Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Waarom je smartphone elk jaar trager lijkt (of wordt)

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
20 november 2024, 11:30
4 min leestijd
Waarom je smartphone elk jaar trager lijkt (of wordt)

Lees verder na de advertentie.

De kans is heel groot dat je er zelf mee te maken hebt (gehad) of dat je er iemand over in je omgeving hoort klagen. Die eens zo snelle smartphone is nu ineens een stuk trager. Hoewel het lijkt alsof dat na een nachtje slapen ineens veranderd is, is de realiteit natuurlijk anders. Dit is waarom je smartphone nu trager is dan vroeger (en nee, het ligt niet altijd aan de telefoon).

Een trage smartphone

Voordat we op de meer technische aspecten ingaan, is het ook goed om je te realiseren dat je zelf een rol speelt in de perceptie van de snelheid van je smartphone. Of nou ja, dat is een beetje kort door de bocht, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je naar je eigen telefoon kijkt. Door allerlei technologische vooruitgangen zie je om je heen mensen met steeds snellere smartphones die meer kunnen dan ooit tevoren. Daardoor voelt die van jou misschien trager, maar eigenlijk is die vaak nog steeds geschikt voor alles wat je ermee wil doen.

Je kunt dus voor jezelf bepalen dat het niet erg is dat je telefoon trager lijkt (of is). Want zolang jij ermee kunt wat je wil doen, dan heb je die extra snelheid niet nodig. Dat verkleint het probleem mogelijk. We snappen dat dit best lastig is, met allerlei marketingcampagnes en de constante golf aan nieuwe apparaten. Alles moet ook steeds groter, mooier, sneller en beter zijn dan de generatie ervoor. Gelukkig hebben steeds meer mensen door dat de stappen tussen processors kleiner worden, waardoor elk jaar upgraden eigenlijk niet meer zo nodig is als vroeger.

Xiaomi 14T

Lees verder na de advertentie.

Malware of wat anders?

Maar goed, dat neemt niet weg dat je wel degelijk kunt merken dat je smartphone trager wordt of is. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken kan malware zijn. Die kwaadaardige software probeert vaak ongestoord en onopgemerkt z’n gang te gaan, waardoor je niet altijd door hebt dat je toestel geïnfecteerd is. Als je last hebt van malware, werken er malafide apps op de achtergrond die gebruikmaken van systeemmiddelen. Daardoor is er bijvoorbeeld minder processorkracht of werkgeheugen beschikbaar voor andere apps.

Nu willen we niemand angst injagen. En we willen ook zeker niet claimen dat smartphones alleen traag kunnen zijn wanneer er malware geïnstalleerd is. Maar het is wel echt supervervelend als je hier slachtoffer van bent, aangezien dergelijke software moeilijk te verwijderen is. Sommige malware-apps klampen zich namelijk vast aan het opstartproces van je smartphone, waardoor een keertje opnieuw opstarten niet het gewenste effect oplevert. Daarnaast helpt teruggaan naar de fabrieksinstellingen ook niet in de ergere gevallen…

Je opslagruimte is vol

De meest voorkomende oorzaak van een trage smartphone is, gelukkig, volle opslagruimte. Wellicht heb je een verzameling apps die je niet of nooit gebruikt, maar nog wel geïnstalleerd hebt. En als die ondertussen hun content blijven updaten, dan zit de ruimte vanzelf een keertje vol, waardoor er minder ruimte is voor andere apps en onderdelen. Bovendien kan het zijn dat die apps op de achtergrond draaien en, net als malware, dus gebruikmaken van je systeemmiddelen. Sluit apps geregeld af of verwijder ze om dit euvel te verhelpen.

Zo zijn er overigens nog veel meer zaken op je toestel die de opslag laten vollopen. Denk dan aan cache- en rommelbestanden en natuurlijk je collectie foto’s en video’s. Het kan geen kwaad om zo nu en dan even door alles heen te lopen en zaken te verwijderen die je niet meer nodig hebt. Mocht een smartphone een micro-sd-kaart ondersteunen, dan kan het helpen om daar wat gegevens naartoe te kopiëren. En vergeet natuurlijk de clouddiensten niet. Hoe dan ook, we hebben in dit artikel een aantal tips verzameld waarmee je ruimte vrijmaakt op je telefoon.

Lees verder na de advertentie.

Veroudering of updates

Het kan tot slot ook iets te maken hebben met de vele systeemupdates die je binnenhaalde. Nu raden we iedereen altijd aan de meest recente Android-versie op zijn of haar telefoon te installeren, maar die data moet ergens geparkeerd worden. Nu verwijdert Android gelukkig wel overtollige updatedata na het installeren van een nieuwe Android-versie, maar dat besturingssysteem neemt desondanks toch meer ruimte en middelen in beslag. Hoe ouder je smartphone is, hoe eerder je hier last van hebt (al mag dan best vier jaar duren, minimaal).

En over ouderdom gesproken: soms is je smartphone te oud. Dat zijn meestal apparaten van vijf jaar of ouder. Dat wordt ook wel geplande veroudering genoemd. Fabrikanten ontwerpen hun producten, zoals smartphones, dan zo dat ze toe zijn aan vervanging na een x aantal jaar gebruik. Dat is geen complottheorie, want we zien dit in de praktijk gebeuren. Sommige apparaten zijn moeilijk te repareren of te onderhouden, hebben te weinig ruimte of beschikken over te weinig werkgeheugen. En anders krijgen ze bewust een minder krachtige processor mee.

Merk jij soms ook dat je smartphone ineens trager wordt? En wat doe je daar dan aan: ga je mettertijd toch overstag voor de upgrade of doe je er alles aan om je oude toestel te behouden? Deel je ervaringen in de comments.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 november 2024, 13:34

Hoe zit het met de kwaliteit van het werkgeheugen en de opslag? Neemt die ook met de tijd af?

20 november 2024, 13:13

Weet je wat goed helpt? “Wipe the cache partition.” Ik schrijf het maar in het Engels, want in die bewoordingen vind je er meer informatie over. Ik heb er in de commentaren al verschillende keren over gesproken, maar ik heb er nog nooit een artikel over gelezen op AW. Toch is het belangrijk. Het versnelt je smartphone en het verhelpt veel haperingen in het functioneren ervan.