Opinie: Wat doet die TikTok-reclame in de Google Play Store?

Opinie: Wat doet die TikTok-reclame in de Google Play Store?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vanochtend opende ik de Play Store om te kijken welke apps er moesten worden geüpdatet. Ik zag daar ineens een melding waar ik niet erg vrolijk van werd.

Reclame van TikTok in de Play Store

Boven de rij met apps die moesten worden geüpdatet, kwam ik ineens een melding van TikTok tegen. Deze melding staat er nog steeds omdat ik het bijna niet kan geloven dat ze er staat. Het gaat over live evenementen van huisdieren in TikTok en Google wil klaarblijkelijk graag dat ik erop tik en TikTok open om deze evenementen te bekijken. Dit is de melding die ik bij 'Mijn apps en games' in de Play Store krijg te zien:

Opinie: Wat doet die TikTok-reclame in de Google Play Store?

Ten eerste begrijp ik niet waarom deze melding tussen 'Mijn apps en games' in de Play Store staat. De enige overeenkomst met deze plek is wellicht een update voor de TikTok-app die er momenteel niet eens is. Ten tweede, dit soort meldingen vind je ook al op de beginpagina van de Play Store. Daar staan advertenties met bij de sectie 'Voorgesteld voor jou' en tijdelijke evenementen. Wat schetst mijn verbazing? Ook daar kom ik dezelfde TikTok-banner tegen. Er staat overigens niet bij dat het om een advertentie gaat, maar zo komt het wel op mij over. Guerrillamarketing lijkt het wel.

Opinie: Wat doet die TikTok-reclame in de Google Play Store?

Dat Google op het 'Voor jou'-tabblad in de Play Store dit soort gepersonaliseerde uitingen en advertenties laat zien, vind ik prima. Google verdient uiteindelijk aan advertenties en het verzamelen van gegevens om die advertenties te optimaliseren. Advertenties passen bij een algemeen overzicht dat je te zien krijgt als je de Play Store opent. Dat de zoekgigant dezelfde melding nog eens bovenaan in het onderdeel 'Mijn apps en games' toont, gaat wat mij betreft een stap te ver. Dit onderdeel is namelijk persoonlijk. Je vindt hier niet alleen een overzicht van apps die je moet updaten, maar ook een lijst met alle apps die je ooit hebt geïnstalleerd, een lijst met al je reviews van apps, een lijst met alle bèta's van apps waar je aan deelneemt en de mogelijkheid om ruimte vrij te maken.

Gerelateerde artikelen

Geen transparantie maar meer reclame

In plaats van het overnemen van Apples privacylabels in de App Store, gaat Google klaarblijkelijk op meer plekken in de Play Store bepaalde uitingen laten zien, waar ik niet op zit te wachten. Ik had dan ook veel liever gezien dat de techgigant juist transparanter zou willen zijn door Apple te volgen en het toekennen van privacylabels aan apps te verplichten voor appmakers. Op deze manier brengt het bedrijf zijn gebruikers op de hoogte van de gegevens die apps verzamelen.

Gerelateerde artikelen

Helaas zijn deze stappen voor meer transparantie voor wat betreft privacy nog altijd niet zichtbaar in de Play Store en zal ik dus moeten uitwijken naar de app Exodus Privacy. Deze app geeft informatie over machtigingen van apps op je telefoon en de manier waarop apps je gegevens tracken.

Ik hoop maar dat ik, als Exodus Privacy bijgewerkt moet worden, geen TikTok-video's van mensen die puppy's krijgen voor kerst moet gaan bekijken.

0 reacties

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk