Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

We nemen een kijkje naar de verschillen en overeenkomsten tussen de belangrijkste berichtendiensten. Hier ontdek je een grote vergelijking van WhatsApp, Signal, Facebook Messenger, en Telegram.

Berichtendiensten vergeleken

De Facebook-apps WhatsApp en Messenger zijn veruit de grootste berichtendiensten ter wereld. Daarnaast heb je ook nog grote uitdagers met Signal en Telegram. Beide apps kwamen recent onder de aandacht als gevolg van de nieuwe privacyverklaring van WhatsApp die gebruikers tegen het hoofd stootte. Telegram en Signal werpen zich op al twee veilige en privacyvriendelijke alternatieven.

Geïnspireerd door een recent project van designer en UI-designer Patrick Loonstra vergeleken we deze berichten-apps op een aantal punten. Naast het aspect privacy en beveiliging kijken we ook naar andere belangrijke aspecten zoals: de ondersteunde functies, de gebruikersaantallen, en ondersteunde platformen. Zo ontdek jij op basis van jouw persoonlijke verwachtingen welke dienst voor jou het meeste geschikt is.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

V.l.n.r. WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal

Algemeen

WhatsApp is de oudste berichtendienst van het viertal en de app werd in 2014 gekocht door Facebook. Je vind nog altijd de meeste van je vrienden en familieleden op WhatsApp.

Telegram en Signal zagen hun gebruikersaantallen de afgelopen dagen na de bekendmaking van de nieuwe privacyverklaring van WhatsApp sterk stijgen. Telegram kreeg er in twee dagen tijd 2,2 miljoen downloads bij en voor Signal waren dat er 100.000 volgens het marktonderzoeksbureau Sensor Tower (via Reuters).

Telegram en Signal zijn ook de enigen die hun broncode openbaar maken om zo vertrouwen te winnen bij gebruikers. Al heeft Telegram nog niet alles transparant gemaakt. Zo kan je wel een kijkje nemen in de code van de app, maar krijg je geen zicht in de werking van het volledige achterliggende systeem, ofwel het backend. Al heeft de app naar eigen zeggen wel plannen om op termijn alles openbaar te maken.

WhatsAppFacebook MessengerTelegramSignal
Actief sinds:2009201120132014
Actieve gebruikers:±2 miljard±1,3 miljard±500 miljoen±20 miljoen
Eigenaar:FacebookFacebookTelegram Messenger LLPSignal Messenger LLC
Open-source:NeeNeeJaJa
Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

De verdwijnende berichtenfunctie van WhatsApp

Functies

De verschillende berichtendiensten leggen elk de nadruk op verschillende mogelijkheden. Messenger pakt uit met een doel waardoor ontwikkelaars eigen bots kunnen ontwikkelen die bijvoorbeeld als chatbot kunnen dienen voor klantendiensten. Het delen van bestanden kan op Messenger wel minder handig zijn, maar je kan een grote groep mensen bereiken als je wil bellen.

Telegram focus dan weer erg op het organiseren van communities met zijn uitgebreide pakket aan functies voor groepen en kanalen. De app laat je ook toe om grote bestanden te verzenden, maar de dienst heeft nog wel maar beperkte mogelijkheden voor videobellen.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Telegrams Instant View-functie voor het lezen van artikelen

Signal is de enige app die alleen lokale back-ups mogelijk maakt uit privacyoverweging en er is ook geen mogelijkheid om je profiel via een link met vrienden te delen. Verder volgt de app eerder de lijn van WhatsApp wat de functionaliteiten betreft.

Al laat WhatsApp je met een grotere groep mensen bellen. Standaard kan het met acht deelnemers, maar via de Messenger Rooms-integratie kan je er zelf voor kiezen om net als met Messenger in groepen van 50 te bellen. WhatsApp en Signal zijn wat minder goed geschikt dan Telegram voor grote groepen, omdat ze telefoonnummers van gebruikers te allen tijde zichtbaar maken. In Telegram is het mogelijk om je telefoonnummer te verbergen in een groep.

WhatsAppFacebook MessengerTelegramSignal
Groepsgesprek:JaJaJaJa
Back-ups:Via Google Drive of iCloudNee, onderdeel van FacebookVia Telegrams eigen cloudLokale back-ups
Spraakberichten:JaJaJaJa
Spraakoproepen:JaJaJaJa
Spraakoproepen in groep:Ja, met 8Ja, met 50Ja, met duizendenJa, met 8
Videobellen:JaJa, met 50JaJa
Videobellen in groep:Ja, met 8Ja, met 8NeeJa, met 8
Bestanden delen:Ja, maximaal 100 MBJa, maximaal 25 MBJa, maximaal 2 GBJa, maximaal 100MB
Url delen van profiel:JaJaJaNee
API voor ontwikkelaars:NeeJaJaNee

Ondersteunde platformen

De vier berichten-apps zijn op de meeste populaire platformen te verkrijgen. Signal is de enige die je niet vanuit je browser kan raadplegen, maar de dienst doet dat uit veiligheidsoverwegingen. Opmerkelijk is dat WhatsApp dan weer inspanningen doet om zijn webversie net te verbeteren door ze volledig los van je telefoon te laten functioneren. Telegram en Signal zijn de enige apps die ook werken op Linux. Je kan alle berichtendiensten ook op Chromebook gebruiken via de Android-app.

WhatsappFacebook MessengerTelegramSignal
Android:JaJaJaJa
iOS:JaJaJaJa
Windows:JaJaJaJa
macOS:JaJaJaJa
Webversie:JaJaJaNee
Linux:NeeNeeJaJa
Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

De Signal-app voor macOS

Beveiliging

WhatsApp, Signal en Telegram bieden ondersteuning voor tweestapsverificatie (2FA), en dat wil zeggen dat er nog een extra beveiligingslaag is voorzien bij het inloggen. Vaak werkt dat bij deze berichtendiensten in de vorm van een pincode die je invoert om toegang te krijgen tot de app.

Signal en WhatsApp zijn ook voorzien van end-to-end-encryptie (E2EE), dat wil zeggen dat gesprekken tussen gebruikers versleuteld zijn . Als de berichten dan toch worden onderschept door hacker zijn ze dus in principe onleesbaar. Telegram versleutelt zijn berichten wel standaard, maar het is geen end-to-end-encryptie tussen twee gebruikers. Je moest daarentegen een geheim gesprek beginnen om van E2EE gebruikt te kunnen maken.

Toch is er wel een belangrijk verschil tussen de beveiliging van WhatsApp en die van Telegram en Signal. WhatsApp maakt zijn broncode niet openbaar, en dus kan je ook geen kijk nemen in de werking van de end-to-end-encryptie. Bij Telegram en Signal zit die transparantie wel ingebouwd.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Voorbeeld van een WhatsApp-beveiligingssleutel

Messenger is een geval apart omdat de app naadloos geïntegreerd zit in het sociale netwerk Facebook. Als je gebruik wil maken van 2FA gebeurt dat dus ook via Facebook. Verder bevat de app net als bij Telegram standaard geen versleutelde gesprekken tenzij je een geheim gesprek start.

WhatsAppFacebook MessengerTelegramSignal
2FAJaJaJaJa
Vergrendel met wachtwoord:JaNeeJaJa
Standaard end-to-end-encryptie:JaNeeNeeJa

Privacy

Recent maakte WhatsApp wijzigingen bekend in zijn privacyverklaring waarin de app aankondigde dat het gegevens gaat delen met het moederbedrijf Facebook. In Europa zijn we beschermd door de Europese GDPR-regelgeving, en daarom zijn er voor ons nog geen directe veranderingen. Maar wat niets is, kan nog komen.

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Messenger is de enige berichten-app uit de vergelijking die reclame toont

Apple introduceerde recent privacylabels in de App Store die ons meer vertellen over de gegevens die berichten-apps over ons verzamelen alsook het doel waarmee de app gegevens verzamelt. Van alle berichten-apps is Messenger duidelijk degene die het meeste over gebruikers verzamelt en die data ook gebruikt om doelgerichte advertenties te tonen.

Signal is dan weer de enige app die alleen gegevens verwerkt zoals je telefoonnummer om de app te laten functioneren. Je telefoonnummer wordt wel gebruikt, maar het niet aan je identiteit gelinkt. Telegram is ook een van de betere leerlingen, maar het verzamelt wel informatie over je contacten.

WhatsAppFacebook MessengerTelegramSignal
Verzamelt contacten:JaJaJaNee
Verzamelt locatiegegevens:JaJaNeeNee
Verzamelt gespreksgegevens:NeeJaNeeNee
Verzamelt metagegevens gesprek:JaJaNeeNee
Koppelt gegevens met andere producten:JaJaNeeNee
Verzamelt gegevens voor werking van appJaJaJaJa
Verzamelt gegevens voor verbeteren app:JaJaNeeNee
Toont doelgerichte reclameNeeJaNeeNee

Andere alternatieven

Naast deze vier berichtendiensten heb je nog veel andere interessante alternatieven. Een voorbeeld is Google Berichten dat sinds kort voor alle gebruikers werkt met Rich Communication Services, of RCS. Dat wil zeggen dat de app geavanceerde functies uit de andere berichten-apps overneemt, en tegelijk ook gewone sms-berichten kan verzenden. Google wilde daarmee Berichten meer veelzijdig maken, net zoals het populaire iMessage voor iOS. Berichten heeft ook een web-app en videobellen werkt via Google Duo. De app mist nog wel een belangrijke functie zoals end-to-encryptie en ze wekt niet op iOS.

Andere bekende apps zijn verder nog Viber dat sinds 2010 al meegaat, het Chinese WeChat, het privacyvriendelijke Threema en Jitsi Meet en de Zuid-Koreaanse app LINE. Welke berichtendienst heeft jouw voorkeur? Heeft een van deze diensten een bepaalde functie die voor jou de doorslag geeft? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Messenger: gratis sms'en en videobellen
Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..

Meer info

Telegram
Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

Meer info

Signal: privéberichtenapp
Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Samsung Galaxy XCover 6 Pro komt naar Nederland voor 609 euro

Samsung heeft de Galaxy XCover 6 Pro aangekondigd voor Nederland. De rugged Xcover-smartphone is de krachtigste tot nu toe in...

Xiaomi Smart Band 7 Pro officieel: nu met gps, NFC en groter scherm

Xiaomi heeft een Pro-versie van zijn Smart Band 7 Pro in China voorgesteld. De Smart Band 7 Pro komt met een breder scherm, N...

'Samsung Galaxy S22 Ultra is de meest populaire Note in jaren'

De geruchtenverspreider Ice Universe stelt dat de Samsung met zijn Galaxy S22 Ultra op schema ligt voor wat betreft verkopen....

Samsung brengt beveiligingsupdate van juli nu al uit

Samsung heeft de beveiligingsupdate van juli nu al uitgebracht. Google moet zijn Pixel 6-telefoons nog van de update voorzien...

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Sinds 15 juni is de Huawei Watch Fit 2 te koop in Nederland. De nieuwe rechthoekige fitnesstracker van Huawei is de opvolger...

Zo pas je je ‘niet-thuis voorkeur’ aan via de PostNL app

Wil je er zeker van zijn dat jouw pakket op de afgesproken plek wordt bezorgd, dan kan je je bezorgvoorkeuren aanpassen. Zo d...

Samsung start uitrol Android 12 voor de Galaxy A02s en Galaxy A21s

Eigenaren van de Samsung Galaxy A02s en Galaxy A21s kunnen uitkijken naar een nieuwe Androidversie. Samsung is namelijk ges...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet...

Lees meer

Net binnen

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet...

Zo pas je je ‘niet-thuis voorkeur’ aan via de PostNL app

Wil je er zeker van zijn dat jouw pakket op de afgesproken plek wordt bezorgd, dan kan je je bezorgvoorkeuren aanpassen. Zo d...

Samsung start uitrol Android 12 voor de Galaxy A02s en Galaxy A21s

Eigenaren van de Samsung Galaxy A02s en Galaxy A21s kunnen uitkijken naar een nieuwe Androidversie. Samsung is namelijk ges...

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Sinds 15 juni is de Huawei Watch Fit 2 te koop in Nederland. De nieuwe rechthoekige fitnesstracker van Huawei is de opvolger...

Samsung Galaxy XCover 6 Pro komt naar Nederland voor 609 euro

Samsung heeft de Galaxy XCover 6 Pro aangekondigd voor Nederland. De rugged Xcover-smartphone is de krachtigste tot nu toe in...

Lees meer