AW Onderzoek: 30% haalt einde van de dag niet met zijn telefoon

AW Onderzoek: 30% haalt einde van de dag niet met zijn telefoon

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet heel erg geïnteresseerd ben in camera van telefoons. Mijn interesse in smartphones uit zich op andere vlakken. Bijvoorbeeld bij de accu, want je wil met je telefoon makkelijk het einde van de dag halen. Al is dat voor heel wat mensen niet haalbaar.

Zo groot is de accu van onze telefoon?

We vroegen bij meer dan 1.600 Androidworld-lezers naar de capaciteit van de accu van hun huidige smartphone is. Daarop kregen we het volgende antwoord.

AW Onderzoek: 30% haalt einde van de dag niet met zijn telefoon

In het bovenstaande resultaat kunnen we zien dat 70 procent van onze lezers een smartphone hebben met een accu van 3.500 mAh of een grotere capaciteit. De meeste mensen bezitten een toestel met een accu van tussen de 4.000 en 4.500 mAh. Dit is op dit moment ook wel zo een beetje de norm in de smartphonemarkt.

Hoe vaak opladen?

Het formaat accu is zeker niet de enige factor die bepaalt hoe lang je met een lading doet. Factoren als schermgrootte, de resolutie, (variabele) verversingssnelheid, processor en de softwareschil spelen ook een rol. Daarnaast verslijt een lithium batterij ook en dat merk je doorgaans al na zo'n twee jaar van gebruik.

Toch ben je zelf de belangrijkste factor die je verbruik bepaalt, want hoe vaker jij je smartphone dagelijks gebruikt, hoe sneller die het voor bekeken houdt. Anderzijds zorgt het spelen van een veeleisende game voor een groter verbruik dan wanneer je bijvoorbeeld Androidworld-artikelen leest op je telefoon.

Wij vroegen dezelfde groep (n=1658) ook hoe vaak ze met een enkele lading het einde van de dag niet halen. Daar kwamen de volgende gegevens uit.

AW Onderzoek: 30% haalt einde van de dag niet met zijn telefoon

Iets meer dan 30 procent moet elke dag zijn smartphone meer dan een keer opladen en zij halen dus met één lading niet het einde van de dag. Dat de grootte van de accu lang niet het belangrijkste is, bewijst onderstaand schijfdiafram. Het is een verdeling van de accuformaten onder de groep gebruikers die meer dan één keer per dag hun telefoon opladen. In dit diagram zie je dat meer dan 36 procent van die gebruikers een accu hebben van 4.000 mAh of meer.

AW Onderzoek: 30% haalt einde van de dag niet met zijn telefoon

Conclusie

We kunnen hier een aantal zaken uit leren. Ten eerste is het heel moeilijk te bepalen of een accu van een smartphone nu wel of niet lang meegaat. Naast alle randzaken is het vooral sterk afhankelijk van wat de gebruiker ermee doet. Wanneer je zoals ik veel met de trein reist en daar via een hotspot je werk doet, dan gaat je accu snel leeg. Games en apps als Netflix plegen ook altijd een aanslag op het uithoudingsvermogen van je smartphone.

Het meest eenvoudige wat je dus kan doen is de smartphone minder vaak oppakken, want tijdens het gebruik is het scherm de grootste energievreter. Hoe minder vaak het scherm aangaat, hoe minder van je accucapaciteit er zal worden verbruikt. Wil je toch regelmatig je meldingen volgen? Koop dan een goede smartwatch, zodat je op voorhand weet wanneer een melding al dan niet niet belangrijk is. Al moet ook zo'n slim horloge natuurlijk aan de oplader.

Gerelateerde artikelen

En zorg er daarnaast voor dat de accu van je telefoon slechts langzaam verslijt. In dit artikel leggen we je uit hoe je optimaal zorg draagt voor je telefoon om de levensduur te verlengen. Hoe lang gaat jouw telefoon dagelijks mee? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Terugkijken naar 2021

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk