Zitten er echt visnetten in de Samsung Galaxy S22-serie?

Zitten er echt visnetten in de Samsung Galaxy S22-serie?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy S22-serie bestaat voor een gedeelte uit gerecyclede materialen. In een eerder artikel kwamen we bijvoorbeeld al met het nieuws dat de Galaxy S22-serie van Samsung voor een gedeelte uit visnetten zou zijn gemaakt. In dit artikel duiken we hier iets dieper op in en kijken we in hoeverre de toestellen uit de S22-lijn duurzaam zijn. Gaat het echt om de duurzaamheid of is het meer een marketingverhaal?

Galaxy for the Planet

We beginnen bij het begin, want waar gaat dit verhaal precies over? In augustus 2021 onthulde Samsung ‘Galaxy for the Planet’. Een duurzaamheidsplatform die in het gehele bedrijf zou moeten zorgen voor zogenoemde ‘tastbare klimaatacties’. Galaxy for the Planet bevat vijf punten die ervoor moeten zorgen dat de ecologische voetafdruk van Samsung verkleind wordt, en de algehele productie van de Galaxy-producten moet verduurzamen. Het gaat om deze vijf punten:

  • Betere milieu-impact leveren 
  • Gerecyclede materialen gebruiken in de nieuwe smartphones 
  • 0% plastic in alle verpakkingen 
  • Smartphone-opladers moeten minder energie verspillen 
  • Geen afval meer naar de vuilstort 

(alle punten zouden tegen 2025 behaald moeten zijn))

Stappen verder belicht

In een aantal van deze punten zet de Galaxy S22-serie al een grote stap. Samsung zegt ook zelf dat de ‘’Galaxy S22-serie een nieuwe stap in Samsung's duurzaamheidsreis in het Galaxy for the Planet-platform markeert.’’ Zo bestaat de verpakking van de gehele serie uit gerecycled plastic en zijn de smartphones zelf voor een gedeelte gemaakt van gerecyclede materialen. De hierboven genoemde punten twee en drie haalt Samsung hier dus direct aan. Het probleem aan deze punten is echter dat Samsung bijna geen aantallen of percentages noemt.

Neem een voorbeeld aan punt twee. Samsung gaat hier dieper op in en zegt het volgende: ‘’Om een ​​meer circulaire economie te bevorderen, investeert Samsung in nieuwe en innovatieve milieubewuste materialen voor zijn producten. Met het doel om tegen 2025 gerecycled materiaal te gebruiken in alle nieuwe mobiele producten, zal Samsung verschillende gerecyclede materialen gebruiken in zijn producten, rekening houdend met hun sterkte, esthetiek en duurzaamheid.’’ Geen aantallen en cijfers dus, en dit resulteert dus dat dit punt ‘behaald’ is in de S22-serie. Want ja, in deze smartphone-serie worden gerecyclede materialen gebruikt. Maar hoeveel precies?

Gerelateerde artikelen

Druppel op een gloeiende plaat

De Galaxy S22-serie bestaat voor een gedeelte uit gerecyclede visnetten en plastic flesjes. Samsung meldt hierbij dat het ruim 50 ton per jaar aan visnetten uit de oceaan haalt, om vervolgens te gebruiken in de S22-telefoons. En dat is mooi, hoe minder visnetten, hoe beter. Toch? Maar dit soort aantallen zeggen pas iets als je weet hoeveel visnetten er op dit moment in de oceaan drijven. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt geschat dat er elk jaar rond de 650.000 ton aan visnetten in de oceanen wordt gedumpt. En dan is 50 ton, ineens een heel, heel klein percentage.

Al helemaal als je gaat kijken in hoeverre deze visnetten en plastic flesjes in de Galaxy S22-serie verwerkt zijn. De plastic flesjes en visnetten uit de oceaan zijn namelijk verwerkt in de knoppen aan de zijkant, de oorluidsprekers én de S-pen houder (S22 Ultra). Van deze drie onderdelen is 20% gerecycled, de rest is dus nog gewoon ‘ouderwets’ plastic.

Op deze afbeelding zie je welke onderdelen (gedeeltelijk) van gerecycled plastic zijn gemaakt (Galaxy S22 Ultra)

Op deze afbeelding zie je welke onderdelen (gedeeltelijk) van gerecycled plastic zijn gemaakt (Galaxy S22 Ultra)

Marketing of duurzame reddingsactie?

Okay begrijp me niet verkeerd, het is goed dat een groot bedrijf als Samsung aandacht aan duurzaamheid besteedt en dat ze dit ook vrij ruim besproken hebben op hun 'Galaxy Unpacked' event. Echter, doordat Samsung het zo groots aankondigde verwachtte ik er ook het een en ander van, en dan valt de ‘slechts’ 20% aan gerecycled plastic in enkel de knoppen aan de zijkant en de S-pen houder gewoon tegen. Hierdoor klinkt het wellicht meer als een marketing- en feel good-verhaal en mogelijk als een soort van paniekantwoord op de steeds groter wordende vraag naar duurzaamheid.

Wat vind jij? Zie jij het meer als marketing-verhaal en/of vind je dat Samsung (wel) op de goede weg is? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Wil je meer weten over de Samsung Galaxy S22-serie? Bekijk de artikelen hieronder:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk