Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

We kiezen met zijn alleen voor smartphones die werken op het Android-besturingssysteem omdat we ons beter kunnen vinden in Googles ideeën met Android, vergeleken met iOS. Google maakt als geen ander geweldige smartphones toegankelijk voor een grote groep gebruikers wereldwijd. Toch lijkt een deel van Googles magie af te nemen. Wat is er aan de hand?

Google de gamechanger

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik nog altijd een blije gebruiker ben van Android en heel wat van de diensten die Google aanbiedt. Android is een open besturingssysteem dat creativiteit met software en personalisatie aanmoedigt. Verder zou ik niet meer zonder geweldige diensten als Maps en YouTube willen.

Google slaagt erin om smartphones toegankelijk te maken in alle prijsklassen wereldwijd en Android Go met zijn lite-apps draagt daar nog een extra steentje aan bij. Of je nu een foldable van 2000 euro koopt of een budgettoestel van 99 euro: de sterke basis blijft dezelfde.

Don't be evil

"Don't be evil" is al meer dan twintig jaar de slogan die Google-werknemers gebruiken. Dat was al het geval sinds Google een start-up was, maar ook vandaag lees je het nog op het einde van Alphabets Code of Conduct: "En denk eraan... wees niet gemeen. Als er iets is waarvan je denkt dat het niet helemaal juist is - spreek erover!" Oké, laten we erover praten.

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Afbeelding: Steve Rhodes, CC BY-NC-ND 2.0

Bij Androidworld dompelen we ons dagelijks helemaal onder in het laatste nieuws over smartphones en alles wat met een telefoon verbindt. Wanneer een bedrijf geregeld door positief of negatieve feiten onder de aandacht komt, vallen die trends ons op. Dat was zo bij een sociale mediasite van een zekere Mark Zuckerberg waar de negatieve feiten als een sneltrein elkaar opvolgden. Vandaag is dat trouwens nog steeds het geval, maar de laatste tijd gaat die alarmbel echter steeds vaker af bij Google.

E-mail met felicitaties

We beginnen aan de andere kant van de wereld waar Google een ernstig dispuut heeft met de Australische overheid. Die wil namelijk dat Google financieel een steentje bijdraagt aan de lokale pers, en niet alleen dient als een doorgeefluik voor nieuws dat uit is op de eigen advertentie-inkomsten. Als antwoord dreigde Google om zijn zoekmachine weg te halen uit Australië als het bijhorende wetsvoorstel werd goedgekeurd. Dat klinkt niet meteen erg constructief, en hetzelfde geldt voor Googles communicatie in Frankrijk.

Gerelateerde artikelen

Nog minder tactvol klonk de communicatie bij Google Stadia waar topman Phil Harrison de ontwikkelaars van Stadia's eigen gamestudio feliciteerde in een e-mail. Het team van gameontwikklaars behaalde een goede voortgang bij het bouwen van exclusieve Stadia-games. Een week later gingen de deuren dicht bij Stadia Games & Entertainment. Harrison was ook volgens de gameontwikkelaars van de sluiting op de hoogte op het moment waarop hij de e-mail verzond. "Don't be evil", dat zeggen ze dan. Wat betekent die slogan?

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Corporate cultuur

Vaak heerst er de indruk dat techbedrijven als Apple, Google en Facebook erin slagen om het beste uit hun werknemers te halen doordat ze een continue start-up-werksfeer creëren. De verschillende teams geloven erin dat de diensten en producten die ze maken de wereld veranderen, en de bedrijven stimuleren creativiteit en durf.

Toch was er bij Google van die positieve sfeer niets meer te beleven volgens ex-Waze-CEO Noam Bardin. Google kocht de navigatie-app Waze in 2013, maar de samenwerking met Google en de werksfeer bij het bedrijf heeft het Waze-team de voorbije jaren geen goed gedaan, aldus de man. Heel wat Waze-functies verschenen in Google Maps, maar Waze kreeg er zelf te weinig voor in ruil volgens Bardin. Of zoals de ex-topman van Waze het zelf samenvat: "We hadden waarschijnlijk sneller en effectiever kunnen groeien als we onafhankelijk hadden gebleven."

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Google lijkt zoekende naar zijn identiteit. Google Play Music werd geschrapt in ruil voor YouTube Music dat nog steeds volop in de achtervolging is om zijn grotere concurrenten in te halen. Het was daarnaast van in het begin niet mogelijk om je aangekochte muziek van Play Music te streamen op je slimme speakers zonder dat je geabonneerd bent. Je eigen muziek die je zelf bij Google hebt gekocht, dat zou een no-brainer moeten zijn.

Identiteitscrisis

Het resultaat van dergelijke fouten is dat Google zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen bij de gebruiker. We weten dat Google snel van koers kan veranderen en diensten aan de lopende band schrapt, en dat zien we bijvoorbeeld aan de stoelendans van berichtendiensten.

Gerelateerde artikelen

Dat argument wordt ook gretig voor betalende diensten van Google, onder meer door Stadia-critici. Als we dan zien dat Google, ondanks de grote investering, zijn eigen gamestudio sluit nog voor het eerste spel is uitgekomen, dan is dat ook voor de geloofwaardigheid van Stadia geen goede zaak. Google houdt ook volop de lippen stijf wat verdere plannen met Stadia betreft, en met zo'n beleid kan je moeilijk gamers overtuigen om nieuwe games te blijven kopen op het platform.

Wil Stadia een grote speler worden in de gamingwereld, of toch maar niet? Is Google Play-Music een goed idee, of gaan we onder de YouTube-naam verder? Allo, Google Berichten of Hangouts? Welke wordt het, en vooral: hoe leg je het nog uit aan de man of vrouw in de straat?

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Pixels hinken achterop?

Vijf jaar geleden trok Google de stekker uit de Nexus-reeks van eigen smartphones om zo het startschot te geven voor zijn eigen gemaakte Pixel-telefoons. Het merk leek zich op te werpen als fabrikant van smartphones. De Pixel-reeks heeft in de loop der jaren hoogtes en laagtes gekend, maar sinds Pixel 5- en Pixel 4a 5G-lancering lijkt Google het spoor weer bijster. De Pixel 5 is een prima telefoon, maar hij is best prijzig en de hardware onderscheidt zich te weinig van de Pixel 4a 5G.

Gerelateerde artikelen

Vorig jaar schreven we nog dat het verkoopargument voor een Pixel-telefoon meer dan ooit softwarefuncties en het updatebeleid moet zijn. Google leek dat ook te begrijpen met de Pixel Feature Drops, maar het bedrijf kan zich op het vlak van updates niet langer de beste leerling van de klas noemen. Samsung ondersteunt zijn telefoons nu langer dan Google dat doet, en de Zuid-Koreaanse fabrikant past dat updatebeleid ook nog eens bij zijn allergoedkoopste toestellen toe. Erg sterk.

Google heeft daarentegen veel minder telefoons die het van een update moet voorzien. Het techbedrijf heeft samen met Qualcomm ook zelf de basis gelegd voor een verbeterd updatebeleid, en nu kan haast niet anders dan zelf een verbeterd updatebeleid aankondigen om met zijn Pixels voorop te blijven. Wanneer die aankondiging komt, is niet bekend, maar Googles stilte is oorverdovend voor de Pixel-gebruiker.

Opinie: "Googles 'Don't be evil'-slogan betekent niets meer"

Daarnaast valt het op dat Googles Android-schil ook op het vlak van features soms achterloopt op de andere fabrikanten, en dat zei onlangs ook OnePlus hardop. Google vervult een voortrekkersrol met de software van zijn telefoons, en het bedrijf moet een tandje bijsteken zodat het zich op softwaregebied kan meten met Apple. Elke nieuwe iPhone ontvangt al geruime tijd vijf jaar lang beveiligingsupdates. Op dit moment lijkt Google in de eerste plaats moeite te hebben om met zijn Pixels niet achterop te hinken.

Verzadigd van datahonger

Googles honger naar de gegevens begint het bedrijf ook steeds meer parten te spelen. De omzet die Google haalt met de verkoop van Pixels is slechts een peulenschil vergeleken met de omzet uit de verkoop van doelgerichte reclame. Toch wordt die datahonger steeds minder geaccepteerd bij privacywaakhonden. Dat zagen we recent nog met de Fitbit-overname die wereldwijd met argusogen werd gevolgd.

Gerelateerde artikelen

Tegelijk zien we dat gebruikers steeds meer privacybewust zijn en dat ook Googles grote concurrent Apple een versnelling hoger schakelt als het om privacy gaat. Dat bedrijf toont nu gedetailleerd aan de hand van privacylabels in de App Store welke gegevens apps over jou verzamelen. Google merkt ook dat het Apple daarin moet volgen, maar in dat geval schiet het in feite zijn eigen verdienmodel lek.

Google worstelt met zichzelf en moet zich op bepaalde gebieden gaan heruitvinden. Daarbij luistert het best naar zijn oude slogan. Wat denk jij erover? Ben jij het met ons eens? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Hoofdafbeelding: Steve Rhodes, CC BY-NC-ND 2.0

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk