doet het bedrijf enerzijds door vijf jaar garantie én vijf jaar aan beveiligingsupdates te bieden, anderzijds doet het bedrijf dit door de Fairphone 4 repareerbaar te maken. Geen enkel onderdeel van het toestel zit vastgelijmd en mede hierdoor zijn onderdelen gemakkelijk te vervangen. Onder andere de hoofdcamera, selfiecamera, luidspreker en het display zijn gemakkelijk met een schroevendraaier te verwijderen.

Als bijvoorbeeld de camera van je toestel stuk is, dan hoef je niet meteen een nieuwe smartphone te kopen. Je kan dan namelijk voor 79,95,- een nieuwe camera-module kopen en deze zelf vervangen voor je kapotte camera. Ook dit draagt weer bij aan een groene voetafdruk.  

Als bijvoorbeeld de camera van je toestel stuk is, dan hoef je niet meteen een nieuwe smartphone te kopen. Je kan dan namelijk voor 79,95,- een nieuwe camera-module kopen en deze zelf vervangen voor je kapotte camera. Ook dit draagt weer bij aan een groene voetafdruk.  

Hoe gemakkelijk is makkelijk?

Om onderdelen van de smartphone te vervangen dien je eerst de achterkant van de smartphone te verwijderen. En alleen al dit, is werkelijk waar heerlijk om te doen. Het nostalgische gevoel van je nagels tussen de achterkant zetten en deze in één ruk te verwijderen is echt zalig. Ook het krakende geluid dat hierbij komt geeft je een bevredigende sensatie.

Als je dit gedaan hebt kan je met een schroevendraaier de verschillende onderdelen verwijderen. Met een beetje handigheid doe je dit in ongeveer vijf minuutjes. Als je iets onhandiger bent doe je er waarschijnlijk het dubbele over. Als je eenmaal een onderdeel verwijderd hebt, dan moet deze (of een nieuwe) er natuurlijk ook weer in. En ook dit gaat vrij gemakkelijk. Even goed passen en meten, en je schroeft het onderdeel weer terug in het toestel.

Zie jij jezelf al smartphone onderdelen vervangen? En wat vind jij deze feature? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk