Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Audiojack, 3,5mm-port of hotelefoongaatje: er zijn veel namen voor de telefoonuitgang van 3,5 millimeter waar je bedrade oordopjes mee aansluit. In 2016 schreven op Facebook al verwonderd dat er een Chinese smartphoneleverancier was die een telefoon presenteerde zonder deze uitgang. Een beetje gek, maar het bleek een trendsetter. De een mist het niet, maar er zijn mensen die hun telefoon uitzoeken op de aanwezigheid van dit kleine ding. Dit zijn de pro’s en cons van een audiojack.

Pro: je oordopjes gaan langer mee

Je kunt discussiëren over hoe vaak mensen met hun bedrade oordopjes blijven hangen en deze alsnog stuk worden getrokken, maar oordopjes die je niet hoeft op te laden gaan theoretisch gezien langer mee. Ze hebben geen batterij die slijt en als je er zorgvuldig mee omgaat, kun je er veel meer jaren mee vooruit dan met hun draadloze collega’s.

Con: het telefoonontwerp is minder glad

Een van de hoofdredenen van veel fabrikanten om de 3,5 millimeterport in de ban te doen, dat is uit design-overwegingen. Wil je een modern toestel maken met afgeronde hoeken, dan is de conclusie al snel dat de audiojack in de weg zit. Zonder deze aansluiting is de smartphone bovendien dunner te maken. Hij ligt door zijn afgeronde, gladde randjes veel lekkerder in de hand.

Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

Pro: je kunt je oordopjes altijd gebruiken

Handig dat je niet verstrikt kunt raken in de draad als je draadloze oordopjes gebruikt, maar je moet ze wel opladen. Veel exemplaren zijn binnen tien minuten alweer klaar voor minimaal een uur luisterplezier, maar dan moet je wel een oplader (of volle oplaadcase) in de buurt hebben. Bedrade oordopjes kun je altijd gebruiken. Je hoeft ze ook niet eerst te laten paren met je telefoon: je steekt ze erin en je bent klaar om te luisteren.

Con: de telefoon is minder water- en stofdicht

De IP-rating van een telefoon is belangrijk. Hoe hoger de nummers van een IP-rating, des te beter is de smartphone bestand tegen water en stof. Sommige telefoons kun je zelfs een tijd een meter onder water houden zonder problemen, terwijl anderen van een paar spatten al de hik krijgen. Die 3,5 millimeterport is niet bevorderlijk voor de IP-rating, omdat dit een gat is in de smartphone. Het is niet onmogelijk om een smartphone met deze uitgang waterproof te maken, maar het is natuurlijk minder risicovol om hem niet toe te voegen.

Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

Pro: je behoudt de audiokwaliteit beter

Er is een reden dat veel gamers alsnog liever spelen met een bedrade muis in plaats van een draadloze variant. De informatie wordt door een kabel net even sneller verzonden dan door de lucht. Hetzelfde geldt voor oordopjes. Wil je de muziek in de best mogelijke kwaliteit beluisteren, dan heb je baat bij de draad. Met Bluetooth heb je sneller kwaliteitsverlies die je niet hebt met bedrade oordopjes of een koptelefoon. Het hangt natuurlijk wel af van het materiaal dat je gebruikt: een koptelefoon van 10 euro met draad zal uiteraard qua audio-ervaring alsnog niet opboksen tegen Bluetooth-oordopjes van 100 euro of meer.

Con: de batterijduur van je smartphone is minder groot

We noemden al enkele voordelen qua ontwerp aan de buitenkant, maar denk ook aan de binnenkant. Geen audiojack betekent meer ruimte voor andere dingen, zoals een batterij. Met onze grote schermen hebben we krachtigere batterijen nodig. Wat daarbij helpt is als de batterij zo groot mogelijk kan zijn. Hoeven telefoonontwerpers geen rekening te houden met een plotselinge inham in de vorm van een audiojack, dan is er dus meer ruimte over voor bijvoorbeelde de batterij. Dat resulteert uiteindelijk in een betere batterijduur.

Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

Bij dit artikel hoort een kanttekening. Er zijn ook ‘staartjes’ verkrijgbaar voor je smartphone. Hierdoor gebruik je je de USB-C port van je telefoon in combinatie met bedrade oordopjes, omdat je er een verloopstekker voor hebt. Op die manier kun je alsnog bedrade oordopjes of een bedrade koptelefoon gebruiken, zonder dat je hierbij de 3,5 millimeterport gebruikt. Het nadeel is wel dat je dat ‘staartje’ apart moet aanschaffen en dat je die wel bij je moet dragen.

USB-C-port

Uiteindelijk heeft de USB-C-port het op veel telefoons al gewonnen van de audiojack. Dat komt omdat de port multi-inzetbaar is. Je kunt er alsnog een bedrade hoofdtelefoon of oordopjes mee aansluiten, terwijl je er ook je telefoon mee kunt opladen. Niet tegelijk, dat is dan wel weer een klein nadeel, tenzij je telefoon draadloos kan opladen. Kortom, er zijn veel variabelen en dus veel keuzes als het gaat om die audiojack. Welke pro’s en cons voor jou het zwaarst wegen, dat hangt af van wat voor type telefoongebruiker je bent. Fiets je vaak in de regen, ben je een audiofiel? Alleen die twee zaken maken al een wereld van verschil bij de keuze voor een telefoon met of zonder 3,5 millimeterport.

Heeft jouw telefoon een 3,5 millimeterport? Was dat een bewuste keuze? Laat jouw audiojackvoorkeur achter in de reacties.

Waarom we de audiojack helemaal niet kunnen missen - en juist wel

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk