Wat is haptische feedback bij smartphones?

Wat is haptische feedback bij smartphones?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Een kleine vibratiemotor in smartphones die je telefoon kan laten trillen. Het klinkt als iets dat niet heel belangrijk is, maar het is wel degelijk belangrijker dan je denkt. In dit artikel leggen we je in het kort uit wat haptische feedback is, waarom het belangrijk is en wat we er allemaal mee kunnen in onze smartphones.

Wat betekent haptische feedback voor smartphones?

Haptische feedback op een smartphone is een terugkoppeling die je telefoon geeft op basis van acties die op het scherm gebeuren. Je smartphone geeft dus een fysieke reactie op de invoer van jou als gebruiker. Denk hierbij aan het tikken op een virtueel toetsenbord. Je telefoon kan bij elke virtuele toetsaanslag een kleine trilling geven, waardoor het typen fijner aan kan voelen. Je krijgt namelijk een terugkoppeling van wat je aan het doen bent. Om deze terugkoppeling - feedback - te geven, maakt je smartphone gebruik van een trilmotor. Dit is dezelfde motor die ervoor zorgt dat je telefoon gaat trillen als je een bericht of telefoontje binnen krijgt. Veel mensen zweren erbij, anderen weten niet hoe snel ze het uit moeten zetten.

Trillende telefoon

De meest gebruikte toepassing van een trilmotor op smartphones, is het trillen bij meldingen en oproepen. Op elke smartphone kun je de trilmodus namelijk aan- of uitzetten. Als je deze aanzet, dan zal je telefoon bij elke melding die je krijgt gaan trillen. Dit kan met of zonder het meldingsgeluid welke je wel of niet hebt aangezet. Zodoende zijn er vaak meerdere modi in smartphones. Denk hierbij aan 'niet storen', 'alleen trillen', 'trillen in stille modus' 'trillen bij oproep' enzovoorts, enzovoorts. Je kunt dus zelf kiezen of je de trilmotor van je telefoon wel of niet gebruikt bij meldingen. Naast het trillen bij meldingen en oproepen, kan een trilmotor echter voor nog veel meer toepassingen gebruikt worden.

Gerelateerde artikelen

Waarom is het zo belangrijk?

Voor mensen die graag haptische feedback gebruiken, kan haptische feedback daarbij heel belangrijk zijn. Het is namelijk een belangrijk hoofdstuk in de gebruikservaring van een smartphone. Als er iets niet klopt in de haptische feedback, dan is deze ervaring ook meteen niet goed meer. Dit is dan ook één van de redenen dat haptische feedback bij smartphonefabrikanten steeds belangrijker aan het worden is.

Meerdere toepassingen

Het is niet zo dat de trilmotor vaak als unique selling point gebruikt wordt door fabrikanten, maar er zijn wel degelijk fabrikanten die speciale toepassingen voor de trilmotor hebben geïntegreerd. Zo kun je bij veel smartphones van Sony de 'Dynamic Fibration-functie' aanzetten. Dit is een functie die de media-ervaring van gebruikers zou moeten verbeteren. Met de functie voegt de telefoon namelijk gesynchroniseerde trillingen aan het geluid toe. Met andere woorden, je Sony-smartphone trilt gesynchroniseerd mee met het geluid. Deze techniek gebruikt Sony al sinds 2018 en wordt gerealiseerd door zowel hardware - een grotere trilmotor - als software.

Verschil goedkope en dure smartphones 

Dit brengt ons ook meteen bij het verschil tussen goedkopere en duurdere smartphones. Want het trillen van smartphones klinkt misschien allemaal eenvoudig, maar er zitten verschillende degradaties in. Veel - vooral duurdere smartphones - kunnen bijvoorbeeld veel specifiekere feedback geven en maken ook gebruik van een betere trilmotor. Dit alles kan je gebruikservaring met een smartphone sterk beïnvloeden.

Betere hardware, en vooral software

Deze specifiekere feedback wordt enerzijds gegenereerd door betere hardware. De trilmotoren zijn in dat geval sterker, accurater en sneller. Software speelt echter vaak een nog grotere rol. De software moet er namelijk voor zorgen dat de trilmotor op het juiste doet wat die moet doen. Ook de kracht en de duur van het trillen wordt voor een groot gedeelte door software bepaald. Hierin zie je dat veel goedkopere smartphones een stuk minder sterk zijn. Ken je bijvoorbeeld het voorbeeld dat - vooral goedkopere smartphones - echt veel te lang en krachtig trillen bij een enkele melding?

Wat is haptische feedback bij smartphones?

De grotere trilmotor voor Dynamic Fibration. Beeld: GSMArena

Voorbeelden van fabrikanten en meerdere toepassingen 

Een goed voorbeeld van goede software is Google. Google is de maker van de Pixel-smartphones en deze telefoons worden op veel vlakken vaak de softwarekoning genoemd. Denk hierbij aan de camera's. Google gebruikte jarenlang een kleine camerasensor voor zijn Pixels, maar door software wist - en weet - het toch onwijs goede foto's te produceren.

Hetzelfde geldt een beetje voor de trilmotoren in de Pixel-telefoons. Deze zijn qua hardware vaak niet de grootste op de markt, maar de software zorgt ervoor dat de toestellen heerlijk kunnen trillen. Dit is misschien lastig om uit te leggen, maar zodra je een Pixel gebruikt valt het vaak wel op. Dit begint al bij het installatiescherm van Pixel-smartphones. Hierop zie je bubbels rondzweven die steeds tegen de randen van de smartphone 'botsen'. Overal waar zo'n bubbel het scherm raakt, voel je op die plek een kleine trilling.

Meerdere toepassingen trilmotor

En dit brengt ons weer meteen bij de verschillende toepassingen van de trilmotoren. Naast het trillen bij oproepen en meldingen wordt een trilmotor tegenwoordig bijvoorbeeld ook gebruikt bij games. Denk hierbij aan verschillende racegames waarbij je telefoon trilt en rommelt. Hoe sterk dit is, is afhankelijk van het wegdek waarop je in die games rijdt. Of als je crasht, zal je dit door middel van hevige trillingen - net zoals in gamecontrollers - kunnen voelen. Een voorbeeld hiervan is Asfalt 8 of F1 Mobile Racing.

F1 Mobile Racing

F1 Mobile Racing

In F1 Mobiel Racing is het huidige formule 1-seizoen nagebootst en kun je dus rijden met de voertuigen die je ook op tv ziet. Daarnaast zijn ook de personages meegen ..

Gebruik jij de trilmotor?

Gebruik jij de trilmotor in je smartphone vaak? En zo ja, wat vind jij van de huidige toepassingen en welke zou jij nog graag zien komen? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

AW Basics tips

Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto's, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk