OPPO Find N en Samsung Galaxy Z Fold 3: dit zijn de verschillen

OPPO Find N en Samsung Galaxy Z Fold 3: dit zijn de verschillen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OPPO heeft zijn eerste vouwbare telefoon aangekondigd. De Find N heeft een groot 7,1 inch hoofdscherm en een 5,49 inch coverscherm, en daarmee lijkt hij erg op Samsungs vouwbare smartphone: de Galaxy Z Fold 3. Deze twee foldables zetten we lijnrecht tegenover elkaar. Dit zijn de verschillen.

OPPO Find N en Samsung Galaxy Z Fold 3

De OPPO Find N is gelanceerd tijdens de OPPO Inno Day: een evenement waarbij het merk nieuwe producten diensten en technologieën toont. OPPO heeft nu een vouwbare telefoon aangekondigd en je kan er niet omheen dat deze op het eerste gezicht sterk gelijkt op die andere bekende foldable: de Galaxy Z Fold 3. Hoog tijd om de specificaties naast elkaar te plaatsen en de belangrijkste verschillen te bespreken die we nu al kunnen zien.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

OPPO Find N Samsung Galaxy Z Fold 3
Behuizing: Corning Gorilla Glass Victus Corning Gorilla Glass Victus
Afmetingen en gewicht: Dichtgevouwen: 132,6 x 73 x 15,9 mm / Opengevouwen: 132,6 x 140,2 x 8, mm, 275 gram Dichtgevouwen: 158,2 x 67,1 x 16,0 mm / Opengevouwen: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm, 271 gram
Hoofdscherm: 7,1, inch AMOLED (1920 x 1792 pixels), 370 ppi, 1 - 120Hz, 1.000 nits 7,6 inch AMOLED (2208 x 1768 pixels), 374 ppi, 120 Hz, 1.200 nits
Coverscherm: 5,49 inch AMOLED (1972 x 988 pixels), 402 ppi, 60Hz 6,2 inch AMOLED (2268 x 832 pixels), 387 ppi, 60 - 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888 Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 8 GB / 12 GB 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB / 512 GB (UFS 3.1) 256 GB / 512 GB (UFS3.1)
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera (OIS), 16 MP groothoekcamera, 13 MP telecamera (2x zoom) 12 MP hoofdcamera (OIS), 12 MP groothoekcamera, 12 MP telecamera (OIS en 2x zoom)
Camera op coverscherm: 32 MP 10 MP
Selfiecamera op hoofdscherm;  32 MP 4 MP
Accu: 4.500 mAh, 33 watt snelladen, 15 watt draadloos laden, 10 watt omgekeerd draadloos laden 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Androidversie: Android 11 Android 11
Extra's: Stereo speakers met Dolby Atmos, 5G, vingerafdrukscanner aan de zijkant Stereo speakers, Surround sound met Dolby Atmos, 5G, IPx8, selfiecamera en vingerafdrukscanner in het scherm, eSIM
Kleuren: Zwart, wit, paars Phantom Black, Phantom Green en Phantom Silver
Adviesprijs: Vanaf 1298 euro (omgerekend) Vanaf 1799 euro

De Find N is kleiner, niet waterbestendig

Als je beide telefoons naast elkaar zet en je kijkt vanop een afstand, dan zou je niet meteen kunnen zeggen welke telefoon van Samsung en welke van OPPO is. De twee zijn gemaakt volgens eenzelfde idee, maar de uitvoering is wel verschillend.

OPPO heeft ervoor gekozen om een wat kleiner toestel uit te brengen. De Galaxy Z Fold 3 is bijvoorbeeld meer dan 2,5 centimeter langer dan de nieuwe OPPO-telefoon. Anderzijds is het opvallend dat de telefoon van OPPO wel net iets meer weegt. Verder valt ook op dat de Find N net iets fijnere schermranden heeft bij het coverscherm.

Duurzaamheid

En dan is er nog het duurzaamheidsverhaal, een aspect dat doorgaans veel aandacht krijgt als we naar vouwbare telefoons kijken. Beide telefoons zijn met glas afgewerkt en gebruiken het nieuwe Corning Gorilla Glass Victus dat beter moet beschermen tegen krassen en valschade. Samsung is erin geslaagd om zijn telefoon IPx8-waterbestendig te maken. OPPO kan daar niet mee uitpakken, maar het beweert dat zijn flexiescharnier - dat ontworpen is in waterdruppelvorm - zorgt voor een minimale vouw in het scherm. Toch zijn beide scharnieren op papier wel goed voor 200.000 keer vouwen.

De OPPO Find N

De OPPO Find N

Samsung maakt de dure keuzes met het scherm

De Find N heeft een kleiner formaat en dat resulteert ook in kleinere schermen. Terwijl Samsungs coverscherm met zijn 6,2 inch formaat zo groot is als dat van veel moderne telefoons, kiest OPPO voor een kleiner 5,49 inch AMOLED-paneel. De Find N is wel beter in één hand te gebruiken, en zeker als je kijkt naar bijzondere 25:9-beeldverhouding van de Galaxy Z Fold 3. OPPO houdt het bij 18:9, ofwel een verhouding die we gewend zijn van smartphones.

Samsung heeft met de derde generatie van zijn vouwbare telefoons ook een variabele verversingssnelheid (LTPO) tot 120Hz toegepast bij zijn coverscherm. OPPO heeft daarentegen een 60 Hz paneel, wat weleens een storende factor kan zijn aan de Find N als je vervolgens het scherm openklapt en dan kijkt naar het 120 Hz LTPO-hoofdscherm. Verschillen in verversingssnelheid vallen namelijk extra hard op als je de schermen afwisselend gebruikt.

De Galaxy Z Fold 3

De Galaxy Z Fold 3

Het hoofdscherm van de Galaxy Z Fold 3 meet 7,6 inch vergeleken met 7,1 inch bij de Find N. Op papier blijven de verschillen beperkt, alleen kan de piekhelderheid van Samsung wel hoger tot 1.200 nits. Samsung stopt ook een selfiecamera en vingerafdrukscanner onder het scherm: twee zaken die de prijs van de Z Fold 3 de hoogte indrijven.

Vergelijkbare prestaties, OPPO laadt sneller op

Beide telefoons werken met Qualcomms high-end Snapdragon 888 en dat maakt de prestaties sowieso al vergelijkbaar. Het enige verschil is dat OPPO's vouwbare telefoon begint met bij 8 GB RAM, terwijl je 12 GB moet nemen bij de Z Fold 3. OPPO kiest dus opnieuw voor een element dat de prijs lichtjes drukt. Beide telefoons zijn ook maximaal met 512 GB opslag verkrijgbaar.

Als we naar de accu kijken dan merken we de dat de Find N een net iets grotere 4.500 accu heeft vergeleken met zijn Samsung-concurrent. Een verschil van 100 mAh lijkt weinig significant, maar dat is het wel als je de kleinere schermen meerekent. Op het vlak van snelladen doet de Find N het beter met zijn 33W oplader die ook meegeleverd wordt met de telefoon. De 25W oplader van de Galaxy Z Fold 3 dien je nog apart aan te schaffen. De OPPO Find N kan ook sneller draadloos opladen en omgekeerd draadloos opladen.

OPPO Find N en Samsung Galaxy Z Fold 3: dit zijn de verschillen

De camera is lastig te vergelijken

Het is heel lastig om camera's te vergelijken als je alleen specificaties hebt. De beeldverwerking speelt namelijk nog een grote rol, dus we kunnen enkel de verschillen benoemen die ons opvallen. OPPO kiest een 50 MP camera in plaats van de 12 MP hoofdsensor van Samsung.

Beide hebben ze wel optische beeldstabilisatie. De twee vouwbare telefoons hebben elk een telecamera die goed is voor 2x optische zoom, alleen heeft de OPPO Find N-telecamera geen optische beeldstabilisatie en dat naar verwachting nadelen hebben. Anderzijds gebruikt OPPO wel iets grotere sensors vergeleken met Samsung.

We verwachten ook dat OPPO de betere selfiecamera's heeft. Samsung heeft op het hoofdscherm een 4 MP selfiecamera onder het scherm, en dat is fraai, maar die sensor vangt iets minder licht op vergeleken met een normale selfiecamera.

OPPO Find N en Samsung Galaxy Z Fold 3: dit zijn de verschillen

Foldable-software

Beide telefoons werken met Android 11 en elk zullen ze de update krijgen naar Android 12L die volgend jaar met een heel pakket aan verbeteringen komt voor foldables. Zowel Samsung als OPPO begrijpen echter dat een groter scherm wel vraagt voor bepaalde optimalisaties.

Beide telefoons komen met handige functies voor onder andere multitasking en een aangepaste bediening van de camera. Je kan onder andere een selfie nemen terwijl je kijkt naar een preview op het coverscherm. En uiteraard kan je gewoon verder met een app waar je gebleven bent zodra je het scherm openklapt.

Toch zou je kunnen verwachten dat de software-ervaring op de Galaxy Z Fold 3 wat gestroomlijnder aanvoelt, omdat Samsung inmiddels al aan de derde generatie van zijn Z Fold 3 toe is.

OPPO Find N in de auto

OPPO Find N in de auto

Conclusie

De OPPO Find N is een toestel met een duidelijke missie. Enerzijds wil het apparaat een aantal minder goede aspecten van vouwbare telefoons aanpakken. De smartphone pakt uit met het flexiescharnier dat de vouw minder opvallend moet maken en de telefoon is ook wat compacter en makkelijker te bedienen via het coverscherm.

Ten tweede wil OPPO een toegankelijker apparaat neerzetten. Omgerekend kost de Find N daarom 1298 euro vergeleken met de adviesprijs van 1799 euro die Samsung aan zijn telefoon gaf. Al zou je kunnen stellen dat Samsung vast dat prijsverschil zou kunnen wegwerken als het zich minder op luxueuze extra's zou richten. De selfiecamera onder het scherm is daar een duidelijk voorbeeld van, maar de telefoon komt ook onder meer met eSIM, en een vingerafdrukscanner onder het scherm. Met de Galaxy Z Flip 3 doet het merk wel de nodige inspanning om de prijs laag te houden.

Gerelateerde artikelen

Mogelijk verandert Samsung in de komende jaren nog wel van strategie als er straks nog meer toestellen van concurrenten op de markt komen die hun peilen op de Z Fold 3 richten, en ook nog eens een lagere prijs beloven. Op dit vlak blijft Samsung in Europa nog steeds een van de enige fabrikanten met vouwbare telefoons, want ook de Find N is op dit moment enkel in China gelanceerd.

Wat denk jij van de verschillen tussen de OPPO Find N en de Galaxy Z Fold 3? Welke telefoon spreekt jou op het eerste gezicht het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Meer over foldables van Samsung en OPPO
De Galxy Z Fold 3

De Galxy Z Fold 3

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk