Waarom scholengemeenschappen moeten investeren in goede apps om leerlingen te ondersteunen

Waarom scholengemeenschappen moeten investeren in goede apps om leerlingen te ondersteunen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Mensen die naar school gaan hebben een heel andere ervaring nu dan pak hem beet 30 jaar geleden. Toen werd er nog veel gedaan met stencils, briefjes en telefoongesprekken. Inmiddels werkt dat allang niet meer zo, al is het soms verbazingwekkend met wat voor rare systemen scholen werken om informatie aan hun leerlingen door te geven. Dit is waarom scholengemeenschappen moeten investeren in goede apps voor hun leerlingen.

Snel op de hoogte

Een uur dat uitvalt? Een reminder om extra kleding mee te nemen voor een dag survivallen? Jongeren hebben door alle hormonen en afleiding vaak een brein dat niet per se optimaal werkt. Hierdoor is het handig als ze herinneringen krijgen van dingen, naast dat het ook handig is om leerlingen allemaal snel een bericht te sturen wanneer bijvoorbeeld het eerste uur uitvalt. Op die manier kunnen ze een uurtje langer blijven liggen, of lekker rustig aandoen ‘s ochtends. Vroeger was het doorgeven van die informatie vaak aan de klassenvertegenwoordiger en liep dat niet altijd even snel door: nu wel.

Informatie is altijd beschikbaar

Even checken hoe je rooster ook alweer in elkaar zit, welke docenten er momenteel ziek zijn en dus geen les kunnen geven of wanneer je precies vrij bent van school: er is met zo’n app altijd een up-to-date naslagwerk beschikbaar waarin scholieren snel kunnen zien waar ze moeten zijn of wat ze van hun schooldag kunnen verwachten. Dat kan ook middenin de nacht, wat het heel fijn maakt voor leerlingen om snel te weten waar ze aan toe zijn.

Al die losse papieren die je vroeger in je tas meesleepte: dat was vragen om problemen. Nu kun je dankzij een goede zoekfunctie informatie in een paar seconden vinden en dat betekent dat je niet zomaar belangrijke gegevens verliest. Die zijn immers altijd digitaal beschikbaar: ook als je niet bij je tas of bij school in de buurt bent. Erg handig, zeker als je bijvoorbeeld niet zeker weet of het morgen nou een studiedag is of dat het morgen was dat de trip naar de Ardennen begon, of toch volgende week. Je raakt informatie nooit kwijt, want het is altijd tot je beschikking.

Gerelateerde artikelen

Erg handig voor de ouders

Een andere belangrijke reden om een goede app te hebben voor leerlingen, is dat hij ook voor ouders handig kan zijn. Hoe sommige kinderdagverblijven nu foto’s van de kinderen op Facebook zetten, dat is niet altijd even oké qua privacy. Hetzelfde geldt voor informatie over een leerling van een basisschool of middelbare school. Je kunt door een goede app te gebruiken zorgen dat de informatie heel specifiek naar bepaalde mensen wordt gezonden. Jongeren willen nog wel eens iets vergeten door te geven aan hun ouders, als het om hun schoolprestaties gaat, maar heb je als school een goede app, dan kunnen ook ouders daar hun informatie uithalen.

Meer weten over onze themaweek? Lees dan meer Back to School-artikelen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk