Wat zijn refurbished telefoons en waar moet je op letten?

Wat zijn refurbished telefoons en waar moet je op letten?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wanneer je een telefoon aan een aantrekkelijk prijs wil kopen, dan kan je een refurbished toestel overwegen. Het zijn tweedehands telefoons die zijn opgeknapt waardoor ze in een betere staat zijn. We leggen uit waar je best op let en waarom vooral iPhones refurbished zijn.

Refurbished versus tweedehands

We zijn het met zijn allen eens dat telefoons vandaag een stuk langer kunnen meegaan vergeleken met bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dat maakt dat een oude telefoon nog niet per definitie afgeschreven is en dat de tweedehandsmarkt interessanter is.

Toch brengt een tweedehands aankoop duidelijk risico's met zich mee. Soms is de accu sterk versleten of heeft de behuizing meer krasjes dan je gehoopt had. De overgrote meerderheid van de Nederlanders zegt daarom "nee" tegen tweedehands exemplaren op Marktplaats.

Wat is refurbished?

Een alternatief is kiezen voor refurbished-toestellen, waarbij een winkel of webshop zelf de onderdelen waar nodig omruilt voor nieuwe exemplaren. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke onderdelen eerst grondig worden getest en de telefoon wordt ook professioneel gereinigd. Na afloop van de reparatie hoort opnieuw een test te volgen.

Sommige webshops communiceren minder duidelijk over de staat van een telefoon dan anderen

Sommige webshops communiceren minder duidelijk over de staat van een telefoon dan anderen

Als bepaalde aspecten van een toestel beschadigd zijn, maar toch niet werden vervangen dan hoort dat ook duidelijk vermeld te zijn door de aanbieder. Vaak wordt bewust gekozen om onderdelen niet te vervangen om zo de verkoopprijs van de telefoon te drukken. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het geval van kleine krasjes. De bedoeling is dat je als consument wel een goed beeld krijgt van de staat van de telefoon.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van refurbished is dat je een telefoon voor een lagere prijs koopt vergeleken met een nieuwe, maar je krijgt nog steeds garantie over de staat van het apparaat. Die garantie mag je letterlijk nemen, want refurbished verkopers geven je letterlijk garantie op hun telefoons.

Je kan flink besparen door te kiezen voor refurbished

Je kan flink besparen door te kiezen voor refurbished

We keken even naar een standaard Samsung Galaxy S21 met 128 GB opslag. Het is makkelijk om een refurbished apparaat te vinden in nieuwstaat en zo 80 euro te besparen vergeleken met een spiksplinternieuwe telefoon. Wanneer je met een "zeer goede" staat al tevreden bent, betaal je 120 euro minder. Het zijn slechts enkele steekproeven die duidelijk de lagere prijs van refurbished telefoons schetsen.

Waar moet je op letten?

Alvorens je de producten in een webshop of winkel wil bekijken, moet je eerst naar de garantie kijken. Koop telefoons die met minstens twee jaar garantie komen en zorg dat je goed op de hoogte bent van de garantievoorwaarden. Controleer daarna op Trustpilot de beoordelingen van klanten die voordien bij de webshop hebben gekocht. Zijn zij tevreden?

Zodra je weet dat de winkel betrouwbaar is dan kan je het aanbod aan telefoons vergelijken. Kijk dat de staat val telefoons goed omschreven is en met name de mogelijke gebruikssporen. Zodra je beslist hebt om een telefoon te kopen, weet dan dat je een wettelijke bedenktijd hebt van minstens 14 dagen. Al zijn er winkels die een nog langere bedenktijd geven.

Gerelateerde artikelen

Als het product vervolgens is aangekomen dan ga je de kwaliteit zelf controleren. Heb je een telefoon besteld die met lichte gebruikssporen komt, dan hoor je bijvoorbeeld geen diepe krassen op het beeldscherm te zien. Los van het esthetische aspect hoort een smartphone altijd volledig functioneel te zijn.

Test de accu

Houd in het bijzonder de accuduur in de gaten, want de batterij wordt niet bij elk refurbished toestel vervangen. Dat wil zeggen dat ze misschien maar net voldoet aan de minimale eisen van de winkel en het kan dus een tegenvaller zijn.

Als je een weeklang de app AccuBattery op je telefoon gebruikt, dan kan je de accuduur op de voet volgen ook de gezondheid van de batterij controleren. Let er wel op dat de werking van de app niet wordt onderdrukt door energiebesparende functies op je telefoon. AccuBattery is een app die we ook voor onze reviews gebruiken op Androidworld.

- Lees verder onder de informatie over de app -

AccuBattery

AccuBattery

AccuBattery komt van het Nederlandse Digibetes, de ontwikkelaar van de bekende agenda-app Digical, maar bij deze app draait alles om de accu. Zo kun je een goed over ..
AccuBattery test de gezondheid van de accu

AccuBattery test de gezondheid van de accu

Waarom zijn refurbished iPhones zo popualair?

iPhones behouden gemiddeld langer hun initiële waarde vergeleken met Android-telefoons en daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is het minder sterke updatebeleid van Android-telefoons. Hoewel de meeste iPhones meestal met de recentste versie van iOS werken is dat bij Android doorgaans niet zo.

Gerelateerde artikelen

Verder is er ook een grote markt voor zowel originele als niet-originele iPhone-onderdelen, terwijl de voorraad voor onderdelen van Android-telefoons soms beperkt is. Winkels kunnen de prijs van iPhones ook drukken door met niet originele onderdelen te werken. Anderzijds zet staat ook Apple achter de verkoop van refurbished iPhones, want consumenten die enkel reparatie met officiële onderdelen willen, kunnen uitkijken naar het 'Apple Certified Refurbished'-keurmerk.

Heb jij ooit een refurbished telefoon gekocht en wat waren je ervaringen. Misschien overweeg je om bij je volgende aankoop wel refurbished smartphones te overwegen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Ontdek onze populairste achtergrondartikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk