Wat moet je doen als je telefoon in het water is gevallen (en wat zeker niet)?

Wat moet je doen als je telefoon in het water is gevallen (en wat zeker niet)?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wanneer je smartphone een duik in het water neemt, kan dat grote gevolgen hebben. Wij ontkrachten enkele fabels die de ronde doen omtrent zogenaamde adviezen en leggen uit wat je echt het beste als eerste doet. We spraken erover met Martijn Derks, oprichter van Phonerepairs.nl.

Telefoon in de magnetron

"Gooi hem gelijk in een kom met rijst!" of "Leg hem enkele seconden in de magnetron". Wanneer je op zoek gaat naar advies voor om een telefoon met zwemambities te redden, vind je oplossingen genoeg. Alleen zijn die adviezen maar zelden van goede kwaliteit en in de praktijk kunnen ze voor nog meer blijvende schade bij je smartphone zorgen.

"Meermaals per week krijg ik mensen aan de lijn die hun telefoon in de magnetron hebben gestopt, gewoon omdat dat volgens het internet een oplossing zou zijn. Als ik die toestellen dan openmaak, stel ik vast dat ze volledig naar de verdoemenis zijn. En dat komt niet eens door het water voor alle duidelijkheid. Dit is echt een fabel die de wereld uit moet."Androidworld sprak tijdens de Twitter Space van de themaweek Telefoons en duurzaamheid met Martijn Derks. Hij is de oprichter van repartiewinkel Phonerapairs.nl en hij gaf ons advies.

Kom rijst?

Je telefoon verwarmen in de magnetron is dus uitgesloten, maar werkt de bekende klassieker van de kom rijst wel? Volgens dat advies zet je je telefoon uit waarna hij enkele uren tot een nacht in rijst wordt ondergedompeld. De droge rijstkorrels absorberen het vocht waarna de telefoon gewoon weer werkt. In theorie tenminste.

Wat moet je doen als je telefoon in het water is gevallen (en wat zeker niet)?

Volgens Derks is deze methode minder schadelijk, maar het is nog steeds niet aan te raden. "Je mag de mate waarin rijst het vocht absorbeert niet overschatten. In werkelijkheid blijft de telefoon aan de binnenkant vochtig, waardoor de kalk in ons water schade toebrengt aan de componenten. Heel vaak is het niet het water zelf, maar juist de kalk die voor moeilijkheden zorgt."

Wat doen bij waterschade?

Die zak rijst laat je maar beter dicht, want ook die methode kun je volgens Martijn Derks als een fabel beschouwen. Maar wat moet je dan wel doen? "Een telefoon die in water is geweest, moet meteen worden opengemaakt. vervolgens kan hij van binnenuit gedroogd worden op een veilige manier. Dat laat je best door een professional doen, want die kan ook kijken welke componenten al dan niet vervangen moeten worden. Er is natuurlijk nooit een garantie dat je telefoon het hiermee overleeft, maar je hebt zo wel de beste kansen", aldus Derks.

Gerelateerde artikelen

Mijn telefoon is toch waterdicht

Als je telefoon een IP67- of IP68-certificaat heeft, moet je je dan nergens zorgen om maken? Die moeten immers een halfuur lang in water kunnen overleven? "Zeg nooit dat een telefoon 'waterdicht' is, maar noem het 'waterbestendig'. Naarmate een telefoon wat ouder is en geleefd wordt, vermindert ook de bescherming tegen vocht."

Derks wijst er ook op dat IP-certificaten ook geen weerspiegeling zijn van een realistisch scenario waarin een telefoon met water in contact komt. De certificaten zijn gebaseerd op tests in labo's en ze houden ook enkel rekening met zoet water. We leggen er ook meer over uit in dit artikel. "De enige telefoon die ik echt met water vertrouw is een apparaat dat net uit het doosje komt."

Heb jij ooit een smartphone in water laten vallen? Wat heb je toen gedaan en heeft je telefoon het overleefd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Meer over Telefoons en duurzaamheid

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk