Waarom komt de Chromecast met Google TV nu pas naar Nederland?

Waarom komt de Chromecast met Google TV nu pas naar Nederland?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Chromecast met Google TV arriveert bijna twee jaar na zijn lancering dan toch in Nederland en België. Waarom heeft dat zo lang geduurd en wat zal er gebeuren met Android TV? Google geeft een antwoord op deze vragen.

Chromecast met Google TV

In september van 2020 kwam Google met zijn grote upgrade voor de Chromecast. Niet alleen kan het slimme stickje je televisie voortaan omtoveren tot een smart tv, maar hij komt ook met een afstandsbediening en kan content van alle streamingdiensten aanbevelen.

Het concept sprak ongetwijfeld gebruikers in Nederland en België aan, maar waarom heeft het dan nog bijna twee jaar geduurd voor we hem hier vanaf vandaag hier mogen verwelkomen. In een Q&A-sessie met journalisten die Androidworld kon bijwonen vertelt Google dat de coronacrisis in 2020 roet in het eten heeft gegooid. Plots was er het wereldwijde chiptekort en om ernstige voorraadproblemen te vermijden, besliste Google om de Chromecast beperkt beschikbaar te maken.

Lokale streamingdiensten

In die tijd heeft Google ook de interface van Google TV kunnen optimaliseren voor de content van Nederlandse streamingdiensten. Je krijgt niet enkel content van de bekende Amerikaanse streamingdiensten, maar ook van Videoland, NPO Start, Ziggo GO en Viaplay. Toch werkt Google TV nog niet met diensten uit België zoals Streamz of Play More.

De Nederlandse interface van Google TV

De Nederlandse interface van Google TV

Maar wat als je nu al een Chromecast met Google TV al in huis hebt. Die streamingsticks zijn door webshops in Nederland en België uit het buitenland geïmporteerd. Google maakt bekend dat deze straks ook werken met de content van Nederlandse streamingdiensten.

App Store en Android TV

Naast de Google TV-interface voor smart tv's is er ook een Google TV-ervaring voor telefoons. De Google TV-app kan ook films en series aanbevelen van streamingdiensten en Google maakte bekend dat de app nu ook in de App Store beschikbaar is.

En Google stelt dat het in de komende jaren nog meer inspanningen gaat doen om Android TV te laten lijken op Google TV, maar of dat ook voor oudere hardware geldt is twijfelachtig. Eerder bespraken we al uitgebreid de verschillen tussen Google TV en Android TV. Op dit moment is Google TV ook al beschikbaar op slimme televisies van Sony en TCL, maar het bedrijf liet alvast doorschemeren dat het systeem op nog meer nieuwe televisies zal werken in de toekomst Google doet er naar eigen zeggen in het najaar en volgend jaar nog aankondigingen over.

Gerelateerde artikelen

Knop herprogrammeren

Met de nieuwe Chromecast komt voor het eerst een afstandsbediening. Daar vind je knoppen om snel Netflix of de YouTube-app te openen op je slimme tv. Op de vraag of Google werkt aan de mogelijkheid voor gebruikers om die knoppen een ander doel te geven, antwoorde het bedrijf dat die mogelijkheid al bestaat voor de YouTube-knop. Je kan ervoor kiezen om met die knop YouTube, YouTube Music of YouTube Kids te openen. Maar verwacht niet dat je straks ook op de Netflix-knop kan drukken om bijvoorbeeld NPO Start of Disney+ te kijken.

In dit artikel kan je alles lezen over de komst van de nieuwe Chromecast met Google TV naar Nederland. Ontdek ook onze review van de Chormecast en een artikel met alle details over waar je hem kan kopen. Dat kan ook via de winkels hieronder.

Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen

Chromecast met Google TV (4K) kopen

Met de Google Chromecast 4K met Google TV maak je van iedere tv een slimme tv. Google TV is een platform waarmee je al jouw films en series van verschillende apps in één handig overzicht terugvindt. Plug de Chromecast met Google TV in jouw tv en stream in een handomdraai al jouw favoriete films en series met een druk op de knop.

Vanaf € 69,99

Winkelen op:

De populairste artikelen over de Chromecast met Google TV

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk