Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

We nemen een kijkje naar de verschillen en overeenkomsten tussen de belangrijkste berichtendiensten. Hier ontdek je een grote vergelijking van WhatsApp, Signal, Facebook Messenger, en Telegram.

Berichtendiensten vergeleken

De Facebook-apps WhatsApp en Messenger zijn veruit de grootste berichtendiensten ter wereld. Daarnaast heb je ook nog grote uitdagers met Signal en Telegram. Beide apps kwamen recent onder de aandacht als gevolg van de nieuwe privacyverklaring van WhatsApp die gebruikers tegen het hoofd stootte. Telegram en Signal werpen zich op al twee veilige en privacyvriendelijke alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Geïnspireerd door een recent project van designer en UI-designer Patrick Loonstra vergeleken we deze berichten-apps op een aantal punten. Naast het aspect privacy en beveiliging kijken we ook naar andere belangrijke aspecten zoals: de ondersteunde functies, de gebruikersaantallen, en ondersteunde platformen. Zo ontdek jij op basis van jouw persoonlijke verwachtingen welke dienst voor jou het meeste geschikt is.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

V.l.n.r. WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal

Algemeen

WhatsApp is de oudste berichtendienst van het viertal en de app werd in 2014 gekocht door Facebook. Je vind nog altijd de meeste van je vrienden en familieleden op WhatsApp.

Telegram en Signal zagen hun gebruikersaantallen de afgelopen dagen na de bekendmaking van de nieuwe privacyverklaring van WhatsApp sterk stijgen. Telegram kreeg er in twee dagen tijd 2,2 miljoen downloads bij en voor Signal waren dat er 100.000 volgens het marktonderzoeksbureau Sensor Tower (via Reuters).

Telegram en Signal zijn ook de enigen die hun broncode openbaar maken om zo vertrouwen te winnen bij gebruikers. Al heeft Telegram nog niet alles transparant gemaakt. Zo kan je wel een kijkje nemen in de code van de app, maar krijg je geen zicht in de werking van het volledige achterliggende systeem, ofwel het backend. Al heeft de app naar eigen zeggen wel plannen om op termijn alles openbaar te maken.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Actief sinds: 2009 2011 2013 2014
Actieve gebruikers: ±2 miljard ±1,3 miljard ±500 miljoen ±20 miljoen
Eigenaar: Facebook Facebook Telegram Messenger LLP Signal Messenger LLC
Open-source: Nee Nee Ja Ja
Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

De verdwijnende berichtenfunctie van WhatsApp

Functies

De verschillende berichtendiensten leggen elk de nadruk op verschillende mogelijkheden. Messenger pakt uit met een doel waardoor ontwikkelaars eigen bots kunnen ontwikkelen die bijvoorbeeld als chatbot kunnen dienen voor klantendiensten. Het delen van bestanden kan op Messenger wel minder handig zijn, maar je kan een grote groep mensen bereiken als je wil bellen.

Telegram focus dan weer erg op het organiseren van communities met zijn uitgebreide pakket aan functies voor groepen en kanalen. De app laat je ook toe om grote bestanden te verzenden, maar de dienst heeft nog wel maar beperkte mogelijkheden voor videobellen.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Telegrams Instant View-functie voor het lezen van artikelen

Signal is de enige app die alleen lokale back-ups mogelijk maakt uit privacyoverweging en er is ook geen mogelijkheid om je profiel via een link met vrienden te delen. Verder volgt de app eerder de lijn van WhatsApp wat de functionaliteiten betreft.

Al laat WhatsApp je met een grotere groep mensen bellen. Standaard kan het met acht deelnemers, maar via de Messenger Rooms-integratie kan je er zelf voor kiezen om net als met Messenger in groepen van 50 te bellen. WhatsApp en Signal zijn wat minder goed geschikt dan Telegram voor grote groepen, omdat ze telefoonnummers van gebruikers te allen tijde zichtbaar maken. In Telegram is het mogelijk om je telefoonnummer te verbergen in een groep.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Groepsgesprek: Ja Ja Ja Ja
Back-ups: Via Google Drive of iCloud Nee, onderdeel van Facebook Via Telegrams eigen cloud Lokale back-ups
Spraakberichten: Ja Ja Ja Ja
Spraakoproepen: Ja Ja Ja Ja
Spraakoproepen in groep: Ja, met 8 Ja, met 50 Ja, met duizenden Ja, met 8
Videobellen: Ja Ja, met 50 Ja Ja
Videobellen in groep: Ja, met 8 Ja, met 8 Nee Ja, met 8
Bestanden delen: Ja, maximaal 100 MB Ja, maximaal 25 MB Ja, maximaal 2 GB Ja, maximaal 100MB
Url delen van profiel: Ja Ja Ja Nee
API voor ontwikkelaars: Nee Ja Ja Nee

Ondersteunde platformen

De vier berichten-apps zijn op de meeste populaire platformen te verkrijgen. Signal is de enige die je niet vanuit je browser kan raadplegen, maar de dienst doet dat uit veiligheidsoverwegingen. Opmerkelijk is dat WhatsApp dan weer inspanningen doet om zijn webversie net te verbeteren door ze volledig los van je telefoon te laten functioneren. Telegram en Signal zijn de enige apps die ook werken op Linux. Je kan alle berichtendiensten ook op Chromebook gebruiken via de Android-app.

Whatsapp Facebook Messenger Telegram Signal
Android: Ja Ja Ja Ja
iOS: Ja Ja Ja Ja
Windows: Ja Ja Ja Ja
macOS: Ja Ja Ja Ja
Webversie: Ja Ja Ja Nee
Linux: Nee Nee Ja Ja
Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

De Signal-app voor macOS

Beveiliging

WhatsApp, Signal en Telegram bieden ondersteuning voor tweestapsverificatie (2FA), en dat wil zeggen dat er nog een extra beveiligingslaag is voorzien bij het inloggen. Vaak werkt dat bij deze berichtendiensten in de vorm van een pincode die je invoert om toegang te krijgen tot de app.

Signal en WhatsApp zijn ook voorzien van end-to-end-encryptie (E2EE), dat wil zeggen dat gesprekken tussen gebruikers versleuteld zijn . Als de berichten dan toch worden onderschept door hacker zijn ze dus in principe onleesbaar. Telegram versleutelt zijn berichten wel standaard, maar het is geen end-to-end-encryptie tussen twee gebruikers. Je moest daarentegen een geheim gesprek beginnen om van E2EE gebruikt te kunnen maken.

Toch is er wel een belangrijk verschil tussen de beveiliging van WhatsApp en die van Telegram en Signal. WhatsApp maakt zijn broncode niet openbaar, en dus kan je ook geen kijk nemen in de werking van de end-to-end-encryptie. Bij Telegram en Signal zit die transparantie wel ingebouwd.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Voorbeeld van een WhatsApp-beveiligingssleutel

Messenger is een geval apart omdat de app naadloos geïntegreerd zit in het sociale netwerk Facebook. Als je gebruik wil maken van 2FA gebeurt dat dus ook via Facebook. Verder bevat de app net als bij Telegram standaard geen versleutelde gesprekken tenzij je een geheim gesprek start.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
2FA Ja Ja Ja Ja
Vergrendel met wachtwoord: Ja Nee Ja Ja
Standaard end-to-end-encryptie: Ja Nee Nee Ja

Privacy

Recent maakte WhatsApp wijzigingen bekend in zijn privacyverklaring waarin de app aankondigde dat het gegevens gaat delen met het moederbedrijf Facebook. In Europa zijn we beschermd door de Europese GDPR-regelgeving, en daarom zijn er voor ons nog geen directe veranderingen. Maar wat niets is, kan nog komen.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Messenger is de enige berichten-app uit de vergelijking die reclame toont

Apple introduceerde recent privacylabels in de App Store die ons meer vertellen over de gegevens die berichten-apps over ons verzamelen alsook het doel waarmee de app gegevens verzamelt. Van alle berichten-apps is Messenger duidelijk degene die het meeste over gebruikers verzamelt en die data ook gebruikt om doelgerichte advertenties te tonen.

Signal is dan weer de enige app die alleen gegevens verwerkt zoals je telefoonnummer om de app te laten functioneren. Je telefoonnummer wordt wel gebruikt, maar het niet aan je identiteit gelinkt. Telegram is ook een van de betere leerlingen, maar het verzamelt wel informatie over je contacten.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Verzamelt contacten: Ja Ja Ja Nee
Verzamelt locatiegegevens: Ja Ja Nee Nee
Verzamelt gespreksgegevens: Nee Ja Nee Nee
Verzamelt metagegevens gesprek: Ja Ja Nee Nee
Koppelt gegevens met andere producten: Ja Ja Nee Nee
Verzamelt gegevens voor werking van app Ja Ja Ja Ja
Verzamelt gegevens voor verbeteren app: Ja Ja Nee Nee
Toont doelgerichte reclame Nee Ja Nee Nee

Andere alternatieven

Naast deze vier berichtendiensten heb je nog veel andere interessante alternatieven. Een voorbeeld is Google Berichten dat sinds kort voor alle gebruikers werkt met Rich Communication Services, of RCS. Dat wil zeggen dat de app geavanceerde functies uit de andere berichten-apps overneemt, en tegelijk ook gewone sms-berichten kan verzenden. Google wilde daarmee Berichten meer veelzijdig maken, net zoals het populaire iMessage voor iOS. Berichten heeft ook een web-app en videobellen werkt via Google Duo. De app mist nog wel een belangrijke functie zoals end-to-encryptie en ze wekt niet op iOS.

Gerelateerde artikelen

Andere bekende apps zijn verder nog Viber dat sinds 2010 al meegaat, het Chinese WeChat, het privacyvriendelijke Threema en Jitsi Meet en de Zuid-Koreaanse app LINE. Welke berichtendienst heeft jouw voorkeur? Heeft een van deze diensten een bepaalde functie die voor jou de doorslag geeft? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..
Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..
Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk