Opinie: digitale detox tijdens vakantie is gewoon ouderwets

Opinie: digitale detox tijdens vakantie is gewoon ouderwets

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

's Ochtend begint je werkdag met de krantenapps, daarna controleer je in Maps de verkeerdrukte op de weg naar jouw werk en aangekomen open je meteen je agenda-app. Maar als je op vakantie gaat is dat toch de ultieme digitale detox: het moment om je smartphone even te vergeten. Wel, vergeet vooral die gedachte maar.

Je telefoon en vakantie

Als het over vakantie gaat, dan praten mensen soms over een periode van digitale detox. Een moment waarop je bewust de keuze maakt om afstand te doen van hun telefoon en alle apps. "Want die bepalen ons leven namelijk al het hele jaar door", klinkt het dan.

Ergens klinkt die gedachte misschien logisch, maar toch is ze helemaal fout. Je telefoon het meest veelzijdige en onmisbare voorwerp dat je op vakantie kan meenemen. Je centrale punt voor zowel informatie als entertainment: tenminste als je ook weet hoe je je telefoon het beste kan gebruiken op vakantie.

Inpakken en niets vergeten

Nog voor je vertrekt speelt je vriend met LCD- of AMOLED-paneel al een grote rol, want de kans is groot dat je je telefoon gebruikt om een verblijf te boeken. Mijn persoonlijke favoriet en een app die bij de iets oudere generaties nog weinig bekend is, is Airbnb. Met deze app kan je op een meer authentieke manier logeren en vaak vind je leuke appartementen of huisjes op de allerbeste locaties waar hotels onbetaalbaar zijn. Met deze 7 pro-tips voor Airbnb zetten we je op weg.

Airbnb krijgt deze zomer een grote redesign van de website en app

Airbnb krijgt deze zomer een grote redesign van de website en app

De dag voor je op reis vertrekt kan je best even PackPoint installeren. Niet omdat ik wil beweren dat jij anders dingen gaat vergeten, zoals schoon ondergoed, maar wel omdat iets vergeten de beste kan overkomen. PackPoint helpt je met inpakken en maakt voor jou een lijst met de belangrijkste spullen. Dat geeft een houvast. Ken je ook dat gevoel als je vertrekt dat je iets bent vergeten? Wel volgende vakantie ken je het niet meer.

Jetlag vermijden en Android Auto

Ga je ver met het vliegtuig op reis? Wel je digitale detoxmoment gaat je niet beschermen tegen een jetlag waar je meerdere dagen last van ondervindt. Begin maar te lezen over Timeshifter en bedank me later. Reis je met de auto? In dat geval is Android Auto onderweg een heerlijkheid. Ik heb nog geen navigatie-app gevonden die zo betrouwbaar en compleet is als Google Maps en onderweg kan Android Auto je entertainen met muziek, luisterboeken, podcasts en digitale radiostations. Dit zijn de 21 beste apps die je autotrips op vakantie een stuk interessanter en gevarieerder maken.

Tenzij je natuurlijk liever 10 uur lang sudoku's oplost op weg naar de Côte d'Azur. Als je zelf niet met de auto rijdt dan kan je ook de tijd doden door wat basiswoorden en zinnen te leren van de landstaal van je vakantiebestemming. Memrise is bijvoorbeeld een geschikte app, en je krijgt daarmee ook in een keer de locals te zien.

Android Automotive krijgt een nieuwe interface die beter werkt op verschillende beeldverhoudingen

Android Automotive krijgt een nieuwe interface die beter werkt op verschillende beeldverhoudingen

Google Maps-tip en lokale OV-apps

Ook op het moment dat je aankomt op je bestemming is je telefoon nog steeds een mpv of 'Most Valuable Player'. Mijn startscherm is dan tijdelijk voorzien van enkele lokale apps, want de kans is groot dat mensen op jouw vakantiebestemming wel een handige OV-app gebruiken. Zoek dus in de Play Store of bij bushaltes en stations naar informatie over zulke apps. Lokale apps zijn handig als je van plan bent om vaak van het OV gebruik te maken op vakantie. Digitale detoxers kunnen ook aanschuiven bij de ticketautomaat.

Wist je trouwens dat je met Google Maps snelkoppelingen kan maken van routes en die kan toevoegen aan het startscherm? Als je dus een uitstap tot in de puntjes hebt gepland, kan je die makkelijk toevoegen aan het startscherm voor snellere toegang. Zo handig.

Gerelateerde artikelen

Sovjet-appartement 

Ben je op een stedentrip zoek naar een gids? Dan kijk ik als eerste in Airbnb. Ik heb erg goede ervaringen gehad met locals die me voor een toegankelijke prijs hebben rondgeleid en andere boden het zelfs gratis aan. In Airbnb vind je ook nog meer activiteiten die je kan vastleggen: van wandelingen met onderweg lokale snackjes tot fotografen die voorstellen om je professioneel te fotograferen op mooie plekjes. Het is eens wat anders dan die standaard boottocht van een halfuur.

De gekste en beste activiteit die ik ooit heb gedaan was drie jaar geleden op vakantie in Kiev. Een oudere man en zijn vrouw boden toen een rondleiding aan in hun appartement uit de tijd van de Sovjet-Unie dat volledig authentiek was gebleven inclusief de inrichting van toen. De vrouw bereidde een typische maaltijd uit die periode, borsh, en schonk een lokale drank uit.

Mijn bord met borsh

Mijn bord met borsh

Tijdens het eten vertelden ze verhalen uit de tijd van de Sovjet-Unie. Hun Engels was soms erg beperkt, maar met de spraakfunctionaliteiten van Translate konden we toch vlotte gesprekken voeren. Vandaag sturen we ook nog af en toe berichten via Airbnb. Ik mag er niet aan denken om zulke ervaringen te missen omdat op vakantie de telefoon uit moet.

Toeristenval vermijden

Als je de meer standaard activiteiten wil boeken zoals museumbezoeken of toegangstickets tot monumenten, dan kan je het beste een kijkje nemen in Tripadvisor. Die app heeft meestal een vrij compleet aanbod van alle activiteiten op elke plaats. Ik gebruik Tripadvisor ook om eetgelegenheden in de buurt te vinden. De app heeft iets handigere filters dan Google Maps en daarnaast kan je bij veel restaurants rechtstreeks in de Tripadvisor-app reserveren. Die mogelijkheid is er ook in Maps, maar het lijkt nog bij minder horecazaken te werken.

Wie er bewust voor kiest om vooraf niet naar recensies van restaurants op te zoeken, loopt het risico om in een zogenaamde toeristenval terecht te komen. Je krijgt dan eten van mindere kwaliteit voor een te hoge prijs. Het zijn eetgelegenheden die bijna volledig mikken op toeristen die maar voor één keer komen. Ontspannend is toch anders.

Tripadvisor is handig voor het boeken van activiteiten en restaurantreserveringen

Je telefoon anders gebruiken

Wie wat langer op vakantie is houdt graag contact met vrienden en familie thuis. Handig is om al tijdens je vakantie je foto's - of een deel ervan - in een album van Google Foto's toe te voegen. Deel dit album met familie en vrienden en zo blijven ze thuis ook op de hoogte van je dagelijkse avonturen.

Let er dus op dat je vakantie niet gaat verwarren met afstand doen van je telefoon. Beter is dat je op reis je smartphone daarentegen anders gaat gebruiken. Voor je vertrekt schakel je alle meldingen uit van apps die jij met werk associeert. En als dat voor jou niet voldoende is om die apps links te laten, haal je ze tijdelijk van je startscherm. Zo maak je in een keer plaats voor de apps die je op vakantie kan gebruiken. En als je heel actief bent op sociale media, dan verdienen deze apps ongeveer dezelfde behandeling als je werkapps.

Beschouw je telefoon dus in de plaats als een behulpzame vriend op vakantie. Sociale media beperken en werkapps vermijden is de enige vorm van digitale detox die je op reis kan gebruiken. Zijn er nog andere vakantie-apps die jij ontzettend handig vindt? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties.

Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk