Wat is Google TV en is er een verschil met Android TV?

Wat is Google TV en is er een verschil met Android TV?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google TV is Googles besturingssysteem voor smart tv's dat films en series aanbeveelt op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Maar is het nu echt de opvolger van Android TV en wat zijn de verschillen? Verder is er een Google TV-app op je telefoon. We leggen uit wat je erover wil weten.

Google TV versus Android TV

in juni van 2014 toonde Google voor het eerst zijn slimme besturingssysteem voor televisies dat gebaseerd is op Android. Ondertussen zijn we sinds vorig jaar aan versie 12 van Android TV toegekomen, maar tegelijk is met Google TV ook een alternatief platform voor slimme televisies verschenen.

Dat is ook de beste manier om naar Google TV te kijken, als een alternatieve Android TV-ervaring of een soort van softwareschil. Beide platformen worden vandaag in nieuwe televisies gebruikt, en je kan met beide systemen apps gebruiken of content casten vanaf je telefoon. De Google Assistent speelt ook een centrale rol en als je een Nest-videodeurbel hebt, kan op zowel Google TV als Android TV kijken via er aan de voordeur staat.

De Google TV-interface met de Chromecast-afstandsbediening

De Google TV-interface met de Chromecast-afstandsbediening

Google TV was twee jaar geleden voor het eerst te zien als onderdeel van de Chromecast met Google TV. Die streamingstick is sinds 2022 ook officieel in Nederland te verkrijgen.

Je kan alles lezen over onze ervaringen met de Chromecast met Google TV via onderstaande link:

Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde content

Wat maakt Google TV nu anders ten opzichte van Android TV? De belangrijkste feature in de aangepaste interface met het Voor jou-tabblad. Daar toont Google TV een selectie van aanbevolen films, video's en series die afkomstig zijn van de populairste streamingdiensten waarop de gebruiker geabonneerd is.

De focus ligt op de content zelf en niet op de apps die je gebruikt, zoals dat op Android TV wel het geval is. Je ziet daar immers op het beginscherm een carrousel van de populairste apps, al zal daar wel verandering in komen. Google stelt dat het in de komende jaren nog meer inspanningen gaat doen om Android TV te laten lijken op Google TV, en dat het Android TV naar de achtergrond verschuift.

Links: een tv met Google TV. Rechts: een tv met Android TV

Google TV beveelt content aan van een brede waaier van apps, maar de bekendste zijn: YouTube, Amazon Prime Video, Apple TV+ en Disney+. Om vervolgens te bepalen welke content jij interessant vindt, houdt het systeem rekening met deze factoren:

  • Content die je toevoegt aan je kijklijst
  • Content die je hebt bekeken op Google Play, Google TV en Android TV
  • Content die je hebt gekocht of gehuurd op Google Play, YouTube, Google TV en Android TV
  • Streamingservices die je hebt geselecteerd
  • Entertainmentgerelateerde zoekopdrachten op Google Zoeken of met de Google Assistent
  • Specifieke titels die je hebt geliket of gedisliket op Google Play, Google TV of Google Zoeken
  • Trailers die je hebt bekeken op YouTube
  • Populaire content in je regio
De Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV

Watchlist, kijkprofielen en Basic-modus

Maar er zijn meer verschillen dan alleen het beginscherm. Google TV laat ouders gebruik maken van kinderprofielen zodat hun kinderen aangepaste films en series te zien krijgen op de tv. Je kan op Android TV ook de content cureren, maar dat werkt met standaard instellingen voor ouderlijk toezicht die dan meteen voor elke gebruiker worden toegepast.

Google TV werkt ook met volwaardige kijkprofielen zodat jij en je huisgenoten eigen gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen. Deze kijkprofielen voor volwassenen zijn sinds 2022 beschikbaar. Er is ook een onderdeel genaamd Watchlist. Wanneer je een film of serie opzoekt met de zoekmachine van Google zie je een 'Watchlist-knop' en als je erop drukt wordt de content aan een lijst toegevoegd op Google TV. De Watchlist zal later ook op Android TV werken.

Rechts zie je de Watchlist-knop in de Google-zoekresultaten

Rechts zie je de Watchlist-knop in de Google-zoekresultaten

Er is ten slotte ook een Basic-modus waarmee je alle slimme functies van Google TV uitschakelt. Wat overblijft is een sterk vereenvoudigde interface waarmee je tussen je verbonden HDMI-apparaten en kabel-tv kan wisselen.

Google TV-app voor telefoons

Naast het Google TV-besturingssysteem voor televisies is er ook nog de Google TV-app op telefoons. Die app is de rechtstreekse opvolger van Google Play Films en ze is sinds december 2021 in Nederland beschikbaar.

De Google TV-app biedt ook aanbevolen content van verschillende streamingdiensten, maar dan op je telefoon. Je ziet ook Rotten Tomatoes-beoordelingen van films en series en als je begint met kijken, verwijst Google je meteen naar de juiste app. Daarnaast is er nog steeds, net als in Play Films, de mogelijkheid om films te huren.

Het beginscherm van de Google TV-app

Het beginscherm van de Google TV-app

Een belangrijk verschil met de ervaring op je tv is dat Netflix nog niet vertegenwoordigd is in de Google TV-app. Google zegt wel dat ondersteuning voor meer streamingdiensten op komst is en dat gebruikers een melding ontvangen wanneer die in Google TV te vinden zijn. Een laatste handigheid in Google TV is de ingebouwde virtuele afstandsbediening die kan werken in combinatie met je televisie met Android TV of Google TV.

Je kan alles lezen over de Google TV-app in onderstaand artikel:

Gerelateerde artikelen

Chromecast met Google TV kopen

De Chromecast met Google TV is officieel verkrijgbaar via de Nederlandse Google Store, en je kan hem ook via verschillende webwinkels kopen. We geven hieronder een overzicht, maar je kan ook de uitgebreide uitleg lezen in dit artikel.

Wat denk jij van Google TV? Heb jij de nieuwe Chromecast? Misschien zijn er ook aspecten van Google TV die je minder interessant vindt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen

Chromecast met Google TV (4K) kopen

Met de Google Chromecast 4K met Google TV maak je van iedere tv een slimme tv. Google TV is een platform waarmee je al jouw films en series van verschillende apps in één handig overzicht terugvindt. Plug de Chromecast met Google TV in jouw tv en stream in een handomdraai al jouw favoriete films en series met een druk op de knop.

Vanaf € 69,99

Winkelen op:

De populairste artikelen over Google TV

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk