Wat is de metaverse: alles wat jij erover moet weten

Wat is de metaverse: alles wat jij erover moet weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In de afgelopen maanden heb je vast weleens de term 'metaverse' horen vallen. Het verwijst naar een verzameling van virtuele werelden die met elkaar in verbinding staan. We leggen uit waarom het vaak met Facebook wordt geassocieerd en wat je erover moet weten.

Van sci-fi tot Second Life

Lang voor we aan Facebook dachten bij de term 'metaverse' kwam die al voor in het sciencefictionboek 'Snow Crash' uit 1992. In dat boek stonden mensen aan de hand van avatars met elkaar in contact in virtuele 3D-werelden. Volgens deze roman van auteur Neal Stephenson zou de metaverse de rechtsreeks opvolger worden van het wereldwijd web.

Er begonnen meerdere kleine projectjes die de metaverse uit Snow Crash tot werkelijkheid wilden maken, maar een bekend gegeven uit 2003 is 'Second Life'. Dat is een virtuele toepassing waarin je een tweede leven begint. Je kan in deze wereld kleding kopen, langsgaan in de virtuele bar, een concert volgen of eigen vastgoed kopen. Bedrijven als Adidas, Nissan en Nokia verkochten hun virtuele producten in Second Life in ruil voor virtuele munten. Politici van D66 en CDA hingen er zelfs virtuele verkiezingsposters op, dat weet VPRO.

Facebook, een 'metaverse-bedrijf'

In de loop van de jaren hebben heel wat verschillende partijen gewerkt aan een eigen protocol voor de metaverse, ofwel een platform op de pc of in virtual reality (VR) dat virtuele werelden moet samenbrengen. Een moderner voorbeeld waarin de metaverse tot leven kwam in populaire cultuur, is de film 'Ready Player One' van Steven Spielberg uit 2018.

Het Meta-logo

Het Meta-logo

Toch is het concept van de metaverse pas echt weer onder de aandacht gekomen dankzij Facebook. Mark Zuckerberg, de CEO achter de sociale netwerken Instagram, Facebook en WhatsApp sprak in juli 2021 bij The Verge over zijn plannen om van Facebook "een metaverse-bedrijf" te maken. Enkele maanden later zou het bedrijf zichzelf ook omdopen tot 'Meta'.

Een brede 'Horizon' van toepassingen

Maar wat wil Meta nu echt bereiken met zijn metaverse? Naast de bekende sociale media-apps heeft Meta ook Oculus onder zijn vleugels, een bedrijf dat al jarenlang virtual reality-headsets maakt. Je kan daarmee dus rondkijken in virtuele werelden en ook realistische handelingen uitvoeren aan de hand van controllers. Voorlopig zijn games de belangrijkste toepassingen die je op de Rift-headsets vindt, maar Meta wil veel verder gaan dan dat.

Gerelateerde artikelen

In oktober sprak Oculus over zijn plannen rond de metaverse. Horizon Home wordt een sociaal platform waar je je vrienden ontmoet als virtuele avatars. Daarnaast zal je op een vergelijkbare manier aan virtuele ervaringen kunnen deelnemen met Horizon Workrooms en in Horizon Venues zal je evenementen kunnen bijwonen in VR. Denk aan zaken als concerten, sport en live-comedy. Al deze toepassingen kan je al testen in early-acces op Oculus-headsets.

Meta's visie voor zakelijke toepassingen in de metaverse

Miljoenen aan virtueel land

De metaverse is dus met andere woorden een concept dat ook voor Meta nog echt in de kinderschoenen staat en Meta is ook niet de enige partij die graag de sleutels in handen krijgt van de metaverse. In 2020 kwam er Decentraland, een virtuele wereld waar ontwikkelaars nog volop aan sleutelen om het werkende te krijgen, maar waar mensen al wel miljoenen euro's uitgeven voor een stukje virtueel vastgoed, dat weet Fortune. Betalingen doe je steevast met cryptomunten en er wordt ook virtuele kunst verhandeld in de vorm van NFT's.

De metaverse heeft nu al enthousiaste liefhebbers, maar de term is tegelijk ook uitgegroeid tot een modewoord, vooral in zakelijke kringen, aldus Axios. Heel wat bedrijven praten over de metaverse en hun plekje in de virtuele wereld. Bij tegenvallende financiële prestaties zien we dat ook Meta graag naar de metaverse verwijst, ondanks de 9 milard euro verlies die Oculus heeft opgestapeld in 2021.

Beeld van Decentraland

Beeld van Decentraland

Is de metaverse een blijver?

Het valt nog af te wachten of de metaverse ooit meer wordt dan een concept of een modetrend. Zitten we straks met zijn allen op de bank met een VR-bril op onze neus, of zullen de inspanningen die bedrijven nu doen langzaam weer uitdoven als straks de coronapandemie het voor bekeken houdt en het sociale leven weer grenzeloos kan doorgaan? Alleen de tijd zal het leren.

De populairste artikelen over VR en AR

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk