Pixel 6 Pro heeft acht grote camera verbeteringen: dit zijn ze

Pixel 6 Pro heeft acht grote camera verbeteringen: dit zijn ze

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google komt met een nieuwe camera en verbeterde beeldverwerking met de Pixel 6 Pro. We bespreken de acht belangrijke verbeteringen op het vlak van filmen en fotografie bij deze telefoons. Van filmen met HDR tot Night Sight op een heel ander niveau. Dit zijn alle cameraverbeteringen.

Google Pixel 6-cameraverbeteringen

Bij het ontwerpen van de Pixel 6-reeks heeft Google verschillende stappen genomen om de camera flink te verbeteren ten opzichte van de vorige generatie. Er kwam nieuwe camerahardware, slimmere beeldverwerking en ook de eigen Tensor-chipset speelt een belangrijke rol. Tensor is namelijk gericht op toepassingen met kunstmatige intelligentie en traditioneel is Google heel sterk in wat 'computional photography' wordt genoemd.

Als je de lenzen van smartphonecamera's naast een spiegelreflexcamera legt, dan zie je wel het verschil. Omdat een telefoon in onze broekzak moet passen, zijn er nu eenmaal beperkingen met wat je kan doen met hardware. Google gaat al heel lang uit van de aanpak: "Wie niet sterk is, moet slim zijn" en al van bij de eerste generatie Pixels investeert het merk in sterke beeldverwerking: softwarematige optimalisaties die het niveau van de smartphonecamera flink opkrikken.

Toch speelt ook de camerahardware nog steeds wel een rol. Zoals ik in mijn recente opiniestuk al besprak, is de Pixel 6 Pro meer dan ooit een interessante mix van verbeterde hardware en software. In de vorige jaren was het telkens dat hardwaregedeelte dat bij Pixel-telefoons onterecht door Google werd genegeerd. Maar dat lijkt althans verleden tijd met de nieuwe 50 MP hoofdcamera en periscoopcamera met 4x optische zoom. We bespreken de acht cameraverbeteringen van de Pixel 6 Pro.

De periscoopcamera van de Pixel 6 Pro

De periscoopcamera van de Pixel 6 Pro

1. Filmen met Live HDR+

Als je foto's neemt met je smartphonecamera, dan maakt hij beelden met HDR+. Dat wil zeggen dat er een rijker contrast is tussen de lichte en donkere elementen in een beeld en foto's zien er daardoor een stuk beter uit. Die optimalisaties kan Google voortaan in real-time toepassen met Tensor, maar dan ook tijdens het filmen. Je videobeelden zouden er dus even goed moeten uitzien als je foto's en ook de stabilisatie is verbeterd, stelt Google in een blogbericht over de Pixel 6-camera.

2. Verbeterde nachtfoto's

De 50 MP hoofdcamera van de Pixels heeft een grotere sensor en kan daarmee 2,5 keer meer licht opvangen vergeleken met de Pixel 5. Bovendien is er een nieuwe laserautofocus, wat moet zorgen voor betere foto's in moeilijke lichtomstandigheden. De Night Sight-functie gebruikt daarnaast een algoritme dat van bewegingsdetectie gebruik maakt via de image signal processor (isp) van Tensor. Zo neemt de Pixel 6-reeks foto's met een kortere sluitertijd zonder dat beelden onscherp zijn.

Gerelateerde artikelen

3. Minder onscherpe foto's

Net zoals we al bij nachtfoto's omschreven, kan de camera dankzij Tensor beweging detecteren en die functie wordt ook ingezet wanneer je foto's neemt in normale lichtomstandigheden. Om te vermijden dat je een wazige foto krijgt, neemt de Pixel 6-camera het zekere voor het onzekere. Hij maakt automatisch twee foto's achter elkaar: een donker beeld dat extra scherp is en een heldere foto die minder scherp is. Door middel van machinelearing combineert de Pixel 6 beide beelden tot een foto die wel scherp is, maar ook de juiste belichting heeft.

4. Nieuwe creatieve filmeffecten

Wanneer je beelden filmt waarin snelle beweging te zien is, kan je de Motion Mode-gebruiken, dat is een functie die momenteel nog in bèta is. De bedoeling is dat het onderwerp scherp blijft, terwijl de achtergrond wazig wordt en je zo een artistiek effect creëert. Dat effect maakt de camera door middel van een lange sluitertijd en de isp van de Tensor-chipset moet er daarbij voor zorgen dat trillingen met je hand niet leiden tot een onderwerp dat net als de achtergrond wazig is.

Voorbeeldfoto van nachtbeelden met de Pixel 6

Voorbeeldfoto van nachtbeelden met de Pixel 6

5. Juiste weergave van huidskleuren

Camera's hebben het traditioneel moeilijker om foto's te nemen van mensen met een donkere huidskleur en gezichten zien er dan onnatuurlijk uit en weinig gedetailleerd. De Tensor-chipset maakt gebruik van machinelearning om een gezicht met donkere huidskleur te herkennen en meteen de juiste belichting en witbalans automatisch toe te passen. Als je regelmatig foto's neemt van dezelfde mensen, leert de camera ook om betere foto's van die personen te maken dankzij de 'Frequent Faces'-functie.

6. Inzoomen

Google was al vrij sterk in het optimaliseren van digitale zoom en volgens het bedrijf zijn er op dat gebied opnieuw stappen genomen. Toch is de grootste stap dit keer de periscoopcamera van de Pixel 6 Pro met zijn 4x optische zoom. Die 48 MP sensor die Google gebruikt is groter dan de hoofdcamera van de Pixel 5 en hij kan daarmee veel licht opvangen. Dat in combinatie met de slimme beeldverwerking moet voor zuivere foto's zorgen wanneer je inzoomt.

7. Groepselfies en in 4K filmen

Verder heeft Google ook meer aandacht besteed aan groepselfies. Je kan met de selfiecamera 0,7x uitzoomen om een hele groep vrienden op één foto te krijgen. Voor het eerst kan je ook in 4K filmen op de Pixel en Google gebruikt een noise reduction-algoritme dat met de microfoon achtergrondgeluid wegfiltert. Je weet wel, voor de vloggers.

Voorbeeldfoto van een groepselfie

Voorbeeldfoto van een groepselfie

8.  Photobombers weghalen 

Deze functie was vooraf gelekt: de 'Magic Eraser' of magische gom. Je kan in de fotobewerking van Google Foto's elementen markeren die je uit het beeld wil verwijderen. Google Foto's gebruikt machinelearning om photobombers of storende voorwerpen te herkennen en kan ze zo netjes verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Belangrijke voetnoot

De Google Pixel 6 is pas op 19 oktober gelanceerd en wordt nu naar de eerste bestellers verzonden. Op het momenten van schrijven hebben we bovenstaande functies nog niet zelf kunnen testen en we weten dus alleen wat in theorie verbeterd is aan de camera. We kijken ernaar uit om ook in de praktijk deze verbeterde functies te gaan testen in de review. Tot die tijd nemen we de verbeteringen hierboven dus met een korreltje zout.

Heb jij een Google Pixel 6 of een Pixel 6 Pro besteld? Kon jij al met de camera aan de slag gaan en kan je al iets meer vertellen over je ervaring met bovenstaande verbeteringen? Laat het ons alvast weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk