Opinie: Googles slechte abonnementen maken ons allen tot verliezers

Opinie: Googles slechte abonnementen maken ons allen tot verliezers

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft een heleboel verschillende abonnementen die maar relatief weinig gebruikers kunnen interesseren. Het gratis alternatief krijgt de voorkeur, of de betaalde dienst van een concurrent. Waarom scoort YouTube Music toch zoveel minder goed dan Spotify?

Googles verdienmodel

Google is in de eerste plaats een advertentieverkoper. Het bedrijf mag dan wel zijn roots hebben als een zoekmachine die door twee studenten aan Stanford University is ontwikkeld, maar het verdienmodel van het bedrijf was altijd al op adverteren gebaseerd.

Een dienst gratis aanbieden om dan geld te verdienen met de advertenties die je toont, of met de gegevens die je voor adverteerders verzamelt. Het is Google op zijn best, of voor anderen, op zijn slechtst.

De vijf abonnementsdiensten

Toch zien we dat Google steeds meer betaalde abonnementen op poten zet. Een overzichtje van de diensten die in Nederland en België actief zijn:

  1. Je kan betalen voor muziek in YouTube Music (v.a. 9,99 euro p.m.)
  2. Stadia Pro is een abonnement voor games (v.a. 9,99 euro p.m.)
  3. Google One is de naam van de dienst voor cloudopslag (v.a. 1,99 euro p.m.)
  4. Met Nest Aware kan je beelden bewaren met je slimme beveiligingscamera (v.a. 5 euro p.m.)  
  5. Google Play Pass geeft je onbeperkt toegang tot een selectie van apps en games ( (v.a. 4,99 euro p.m.)   

Vijf abonnementen zijn er dus bij ons actief, maar geen van deze lijkt voorlopig een echte killer-service voor Google te zijn. We zeggen "lijkt", want Google is erg karig met het geven van cijfers omtrent de prestaties van zijn betaalde diensten. Toch moet je ook niet ver gaan zoeken naar verklaringen waarom Google geen marktleiders is, want voor elk van deze diensten liggen die binnen handbereik.

Gerelateerde artikelen

Geen grote successen

YouTube Music moet volop opboksen tegen Spotify, maar zelfs Apple Music is op Android- telefoons en Google-apparaten uitgegroeid tot een geduchte concurrent. Stadia Pro concurreert verder met tal van cloudgamingdiensten die uit de grond schieten, en het abonnement is geen voorwaarde om op Stadia te gamen.

Verder heeft lang niet iedereen behoeft aan een clouddienst, terwijl er ook tal van alternatieven voor Google One zijn. Nu Google Foto's geen onbeperkte opslagruimte meer heeft hoopt Google dat meer mensen hun weg vinden richting Google One, maar iedereen krijgt 15 GB gratis om mee te beginnen. Nest Aware is daarnaast duurder dan de concurrentie, en lang niet iedereen wil betalen voor de Play Store in ruil voor toegang tot een selectie aan apps en games.

Opinie: Googles slechte abonnementen maken ons allen tot verliezers

Speel de troeven uit

Zijn bovenstaande diensten dan per definitie slecht of oninteressant? Kan Google ze maar beter een voor een begraven in zijn kerkhof van vergeten producten? Helemaal niet. Maar Google moet dringend wat slimmer leren omgaan met de wapens die het in hand heeft, want het beschikt over een reeks troeven in handen waar heel wat sommige concurrenten niet tegen op kunnen.

"Het aanbod van YouTube Music en YouTube Premium is te mager als je Spotify echt pijn wil doen"

Sebastien Marien

Toen het bedrijf bijvoorbeeld zijn Stadia-dienst samen met het Pro-abonnement aankondigde, hadden we verwacht dat de betaalde variant een succes zou worden, juist omdat Google over zo'n breed palet van diensten beschikt. Stadia Pro werd initieel eerder lauw onthaald, omdat het slechts toegang geeft tot gemiddeld drie gratis games per maand, en daarbovenop krijg je betere streamkwaliteit voor tijdens het gamen.

YouTube Premium is te mager

Op het moment dat de kersverse dienst niet meteen van de grond kwam, zagen we meteen voor ons hoe het techbedrijf met een interessante formule zou komen waarbij Pro in een bundel verschijnt met andere Google-diensten. Als je houdt van games, zal je mogelijk ook wel interesse hebben in muziek? Combineer het met YouTube Muisic. Stadia Pro zou zelfs samen met Play Pass kunnen werken. En even wat anders, als je klanten van de Nest Hello-camera's dan toch videobeelden in de cloud laat bewaren voor een prijsje, geef ze in één klap dan wat van die Google One-cloudopslag.

Voor 2 euro per maand extra kan je YouTube Music upgraden tot Premium

Voor 2 euro per maand extra kan je YouTube Music upgraden tot Premium

Google heeft er natuurlijk zelf ook al aan gedacht. Als je 2 euro per maand extra betaalt voor YouTube Music, dan verdwijnen de YouTube-advertenties en kan je video's offline bewaren en afspelen op de achtergrond. Het is een klein voorbeeld van hoe Google zijn andere diensten inzet om naar een meerwaarde te zoeken ten opzichte van concurrenten. Toch lijkt het aanbod te mager als het een grote speler als Spotify echt pijn wil doen. Mensen zijn gewoontedieren, en Spotify doet het ook niet slecht.

Amazons voorbeeld

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk met alle Google-abonnementen, en dat bewijst concurrent Amazon in de Verenigde Staten. Met het Amazon Prime-abonnement krijg je niet alleen korting op je pakjes, maar ook toegang tot een streamingdienst voor video's, een muziekstreamingdienst, gratis cloudopslag voor je foto's en gratis e-books. In Nederland bestaat Prime natuurlijk ook, maar zonder muziek en boeken inbegrepen.

Gerelateerde artikelen

Laat ons duidelijk zijn: deze diensten zijn op zichzelf een stuk minder interessant dan bijvoorbeeld een abonnement op Netflix of Spotify, maar samen zijn ze sterk. Precies als bij Googles individuele abonnementsdiensten die er maar niet in slagen om in hun eentje een flink stuk marktaandeel te scoren.

Amazon Prime is iets minder uitgebreid in Nederland dan in de VS

Amazon Prime is iets minder uitgebreid in Nederland dan in de VS

Hagelgeweer

Maar wat houdt Google dan tegen om groots uit te pakken met zijn verschillende abonnementen? Dat is moeilijk te zeggen. Wat houdt Google tegen om groots uit te pakken met de Pixel-telefoons? De oorzaak moeten we wellicht hier zoeken. Google is met zoveel zaken tegelijk bezig, dat zijn productstrategieën wel vaker vragen oproepen. Google staat er ondertussen ook om bekend dat het regelmatig diensten afvoert of vervangt, en ook die reputatie doet het bedrijf geen goed. Zeker niet bij gebruikers die voor een dienst willen betalen.

Als we Google zouden vergelijken met een stuk munitie, dan wel met een hagelpatroon dat uit een jachtgeweer wordt afgevuurd. Hagelkorrels worden breed in verschillende richtingen geschoten, maar ze vliegen daardoor niet allemaal naar één enkel doelwit. Google schiet dus eigenlijk met zijn hagelgeweer in het wilde weg richting het struikgewas wanneer er daar iets beweegt, en stelt dan vast dat het helemaal niets heeft geraakt.

"4,99 euro per maand voor alleen wat apps en games? Nee, gatver"

Sebastien Marien

Iedereen verliezer

Uiteindelijk verliest niet alleen Google, maar ook de consument. Het bedrijf kan namelijk niet anders dan blijven steunen op zijn decenniaoude verdienmodel: de verkoop van reclame, en daarmee het neuzen in de levens en activiteiten van gebruikers. Google krijgt daarvoor steeds vaker kritiek, en doelgerichte reclame moet daarom op de schop. Dat zien we met het verdwijnen van third-party-cookies, en de gepersonaliseerde reclame in apps die aan banden wordt gelegd.

Gerelateerde artikelen

Toch staan de alternatieven voor cookies al klaar met het nieuwe FLOC-systeem. En of dat echt zo privacyvriendelijk is als Google beweert zal nog moeten blijken. FLOC heeft nu al zijn tegenstanders. Google wil ook nog een stap verder gaan dan Apple als het gaat om het blokkeren van gepersonaliseerde reclame in apps, en juist dat baart ons zorgen.

Een Play Pass? Gatver

Als we nu met zijn allen stonden te springen om een Play Pass-abonnement te nemen om zo de rekening van zowel Google als de appontwikkelaars te sponsoren, zou de Play Store-uitbater dan misschien overwegen om gepersonaliseerde reclame gewoon te schrappen zonder een vervanger te introduceren? Maar 4,99 euro per maand voor alleen wat apps en games? Nee, gatver. Kom maar op met die reclame en nieuwsgierige algoritmes.

Gerelateerde artikelen

Wat denk jij? Hoe kan Google zijn abonnementen aantrekkelijker maken? Is het volgens jou een goede oplossing dat Google zijn abonnementen met elkaar gaat verbinden Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk