Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk

Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ik heb jaren gewacht op thema-mogelijkheden in Android en met de komst van Android 12 komt mijn droom eindelijk uit. Toch kan ik je vertellen dat ik niet helemaal tevreden ben met de keuzes die Google voor Material You heeft gemaakt. Sterker nog, de thema's doen me denken aan een willekeurig merk dat maandverband verkoopt...

Android aanpassen met custom roms

Vroeger, toen ik nog dagelijks custom roms flashte op mijn Nexus-telefoons, kon ik mijn creativiteit volledig kwijt in de aanwezige thema-systemen. Beviel het me niet, dan zette ik er gewoon een andere rom op. Met de jaren werd die creatieve behoefte steeds minder omdat steeds meer fabrikanten de mogelijkheid boden om het uiterlijk van het Android-systeem aan te passen. Denk aan andere icoontjes voor apps, de kleuren van de statusbalk of de gebruikte lettertypes. Daarnaast kwamen er ook krachtige personalisatietools beschikbaar waarmee je je Galaxy-telefoon uitgebreid kan aanpassen.

Wie herkent dit nog?

Wie herkent dit nog?

Een beetje hulp van Substratum en Andromeda

Toch ontbrak er voor mij een goed custom rom-alternatief en met de komst van Android 8.0 Oreo leek daar verandering in te komen. Google introduceerde in deze Androidversie thema-mogelijkheden die waren gebaseerd op het thema-systeem van Sony. Google had dit ingebouwde thema-systeem overigens al verstopt in Android-versies vanaf Android 6.0 Marshmallow alleen was het nog niet bruikbaar voor eindgebruikers zonder root-toegang. Met behulp van de Substratum Theme Engine, deze add-on en de stappen in dit artikel kon vervolgens naar hartenlust gepersonaliseerd worden. Dit proces vergde nog wel enige kennis van zaken en was dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Verschillende thema's in de Substratum-app

Verschillende thema's in de Substratum-app

Met Material You gaat Android er heel anders uitzien

Google maakt het met de komst van Android 12 een stuk eenvoudiger om het thema van je telefoon naar smaak in te stellen. Dan heb ik het overigens niet alleen over de icoontjes voor apps en verschillende lettertypen maar een complete makeover. Het nieuwe design heet Material You en is een aangepaste versie van de bestaande Material Design-ontwerptaal die in 2014 werd aangekondigd. Volgens Google draait Material You helemaal om de gebruiker. Je kan als gebruiker namelijk de interface van Android 12 aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt, maar ook zelf kleuren kiezen. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen zullen die kleuren overnemen. Dat geldt ook voor de Google-apps en andere apps die in de Play Store te vinden zijn. Je krijgt zo een meer uniform geheel. In de toekomst is het volgens Google ook mogelijk om het ontwerp op je Android-telefoon, ook over te nemen op andere apparaten in jouw slimme huis - zoals een Google Nest Hub.

Gerelateerde artikelen

Naast kleuren, moet Material You vooral ook toegankelijker zijn, door kleuren, formaten en het contrast van UI-elementen. Gebruikers kunnen zulke instellingen zelf aanpassen, waardoor het besturingssysteem bij de gebruiker past, in plaats van de gebruiker bij het besturingssysteem. 

De gebruiker is volgens Google in controle
Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk

Android gaat er dus straks heel anders uitzien wanneer versie 12 voor jouw telefoon arriveert. Tenminste, als de fabrikant van jouw smartphone het Material You-uiterlijk overneemt. We weten in ieder geval dat Samsung en OPPO dit van plan zijn. Zo komt Samsung met zijn eigen kijk op de designwijzigingen van Google, en hoe dat er moet uitzien kregen we al in enkele gelekte screenshots te zien. Je ziet hier de interpretatie van OPPO.

Het nieuwe design wat Google in gedachten heeft, kan je hier uitgebreid bekijken en ook de afbeeldingen hierboven en hieronder geven een goede indruk van wat je te wachten staat. En daar ben ik nou juist niet zo blij mee.

Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk

Pastel, pastel en ronde vormen

Ten eerste om de keuze voor de vele pasteltinten. Ja, bij een donkere achtergrond zullen veel onderdelen de donkere kleuren van de wallpaper overnemen maar de accentkleuren blijven in de categorie pastel hangen. Opvallend in Material You zijn de UI-elementen die een afgeronde look en feel hebben gekregen. Zachte pastelkleuren, afgeronde elementen, ik moest meteen aan maandverband denken. Kom je met je Pixel 6 Pro aan op een vergadering en dan haal je Google Agenda Pastel tevoorschijn. Of wat dacht je van de Google Rekenmachine in de Flexa-kleur 'Vleugje Braam'? Leuk, dat deze kleurencombinaties er zijn, maar ik denk dat er ook behoefte is aan 'zakelijk grijs' en 'metallic zwart'. Vooral op AMOLED-schermen.

Dus, lieve Google-designers, ga alsjeblieft aan de slag met meer kleurenschema's en maak het meteen ook mogelijk voor ontwikkelaars en Android-enthousiastelingen om zelf Material You-thema's te maken en in de Play Store te zetten. Dat past mooi bij het open karakter van Android, en geeft de gebruiker oneindig veel mogelijkheden.

"Emotie is essentieel en schoonheid is persoonlijk", aldus Matías Duarte, Vice President of Design bij Google, over Material Design. Dat klopt helemaal, maar geef me zelf dan ook meer keuze dan de zogenoemde 'Material Pallets' die nu in Android 12 te vinden zijn.

Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk Opinie: Over Material You en een willekeurig maandverbandmerk

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk