OnePlus begon in 2013 als het bedrijf dat alles anders zou gaan doen en dit zelfs vastlegde in een motto: #NeverSettle. Het bedrijf zou, mede door de outsourcing van softwareupdates en het missen van kennis om updates snel uit te rollen, een lastig jaar tegemoet zien. OxygenOS werd in 2015 de reddende engel van OnePlus: hoe staat het anno 2021 bij met de op Android gebaseerde softwareschil?
Cyanogen OS naar OxygenOS
Laten we daarvoor even kort de geschiedenisboeken induiken, met om te beginnen een terugblik op 2014 – het jaar waarin OnePlus zijn eerste telefoon, de OnePlus One, aan de man zou gaan brengen. In plaats van de softwareontwikkeling in eigen handen te nemen werd samen met de community de beslissing genomen om het team van Cyanogen Inc., onder leiding van Steve Kondik, in te schakelen voor de Android-schil.

Cyanogen stond tot 2016, onder leiding van CEO Steve Kondik, in voor de software-updates van de OnePlus One
Tot begin 2016 verzorgde het Cyanogen OS-team de software-updates van de OnePlus One: daarmee werd de telefoon, zeker voor zijn tijd, relatief lang onderhouden met software-updates. OnePlus had echter geen plannen om de OnePlus 2 onder te brengen bij het Cyanogen-team; begin 2015 werd de aankondiging gedaan dat het zijn eigen softwarelaag voor Android zou gaan ontwikkelen. OxygenOS werd de definitieve naam van de schil en in april van dat jaar verscheen een eerste versie, toen nog voor de OnePlus One.
Gerelateerde artikelen
Raakt #NeverSettle verloren?
Slechts twee maanden later werd het afscheid van Cyanogen OS definitief: met de onthulling van de OnePlus 2, bracht de Chinese fabrikant zijn eerste telefoon op de markt die vanuit de doos op eigen software draaide. Hoewel het bedrijf in eerste instantie vlot aan de slag ging met de softwareschil is er de eerste jaren veel geklaagd over de schil, onder andere door bugs in de softwareschil. Ondanks de bugs sloeg de software aan bij de doelgroep – de schil kreeg alsmaar meer mogelijkheden.
Mogelijkheden waren echter weinig waard voor een community die in 2018 teleurgesteld werd met de mededeling dat een tweede Android-upgrade voor de OnePlus 2 werd geschrapt. Daarmee bleef de telefoon hangen op Android 6.0 Marshmallow – nadat hij in 2015 werd uitgebracht met Android 5.0 Lollipop. Een volgende bom sloeg in toen hetzelfde gebeurde voor de OnePlus X. Met de X werd door OnePlus een gat ingevuld dat werd achtergelaten door de goedkopere OnePlus One – voor de OnePlus 2 betaalde je namelijk 399 euro, tegenover 319 euro voor de OnePlus One.

In het tijdperk waarin OnePlus moest groeien, kreeg het juist te maken met flinke dompers. Daarbij zijn de hardwareproblemen met toestellen van OnePlus nog niet eens meegenomen; de OnePlus 2 had bijvoorbeeld regelmatig last van capacitieve vingerafdrukscanners die de geest gaven. Hoewel de problemen breed gedragen werden door de community kwam het nauwelijks voor dat OnePlus problemen in het openbaar erkende. Liever loste het bedrijf de problemen op met reparaties. Dat loste vaak wel de problemen op, maar zonder gesteggel ging het niet. Na de lancering van de Two werd de community dan ook overladen met vragen waar de ‘NeverSettle’-gedachte gebleven was.
Vastgelegd OnePlus-updatebeleid
OnePlus beloofde beterschap met de OnePlus 3 en OnePlus 3T: het bedrijf gaf rijkelijk toe dat het de Never Settle-gedachte was verloren en zich voordeed als een “grote speler” terwijl het bedrijf nog in de groeifase zat. OnePlus’ community zou wederom op één komen te staan. Om dit te bewijzen, zou het bedrijf later in 2016 - het lanceringsjaar van de 3(T) - als een van de eerste fabrikanten de Android 7.0 Nougat-update uitrollen. OnePlus 3(T)-eigenaren kregen uiteindelijk drie upgrades van het Android-ecosysteem toebedeeld. In 2016 begon de reis bij Android 6.0.1 Marshmallow en in mei 2019 eindigde de reis bij Android 9.0 Pie.

Eigenaren van de OnePlus 5 en 5T kregen daaropvolgend dezelfde behandeling. Toen de toestellen in 2017 werden gelanceerd, draaiden ze nog op Android 7.1.1 Nougat. In de jaren die volgde zijn de telefoons geüpdatet naar Android 8.0 Oreo, Android 9.0 Pie en als slotstuk rolde OnePlus eind 2020 de definitieve Android 10-update uit. Met deze drie updates ging OnePlus voorbij zijn streven om in ieder geval twee Android-upgrades uit te rollen voor zijn telefoons, zoals het bedrijf in 2018 in een forumbericht heeft vastgelegd als updatebeleid. Ter aanvulling van die doelstelling liet het bedrijf weten om gedurende drie jaar elke twee maanden een beveiligingsupdate uit te rollen.
Schijn bedriegt... soms
Lange tijd leek het goed te gaan en werden OnePlus-updates regelmatig uitgerold. Tot genoegen van de community. Toch was het niet allemaal kannen en kruiken, dat blijkt uit de forumberichten die bij de laatste Android-updates van de OnePlus 3(T) en OnePlus 5(T) te lezen zijn. Gebruikers klagen over problemen met de batterij door de nieuwe software-update, en OnePlus 5(T)-gebruikers zeggen last te hebben van netwerkproblemen. Voor 5(T)-gebruikers volgden deze problemen op maandenlange stilte vanuit de Chinese fabrikant. Het bedrijf liet eind vorig jaar in een reactie weten dat OnePlus te maken had met firmwareproblemen en ‘werkte aan een oplossing’. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden, maar maanden na de uitrol van de allereerste Android 10-updates voor de OnePlus 5(T) bleef het voor de fabrikant ogenschijnlijk onmogelijk om een stabiele update af te leveren.
Hoewel het bedrijf dus meer updates afleverde dan nodig, laat het gebruikers achter met Android-versies die volzet zijn met problemen. Een punt waar OnePlus eveneens steken begint te laten vallen, is op het gebied van beveiligingsupdates. OnePlus begon 2021 voor de 7T Pro en 7T bijvoorbeeld met updates naar de beveiligingspatches van januari 2021. Een tweede update van het jaar, met Android 11, wist de 7T-serie in april te bereiken, toen nog met de beveiligingspatches van maart. De aangegeven tijden in het vastgelegde updatebeleid worden steeds losser gehanteerd. Dit doet zich niet alleen voor bij de 7T-serie, maar gebeurt ook bij bijvoorbeeld de OnePlus 8-reeks.

Wat eveneens opvallend is, is dat OnePlus onvoldoende lijkt te geven om de veiligheid van OnePlus-gebruikers. In plaats van telkens de nieuwste beveiligingspatches uit te rollen, ligt de fabrikant vaak – zeg gerust bijna altijd – een maand achter op Googles beschikbare beveiligingsupdates. Dat terwijl het fabrikanten als Samsung lukt om soms nog ‘voor de start van de maand’ de beveiligingsupdates van die maand uit te rollen. Wat de reden is voor de vertraging van de doorkomst van update is ons niet bekend.
Nord-uitzonderingen
OnePlus’ aandacht voor software-updates lijkt steeds verder te verzwakken. Daarbij geldt ook dat de Chinese OPPO-zusteronderneming steeds hechter samen lijkt te werken aan zijn toestellen. OnePlus’ Nord-reeks is één van de uitkomsten van deze verregaande samenwerking. Die samenwerking lijkt in het geval van Nord-toestellen niet uit te werken in verbeterde software-ondersteuning. Zo werd met de lancering van de Nord N10 5G en Nord N100 bekend dat het bedrijf zou voorzien in een grote Android-upgrade, in tegenstelling tot de twee reguliere updates die het eerder beloofde. Op het gebied van beveiligingspatches zet het bedrijf een stapje terug, naar een updatetermijn die twee jaar zal duren.
Het bedrijf vervult daarmee naar eigen zeggen de eisen die worden gesteld in dit segment en biedt Nord-gebruikers een ‘vergelijkbare update-ervaringen’ zoals je die tegen zou komen op telefoons in het segment van onder de 300 euro. Met Samsungs updatestrategie in het achterhoofd wordt duidelijk dat OnePlus zich graag meet met concurrenten als Motorola, Xiaomi en TCL, en dat het Samsung de leiding geeft in dit segment. Dat terwijl de Chinese smartphonefabrikant zich bij zijn lancering in 2013 als de speler die alles anders zou doen presenteerde. Het Never Settle-gevoel lijkt, vooral voor de Nord N-telefoons, een nieuw dieptepunt te hebben bereikt.
Gerelateerde artikelen
OnePlus’ nieuwe strategie
Wat ligt er ten grondslag aan dit nieuwe dieptepunt? Uiteraard spelen de prijzen van de telefoons een rol in de bijbehorende updatestrategie. Fabrikanten als Samsung lijkt het echter te lukken om extra updates, tot vier jaar lang, aan te kunnen bieden; ook voor bepaalde Galaxy A-telefoons van nog geen 300 euro. Een andere wijziging in de route van OnePlus is de algemene beschikbaarheid van zijn telefoons – de fabrikant probeert al jaren aansluiting te vinden bij het gewone publiek. Er werd in de beginjaren voornamelijk aandacht besteed aan de echte fans. De mensen die OnePlus-telefoons kochten vanwege de uitgebreide OxygenOS-software, maar ook de ondersteuning voor aangepaste-software (ROMs).
Met de aankondiging dat de fabrikant zijn telefoons voortaan zou gaan verkopen bij bijvoorbeeld het Nederlandse Coolblue en T-Mobile, maar ook het Belgische Fnac en Proximus, werd duidelijk dat een andere route gevaren zou gaan worden. Een route waarin software een minder belangrijke rol krijgt, en de algemene gebruikerservaring, waaronder snelheid en camera's, op de voorgrond terechtkomt. Uitingen van de fabrikant zijn steeds vaker gericht op de camera's. Zo noemt OnePlus in de reclame voor de 9-serie hoofdzakelijk details van hoe snel de telefoons zijn, daarnaast schreeuwt het van de daken hoe goed de camerasystemen van de telefoons zijn. Of deze strategie ertoe heeft geleid dat het bedrijf minder de nadruk legt op software-updates is lastig te zeggen, maar enige correlatie lijkt mogelijk.
Gerelateerde artikelen
Geheel onoverkomelijk is zo'n nieuwe strategie niet, maar het blijft een zorgelijke ontwikkeling. Het is namelijk niet alleen fijn om te weten dat je toestel lang up-to-date blijft, het is ook belangrijk voor jouw online veiligheid. Android bevat namelijk kwetsbaarheden die ervoor kunnen zorgen dat er op een of andere wijze data gestolen kan worden van jouw telefoon, of juist kwetsbaarheden die geen gevolgen hebben op je data, maar juist kunnen zorgen dat de telefoon onbruikbaar wordt. Dat elke telefoon elke maandelijks updates ontvangt is voorlopig een utopie – elke update die je eens in de twee of drie maanden ontvangt is van harte welkom. Een korte updatetermijn van twee jaar zorgt echter voor beveiligingsproblemen na de eerste twee jaar van het gebruik van de telefoon.
Dat Nord N-telefoons slechts één Android-upgrade ontvangen zorgt er daarnaast voor dat je relatief snel, in vergelijking met bijvoorbeeld Samsung-telefoons die twee of drie Android-upgrades krijgen, meldingen zal ontvangen dat de Android-versie van je telefoon niet geschikt is voor sommige apps. Een langere updatetermijn zorgt dus voor een wezenlijk langere levensduur van je telefoon. Zeker als de ‘eerste en enige upgrade’ naar een nieuwe Android-versie, een versie is die ten tijde van de lancering al beschikbaar was. Dat gebeurde vorig jaar met de Nord N10 5G, die gelanceerd is met Android 10, en enkel een upgrade naar Android 11 zal ontvangen – dat terwijl Android 11 voor de N10 5G-lancering beschikbaar was.
Slotsom: OnePlus’ toekomst
In de zoektocht naar hogere verkoopaantallen is het logisch dat OnePlus niet al zijn klanten tevreden kan houden. Toch zet OnePlus zich nog altijd in voor zijn community, zoals met ‘OEF’-bijeenkomsten, speciale lanceringsevenementen en een softwareschil die aansluit bij de wensen van de veeleisende gebruikers. Wil het bedrijf de vaste kern van zijn community willen behouden dan is dit het moment om de updatestrategie bij te stellen.
Enerzijds mag OnePlus zichzelf belonen voor wat ze de afgelopen jaren hebben behaald en wat ze de klant hebben geboden. Drie software-upgrades afleveren terwijl er maar twee beloofd waren zet het bedrijf logischerwijs in positief vaarwater. Wat dan jammer is, is dat het lijkt te gaan om updates die vanuit de marketingafdeling worden aangezet om klanten tevreden te stellen, en houden. Updaten om het updaten, dus.

Op die manier kan updaten dus ook zorgen voor negatieve ervaringen bij klanten en daaropvolgend voor lagere verkoopaantallen. Want: als OnePlus zich niet meer kan onderscheiden met OxygenOS – waar kan het zich dan nog wel mee onderscheiden? Prijzen van OnePlus-toestellen zijn ook niet wat ze geweest zijn en de toestellen blinken – buiten de snelheid – uit op maar weinig vlakken.
Gerelateerde artikelen
Goede telefoons verdienen een goed updatebeleid, ook in het midrangesegment. Hoe kijk jij naar het updatebeleid van OnePlus? Ben jij van mening dat het bedrijf zijn updatebeleid van telefoons moet heroverwegen, of vind je dat ze vaak genoeg updates uitbrengen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.