Waarom Google de naam Google draagt

Waarom Google de naam Google draagt

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We zeggen het dagelijks, het is zelfs een woord in de VanDale en het bedrijf is niet meer weg te denken uit niet alleen de techwereld, maar de wereld in het algemeen. Google. Maar, waar komt die naam eigenlijk vandaan?

De naam Google

Google is opgericht in de late jaren ‘90. Het droeg in eerste instantie niet meteen de naam die we nu kennen. Twee studenten aan Stanford University, Larry Page en Sergey Brin, hadden een technologie voor zoekmachines ontwikkeld die PageRank heette. In eerste instantie heette het zelfs Backrub, wat een knipoog was naar ‘backlinks’, omdat de zoekmachine draait om het aantal linkjes dat naar een bepaalde site verwijst. Hoe meer linkjes, hoe hoger de pagina wordt gerangschikt.

Toch was die naam niet helemaal wat ze zochten. Backrub (wat overigens ook rugmassage betekent) was het niet. Ze gingen samen met hun collega Sean Anderson op zoek naar een andere naam. Die naam moest Googolplex zijn, maar Anderson tikte het verkeerd in. Hij typte Google.com in de website voor domeinnamen. Eigenlijk wel leuk, want een ‘googol’ bestaat ook. Een ‘googol’ is een 1 gevolgd door 100 nullen. Een ‘googolplex’ is 10 plus die googol. Zo kwamen de mannen op Google.

Gerelateerde artikelen

Googol

Tenminste, dat is het ene verhaal. Een ander verhaal vertelt dat de mannen weliswaar met zijn drieën op zoek waren naar de naam, maar dat ze op een internetlijst kwamen met termen voor grote getallen en dat ‘google’ bovenin stond, verkeerd gespeld en wel. Hoe dan ook, de mannen waren duidelijk gefascineerd door dat idee van gigagetallen. Dat komt omdat ze als doel hadden om grote aantallen informatie beschikbaar te maken voor iedereen. Ook klinkt het cool en heeft het maar zes letters, aldus Google, dat de naam in 1997 officieel registreerde.

Een ‘googol’ schrijf je zo: 10.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000.​000. Deze term werd in 1920 door Milton Sirotta bedacht, de neef van bekende wiskundige Edward Kasner. Hoe hij op ‘googol’ kwam? Waarschijnlijk door een strip uit de krant die Barney Google and Snuffy Smith heette. Ook interessant: ‘googol’ in het Somalisch betekent: ‘stop ermee’.

Waarom Google de naam Google draagt

Grote aantallen

Dat zit er voorlopig niet aan te komen: met zijn eigen merk, grote partnerschappen met onder andere Samsung, het aankopen van Fitbit, het eigenaarschap over YouTube en natuurlijk Android, is Google zelfs als het met de populaire zoekmachine zou stoppen nog lang niet verdwenen. Dus in dat opzicht was die naam gebaseerd op grote aantallen zo slecht nog niet: Google is inmiddels een van de machtigste, rijkste bedrijven ter wereld.

Hoe lang werk jij al met Google? Deel het bij dit bericht!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk