NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"

NLZIET is een Nederlandse streamingdienst waarmee je live tv kan kijken, programma's kan terugkijken en on-demand series kan kijken. De groei van grote internationale streamingdiensten kan een bedreiging vormen voor de Nederlandse zenders, zegt NLZIET in een gesprek met Androidworld.

NLZIET

De voorbije jaren hebben grote internationale streamingdiensten flink wat terrein gewonnen op het lineair kijken. Dat is televisie kijken via de traditionele programmering van tv-zenders. Nu we tijdens de coronacrisis meer tijd tuis hebben doorgebracht, is die omschakeling ook alleen maar in een stroomversnelling terecht gekomen, dat blijkt uit het groeiend aantal abonnees die Netflix kan voorleggen. Alleen al in het eerste kwartaal van 2020 toen de pandemie uitbak, kon Netflix al 100.000 gezinnen overtuigen.

Sinds 2013 is er NLZIET, een samenwerking van 36 Nederlandse televisiezenders die hun aanbod combineren in één platform. Je kijkt live, er is terugkijktelevisie en on-demand-tv in een abonnement van 7,95 euro. Verder is de app beschikbaar voor alle platformen: van smart tv's tot telefoons en computers. NLZiet roept de Nederlandse zenders op om beter samen te werken als antwoord op de groei van streamingdiensten.

"De concurrentie wordt zo ontzettend moordend en groot, en daarom kan het op de lange termijn niet anders dan dat de samenwerking tussen zenders nog verder zal gaan. Ze zullen daartoe gedwongen worden in feite", dat zegt Niels Baas die al sinds het begin de managing director van NLZIET is.

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
Niels Baas, managing director van NLZIET

Grote Nederlandse samenwerking

AW: Op welke manier kunnen zenders zich beter wapenen tegen internationale streamingdiensten?

"Op dit moment zijn we met NLZIET in de eerste plaats een cord cutter-oplossing. Daarmee bedoel ik dat we een alternatief willen bieden voor kabel-tv en de dure alles-in-één abonnementen die telecomproviders aanbieden. Ongeveer de helft van onze abonnees kiest voor NLZIET als alternatief voor een kabelabonnement.

Toch zullen we in de toekomst nog meer een platform moeten worden waarin Nederlandse zenders al hun on-demand-content samenbrengen. Eén sterk Nederlands platform, want met lokale content kunnen we ons het beste onderscheiden van de grote streamingdiensten.

Maar belangrijk is: wij zijn enkel de distributeur van de content van Nederlandse zenders. Zij zijn het uiteindelijk die de strategie bepalen, maar vanuit mijn optiek is het zonneklaar dat ze moeten samenwerken om te overleven."

AW: Je zegt dat een bundeling van Nederlandse content een troef kan zijn, maar we zien de laatste tijd dat grote Amerikaanse diensten juist inzetten op die lokale content. Maken jullie je daar zorgen om?

"Dat is inderdaad een groot gevaar, want zo komen ze uiteindelijk op ons terrein, en dat met hun enorme budgetten. Kijk bijvoorbeeld naar Amazon dat de Anne Frank-film voor ontzettend veel geld heeft gekocht. Zij zorgen ook nog eens voor wereldwijde distributie, en daarom is het interessant om met zo'n internationale speler in zee te gaan."

Anderzijds is er wel een nadeel aan verbonden, want de serie of film moet dan natuurlijk in verschillende landen aantrekkelijk zijn. Dan worden er acteurs uit verschillenden landen samengebracht en krijgt het toch een soort van geïnternationaliseerd sausje."

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
De NLZIET-app voor smart tv's

Versnippering van streamingdiensten

AW: De laatste jaren bleven er wereldwijd maar streamingdiensten bijkomen, en content wordt bij de ene weggehaald en komt bij de ander terecht. Wordt er vaak gewisseld tussen streamingdiensten?

"Ja, en dat is vooral tijdens de coronacrisis wel vaak voorgekomen bij streamingdiensten. Als een favoriete serie erop zit, dan wordt het abonnement gestopt. Dat gaan we in de toekomst wel vaker zien. Anderzijds zien we dat bedrijven dat probleem willen aanpakken door content breder uit te smeren en met wekelijkse afleveringen te werken. Grappig, want zo wordt het toch weer lineair. Bij NLZIET hebben we dit in ieder geval minder vaak gezien."

AW: Het wordt allemaal best ingewikkeld. Krijgen we met al die verschillende abonnementen niet gewoon de terugkeer van piraterij?

"In Nederland is piraterij goed in de kiem gesmoord, en vaak ik het een teken dat de industrie achterloopt. Je zag dat bijvoorbeeld met de komst van Spotify, want die deinst zorgde ervoor dat je geen mp3'tjes meer hoeft te downloaden. Wel, dat is precies zo voor de videostreamingdiensten."

AW: Is dat zo, want op Spotify of eender welke dienst kan je alle liedjes terugvinden, maar zo werkt het niet voor de videostreamingdiensten.

"Op dit moment verandert er heel wat, het is een tussenfase. Elke dienst beweert dat hij met zijn eigen aanbod de wereld kan veroveren, maar op lange termijn gaan we denk ik naar een vernieuwde aggregatie waar diensten gecombineerd worden. Amazon is daar bijvoorbeeld al mee bezig, maar in Nederland zou het net zo goed een operator zoals KPN of Ziggo kunnen zijn die streamingdiensten samenbrengt in één pakket.

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
NLZIET zag zijn abonnees enkele jaren geleden groeien toen het live tv-kijken aan de app heeft toegevoegd

AW: Vormt dat dan geen grote bedreiging voor NLZIET? Als KPN straks zijn klanten een app kan aanbieden voor terugkijktelevisie, en daarnaast nog een formule waarin alle streamingdiensten zitten?

"Ja, dat kan. Maar dat is ook het leuke en spannende van deze markt die in verandering is. Ze is gewoon in ontwikkeling. Ik heb wel een idee waar het naartoe gaat, maar het kan ook net zo goed Apple zijn die plots gaat investeren. Je weet het niet."

Cord sleepers wakker maken

AW: Eigenlijk zijn spelers als een KPN en een Ziggo belangrijke concurrenten voor NLZIET, want jullie beschouwen jezelf als cord cutters die de strijd aangaan met kabel-tv. Anderzijds maken apps als Ziggo GO het ook makkelijk voor de consument om content live te kijken of terug te kijken.

"Ja, maar heel veel mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de prijs die ze voor hun tv betalen. We noemen ze cord sleepers, en dat is inderdaad de doelgroep die wij bereiken. Kijk het probleem zit hem eigenlijk in de markt van breedbandinternet. Er zijn nu twee grote providers in Nederland en die cross-subsidiëren hun tv-abonnementen met behulp van hun internetabonnement. Die internetprijzen zijn nu heel hoog, want die zeggen klanten zo'n abonnement toch niet op, en de tv-prijs wordt wat lager gehouden. Ze maken dus verlies op tv, maar dat compenseren ze met internet. Wij zouden graag veranderingen zien in die markt."

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
De NLZIET-app

AW: Hoe willen jullie zelf die cord sleepers overtuigen?

"We doen dat op heel wat verschillende manieren. Als eerste de algemene naamsbekendheid waar we aan werken, dat gebeurt met prijzige campagnes. Gelukkig krijgen we ook hulp van onze partners [de televisiezenders, nvdr.] die zendtijd aan reclamespots besteden, en dan is er nog veel online marketing. We gaan ons gericht presenteren aan mensen die online op zoek zijn naar andere manieren om programma's te kijken."

NL Ziet, drie maanden gratis kijken

NLZIET is een uniek samenwerkingsverband tussen grote Nederlandse zendergroepen: RTL, NPO en Talpa TV (voorheen SBS Broadcasting)

€ 0,00

Gratis apps van zenders

AW: In onze Telegram-groep van Androidworld hadden we in de aanloop van dit interview al een discussie over NLZiet. Onze lezers zien zeker ook de voordelen van de dienst, maar vaak komt naar voren dat heel wat content al gevonden wordt op de gratis apps van de tv-zenders. Hebben jullie daarover concrete afspraken met de zenders?

"We ervaren ook echt wel concurrentie van dergelijke apps. Kijk, het is de taak van de publieke omroep om Nederlandse burgers een terugkijkaanbod voor te schotelen. Maar mijn pleidooi is als volgt: we hebben met de omroepen afspraken rond betalende diensten, maar waarom dan niet over het gratis aanbod?

Zo kan je duidelijk maken aan kijkers dat NLZIET dient als een centrale plaats om gratis content terug te kijken. Naast die gratis formule is er dan plaats voor het premium aanbod, en dat levert dan: een hogere streamingkwaliteit, meer zenders, enzovoort.

Stel, je hebt één platform voor zowel gratis en betalende content, en er is een brede samenwerking omtrent meer on-demand content en originele content voor NLZIET, dan kan je klanten ook beter aan je dienst verbinden voor een lange termijn."

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
NLZIET kan je streamen op het grote scherm, maar er zijn ook aangepaste apps.

AW: Maar waarom is dat er niet, bijvoorbeeld zo'n gratis formule? Jullie werken toch met alle zenders samen?

"Omdat de belangen van alle omroepen niet op eenzelfde lijn zijn, en dan gaat het niet door. In theorie zouden we natuurlijk zelfs al met één enkele zender zo'n gratis formule kunnen opstarten, maar dan kan een andere zender zijn vetorecht uitspreken om het te verbieden. Het is soms moeilijk om zo te werken, en dat is best wel ingewikkeld aan NLZIET."

AW: In België werken alle zenders samen, net als in Nederland, maar dan aan een dienst die Streamz heet. Je kan niet live kijken, maar alleen on-demand zien. Zenders brengen bepaalde content ook tijdelijk exclusief uit op Streamz, en dat geldt zowel voor de publieke als commerciële zenders.

"Dat werkt iets anders, maar het zit ook erg goed in elkaar. Het is zo dat de combinatie van publieke en commerciële omroepen de zaken extra complex maken. Zulke zenders zitten fundamenteel anders in elkaar.

Appontwikkeling

AW: Iets waar jullie als distributeur wel meer vat op hebben, is op de apps die jullie aanbieden. De werking van het platform op Android, Android TV, iOS, desktop, en noem maar op. Het moet een hele operatie zijn om op elk platform een app aan te bieden en die zo goed te onderhouden. Hebben jullie zelf alle kennis daarvoor in huis?

"Wij investeren jaarlijks miljoenen in de doorontwikkeling van het platform en onze apps. Dat geldt zowel voor de interface die onze gebruikers zien, het frontend, als voor de onderliggende werking of alle dingen die gebruikers niet zien. Dat heet het backend. De goede werking van ons platform vinden we erg belangrijk, en een gedeelte doen we sinds kort in huis: het backend. Het frontend wordt uitbesteed."

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"
NLZIET heeft een aangepaste app voor alle grote platformen

AW: Betrekken jullie je abonnees ook bij de ontwikkeling van NLZIET?

"Jazeker, we hebben een bèta-app waar geïnteresseerden kunnen kennis maken met de nieuwste functies. Nu testen we bijvoorbeeld kijkprofielen, en dat is een belangrijke stap waarmee we de ervaring van NLZIET persoonlijker kunnen maken. Er zijn 175.000 programma's op onze dienst, en het wordt belangrijk om mensen te helpen om de te juiste content te vinden. Je kan je aanmelden voor ons testteam via NLZIET.nl/testteam.

AW: Bedankt voor dit gesprek.

"Graag gedaan."

NLZIET | Online tv-kijken
NLZIET is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en Talpa TV. Met de online tv-dienst NLZIET kunnen kijkers op één plek ..

Meer info

Het is themaweek op Androidworld

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en dit artikel is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

We kunnen er nog lang niet allemaal van genieten, maar voor de geluksvogels die dat wel kunnen (lees: mensen met een Pixel 3...

Mobiele game PUBG: New State heeft een releasedatum

Battle royale-game PUBG: New State verschijnt op 11 november op Android en iOS. De game komt in één keer uit in meer dan 200...

Gerucht: ‘Xiaomi 12 heeft drie 50MP-camera’s’

Xiaomi’s nieuwe vlaggenschip Xiaomi 12 heeft drie camera’s van 50 megapixel. Dat is nog niet alles, want het toestel zou ook...

Is dit hoe de nieuwe Oppo Reno 7 Pro eruitziet?

Oppo heeft een nieuw patent laten vastleggen op het gebied van ontwerp. Volgens geruchten toont de registratie hoe de nieuwe...

The Smart Ones, podcast van BNR, Androidworld en iCulture #4 | De wondere wereld van mobile gaming

The Smart Ones is een podcast die voortkomt uit de samenwerking tussen BNR, Androidworld en iCulture. Deze podcast gaat in op...

Lees meer

Net binnen

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

We kunnen er nog lang niet allemaal van genieten, maar voor de geluksvogels die dat wel kunnen (lees: mensen met een Pixel 3...

Gerucht: ‘Xiaomi 12 heeft drie 50MP-camera’s’

Xiaomi’s nieuwe vlaggenschip Xiaomi 12 heeft drie camera’s van 50 megapixel. Dat is nog niet alles, want het toestel zou ook...

Is dit hoe de nieuwe Oppo Reno 7 Pro eruitziet?

Oppo heeft een nieuw patent laten vastleggen op het gebied van ontwerp. Volgens geruchten toont de registratie hoe de nieuwe...

Mobiele game PUBG: New State heeft een releasedatum

Battle royale-game PUBG: New State verschijnt op 11 november op Android en iOS. De game komt in één keer uit in meer dan 200...

The Smart Ones, podcast van BNR, Androidworld en iCulture #4 | De wondere wereld van mobile gaming

The Smart Ones is een podcast die voortkomt uit de samenwerking tussen BNR, Androidworld en iCulture. Deze podcast gaat in op...

Lees meer