Androidworld kijkt vooruit: dit zijn onze verwachtingen van telefoons in 2023

Androidworld kijkt vooruit: dit zijn onze verwachtingen van telefoons in 2023

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

Het is tijd om vooruit te kijken. Wat gaat de toekomst ons in smartphoneland brengen en waar kunnen we in 2023 naar uitkijken? In deze helderziende vooruitblik bespreken we het.

Verwachtingen van 2023

Dat we pienter zijn bij Androidworld - en een beetje knap - dat wisten jullie natuurlijk al. Dat wij ook talent hebben voor het kijken in glazen bol is nieuw. Het zogeheten 'zesde zintuig' blijken wij echter toch allemaal te hebben op de redactie.

Als we bijvoorbeeld kijken naar onze verwachtingen van smartphones in 2022, dan blijkt het dat we het redelijk bij het juiste einde hebben gehad. Dit komt in onze terugblik naar voren. Al hadden we ook niet weer niet in alles gelijk. Gaan onze verwachtingen van smartphones voor smartphones in 2023 ook uitkomen? We sommen onze verwachtingen hieronder in ieder geval voor je op.

Gerelateerde artikelen

1. Doei doei camera's

In 2022 hadden we de voorspelling van minder camera's op een smartphone al voorzien, onze glazen bol liet namelijk een beeld zien waarin we dingen zagen verdwijnen. Toen Sebastien echter nog een keer goed in de bol keek, zag hij de fout die we gemaakt hebben. Als enige op de redactie zag hij namelijk dat er in de bol het getal 23 te zien was, wat natuurlijk refereert naar 2023.

2023 moet dan ook het jaar gaan worden waarin we afscheid gaan nemen van meerdere onzinnige cameralenzen. Denk hierbij aan een 2 MP macrocamera of een dieptesensor. Deze lenzen - die voornamelijk uit marketingoverwegingen op smartphones geplaatst worden - gaan we vermoedelijk minder zien aankomend jaar. Onder andere Samsung zal ze namelijk weglaten op de Galaxy A14, A34 en A54. We denken dat meerdere smartphonefabrikanten het voorbeeld gaan volgen. Daarbij heeft LG een nieuwe cameramodule ontwikkeld die variabel kan zoomen. Hierdoor gaan we uiteindelijk misschien wel weer terug naar één of twee camera's op de achterkant van onze smartphone. Meer over deze nieuwe cameratechniek lees je in dit artikel.

2. Eindelijk meer foldables

In 2019 zaten we met een flinke emmer popcorn naar de aankondiging van de Samsung Galaxy S10-serie te kijken. We keken stiekem echter niet specifiek voor dat toestel, maar voor een van de eerste vouwbare smartphones ter wereld: de Galaxy Fold. De smartphonemarkt verwelkomde een geheel nieuw concept en een nieuwe techniek. Al snel werd gespeculeerd en nagedacht over wat we allemaal nog meer konden gaan verwachten. Maar nu, bijna vier jaar verder, valt het toch ietwat tegen. Het is voornamelijk Samsung die met een aantal foldables op de markt is gekomen, maar we dachten dat we nu wel verder zouden zijn.

Ook andere fabrikanten brachten de afgelopen jaren vouwbare smartphones op de markt, het merendeel hiervan werd echter niet wereldwijd uitgebracht. Dit lijkt in 2023 te gaan veranderen. OPPO brengt een Flip-concurrent op de markt en Google lijkt zijn Pixel te willen gaan vouwen. Zal 2023 dan eindelijk het jaar gaan worden waarin we verschillende 'soorten' foldables gaan zien van meerdere fabrikanten wereldwijd? En mede hierdoor de ontwikkeling weer op gang komt en de vouwbare smartphones echt gaan doorbreken? Als dit gebeurd komen foldables in ieder geval niet meer als grootste tech teleurstelling van het jaar naar voren.

Gerelateerde artikelen

3. Google gaat updatebeleid aanpassen

Dit kan en mag toch eigenlijk niet uitblijven, Google moet zijn updatebeleid wel gaan aanpassen dit jaar. De zoekgigant - en maker van Android - voorziet zijn nieuwste Pixel-smartphones nu van drie Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Samsung, OnePlus en OPPO doen dit beter en bieden voor hun nieuwe high-end toestellen vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Google moet dit toch minimaal gaan evenaren. Toch?

Gerelateerde artikelen

4. Duurzaamheid, snelladen megapixels: voortborduren op vorig jaar

Verder denken we dat er op veel dingen voortgeborduurd gaat worden. Denk aan duurzaamheid, snelladen en de opnieuw gevoerde 'megapixeloorlog'. Zo verwachten we dat veel smartphonefabrikanten het woord 'gerecycled' weer gaan gaan gebruiken, of misbruiken. Ook denken we dat het snelladen nog sneller zal worden en er smartphones op de markt komen met een camera met 250 megapixels of meer.

Gerelateerde artikelen

Androidworld kijkt vooruit: dit zijn onze verwachtingen van telefoons in 2023

Lees hier meer over Galaxy for the Planet

Wat verwacht jij?

Wat verwacht jij in 2023 te gaan zien en wat zie jij graag (terug)komen? En denk jij dat het onze voorspellingen uit gaan komen? En waarom wel of niet? Laat het weten in de comments onder dit artikel. Namens de gehele redactie alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst!

Androidworld kijkt vooruit: dit zijn onze verwachtingen van telefoons in 2023

Hieronder vind je een overzicht van al onze toplijstjes van 2022

Smartphones
Apps
Artikelen

00

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk