Waarom de specificaties van smartphones niet alles zijn

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
24 mei 2025, 19:08
5 min leestijd

Hoewel smartphonefabrikanten er nog altijd veel nadruk op leggen, zijn de specificaties van smartphones niet alles. Natuurlijk drukken die hun stempel op de ervaring, maar als je een nieuwe smartphone koopt zijn er meer dingen waar je op kunt letten.

Lees verder na de advertentie.

Specificaties van smartphones

Je ziet het nog heel vaak gebeuren. Op het moment dat een fabrikant een nieuwe smartphones aankondigt, dan legt die de nadruk voornamelijk op specificaties. Hoeveel megapixels heeft de camera? Hoe hoog is de resolutie? Hoe snel is de processor? Hoeveel mAh heeft de accu? Ondanks het feit dat er een verschuiving plaatsvindt van hardware naar software momenteel, door de opkomst van (generatieve) AI, is dit nog steeds schering en inslag. Maar die specificaties vertellen altijd maar een deel van het verhaal. Andere dingen zijn ook belangrijk.

Lees verder na de advertentie.

Uitgebreid updatebeleid

Het is al vaker geroepen, door zowel pers als publiek, maar denk dan bijvoorbeeld aan het updatebeleid. Hoewel er nog steeds mensen zijn die elk jaar een nieuwe smartphone aanschaffen, is er een duidelijke trend zichtbaar: we doen collectief langer met onze toestellen. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste worden smartphones gebruikt van duurzame en zeldzame materialen, waardoor ze langer mee kunnen en moeten gaan. Daarnaast zijn de stappen, voornamelijk tussen premium toestellen, te klein voor een gerechtvaardigde aankoop.

Nu smartphones langer meegaan, hoort daar ook een beter updatebeleid bij. Het gaat immers niet meer om de achteruitgang van de hardware, maar om de softwareveroudering. Hoe langer een fabrikant software-updates uitbrengt, hoe langer het apparaat in potentie mee kan gaan. Misschien niet helemaal voor jezelf, maar dan voor een ander – via de tweedehands markt. Zowel Google als Samsung blinken hierin uit: alle Pixels- en premium Galaxy-smartphones krijgen zeven jaar aan support. Goedkopere Galaxy’s krijgen tot zes jaar support.

En misschien denk je nu: zeven jaar aan support is een beetje teveel van het goede, zo lang doe ik niet met mijn smartphone. Maar dan kun je die dus verkopen, waardoor de volgende eigenaar nog kan rekenen op enkele jaren support. En oh ja, waarschijnlijk houdt de batterij het ook niet zo lang uit. Dan nog is het goedkoper en duurzamer de accu te vervangen wanneer je merkt dat je de dag niet meer doorkomt. Hoe je het ook wendt of keert: een langer updatebeleid zorgt voor minder verouderde en afgedankte apparaten en is daarmee ontzettend belangrijk.

Goede klantenservice en waarde vasthouden

Daarnaast zit er veel waarde in een goede en beschikbare klantenservice. Je kunt denken dat je een goede deal in huis haalt op het moment dat je de beste specificaties voor de laagste prijs krijgt, maar wat nou als er iets kapotgaat? Kun je dan wel terecht bij de klantenservice van dat bedrijf, is het gemakkelijk om de smartphone te repareren of wat zijn dan de kosten? Als een fabrikant al z’n budget uitgeeft aan alleen die specs, dan blijft er vaak weinig over om klanten te helpen die tegen problemen aanlopen. Dit kan een flinke smet op de ervaring geven.

Zeker in een tijd waarin we onze smartphones steeds langer gebruiken is een beschikbare en betrouwbare klantenservice extreem belangrijk. Wat heb je immers aan die 8k-camera als je er niet meer mee kunt filmen? Het beste zou zijn als er een geautoriseerde reparateur in de buurt zit, maar die kans is klein. Ook hebben fabrikanten geen eigen winkels (meer), waardoor je bent aangewezen op digitale omgevingen of telefoongesprekken. Dan is het wel fijn als je met bekwame technici kunt spreken over het probleem en natuurlijk de oplossing.

In het verlengde daarvan is er nog een reden om je toestel goed te onderhouden, kapot of niet. Want als die zijn waarde behoudt, dan kun je dat apparaat vaak nog tegen een hoog bedrag verkopen op de tweedehands markt, of inruilen bij de fabrikant waar je je volgende smartphone koopt. Nu verschilt wel per smartphonemaker hoeveel geld je zou kunnen krijgen. De Samsungs van deze wereld zijn bijvoorbeeld veel meer waardevast dan de Pixels, maar dat neemt niet weg dat een kapot toestel nóg minder oplevert. Reden te meer om die klantenservice te waarderen.

Lees verder na de advertentie.

samsung galaxy s25 edge dun

Overige zaken

Daarnaast spelen meer dingen een grote rol. Wat dacht je van de ergonomie van een smartphone, en hoe die in de hand ligt? Zaken als gewicht, dikte en afmetingen worden dan belangrijker. Want als een smartphone niet lekker in de hand ligt, dan is het ook niet fijn om die te gebruiken. Toevallig presenteerde Samsung begin 2025 de Galaxy S25 Edge: een dunner en lichter vlaggenschip dat veel mensen zal kunnen bekoren, maar niet zonder zaken als een lange accuduur en goede camera’s op te geven. Maar als je dat geen probleem vindt, doe je ding.

En dan heb je nog zaken als geoptimaliseerde en overzichtelijke software, die daadwerkelijk aansluit bij de behoefte van gebruikers en niet teveel apps aanbiedt waar je niet op zit te wachten. Een grote keuze uit accessoires kan eveneens geen kwaad: zo heb je immers wat te kiezen en kun je precies uitkiezen wat je mooi, goed of prettig vindt. Kortom: het is heel gemakkelijk om je mee te laten slepen in de wereld van specificaties, maar zoals je ziet zijn er nog veel meer dingen waar je als smartphonekoper rekening mee kunt houden.

Wat zijn zaken waar je zelf op let als je een nieuwe smartphone koopt? Deel je mening in de commets, misschien heeft een ander daar nog wat aan.

Bron afbeelding: Pixabay

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
26 mei 2025, 8:56

Stock Android. Daarnaast de duur van de ondersteuning en prijs. In principe heb ik aan een midrange toestel al genoeg. Kort geleden een uitzondering gemaakt door een telefoon van te schaffen dat al bijna een jaar op de markt is. Kwa budget vind ik 1200-1400 euro veel te gek voor een telefoon. Zo rond de € 700,- is mijn ma.