Wat zijn LTPO-schermen: de voor- en nadelen op een rij

Wat zijn LTPO-schermen: de voor- en nadelen op een rij

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We zagen het binnen de telefoonmarkt voor het eerst op een Android-telefoon, het is zuiniger en het kent een variabele verversingssnelheid. LTPO-schermen worden al sinds Samsung Galaxy Note 20 Ultra (herfst 2020) toegepast op smartphones. Dit is wat LTPO inhoudt en welke voor- en nadelen deze schermtechnologie kent.

Hoewel in de smartphonemarkt de primeur was aan Samsung, was het eigenlijk Apple dat voor het eerst met de LTPO-technologie in zee ging. Het gebruikte het voor de serie 5-Apple Watch. De reden erachter is simpel: LTPO-technologie is namelijk zeer geschikt voor schermen die altijd aan moeten zijn.

LTPO-technologie

Om te begrijpen hoe dat komt, duiken we in kort de tech erachter: LTPO staat voor ‘low temperature polycrystalline oxide’. Normale LCD’s en OLED’s maken gebruik van low temperature polycrystalline silicon (LTPS) met thin-film transistors om een achterpaneel van een toestel te maken. Het verschil met LTPO is dat er niet alleen siliconen bij komen kijken, maar ook oxiden. Die oxiden zorgen ervoor dat dat het makkelijker is om alle elektronen in het scherm te beïnvloeden. Hierdoor wordt die variabele verversingssnelheid mogelijk.

LTPO-technologie in de Samsung Galaxy Note 20 betekent dat er kan worden gewisseld tussen een verversingssnelheid van tussen de 10 en 120 Hertz. Als jij je smartphone aanraakt en gebruikt, dan wordt de verversingssnelheid omhoog geschroefd, terwijl een smartphone die op tafel ligt of in je broekzak zit aanzienlijk minder vaak zijn informatie op het scherm hoeft te verversen. Dit zijn de voordelen die aan deze technologie kleven:

Gerelateerde artikelen

Voordeel: Een betere batterijduur en toch altijd aan

Het feit dat LTPO kan zorgen voor die verschillende verversingssnelheden helpt de batterijduur van je telefoon verlengen. Als dat immers niet variabel kon zijn, dan zou je verversingssnelheid óf altijd hoog zijn, wat betekent dat je scherm meer energie gebruikt, óf je zou met een heel lage verversingssnelheid te maken hebben wanneer je veel met je telefoon bezig ben.

Het grootste voordeel van LTPO is dan ook dat het zuiniger is. Dat komt omdat de schermtechnologie de verversingssnelheid dynamisch aanpast op basis van de accuduur en het soort van content dat je bekijkt. Hierdoor wordt dankzij het scherm op de meest efficiënte wijze gebruikgemaakt van de batterij. Dat is van groot belang, omdat het scherm de grootste energieverbruiker is bij smartphones. Het resultaat is dat de telefoon energie bespaart en dat de accuduur ongeveer gelijk blijft aan die van telefoons met een gewoon scherm dat niet altijd aanstaat.

Voordeel: Een soepele internet- en game-ervaring

Zo’n constant lage verversingssnelheid is niet wenselijk, want met een hoge verversingssnelheid heb je onder andere een soepele scroll-ervaring wanneer je bijvoorbeeld door een Instagram-timeline gaat en ziet een game er ook beter uit omdat je veel vaker van nieuwe informatie wordt voorzien.

Die verversingssnelheid wordt niet alleen aanpast op wanneer je je telefoon aanraakt, maar ook op wat je ermee doet. De smartphone ‘weet’ bij welke toepassingen hij even wat meer een boost moet geven, zoals bij gaming. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het bekijken van je mail of een foto, wat visueel aanzienlijk minder spannend hoeft te zijn.

Wat zijn LTPO-schermen: de voor- en nadelen op een rij

Voordeel: Veel smartphonemakers zien er brood in

Het was even spannend of deze nieuwe techniek wel goedkoop en makkelijk op grote schaal kon worden toegepast, maar dat is gelukkig wel het geval. Smartphoneleveranciers zijn zelfs bijna allemaal om. Na Samsung in het najaar van 2020 zijn onder andere merken als Huawei, Xiaomi en OnePlus al gevolgd. Apple introduceerde het onlangs ook bij de iPhone 13 Pro.

Dat zoveel smartphonemakers deze technologie zien zitten, zorgt dat hij op grote schaal wordt geproduceerd en dat maakt de nieuwe technologie voordeliger. Door die massaproductie kan LTPO zonder dat je veel meer geld voor je smartphone hoeft te betalen toch worden geïmplementeerd.

Nadeel: In principe is LTPO duurder om te produceren

Hoewel veel fabrikanten de nieuwe technologie ondersteunen, betekent die massaproductie niet dat je telefoon ineens goedkoper wordt. LTPO is alsnog een duurdere techniek, omdat er materialen worden gebruikt die op dit moment niet in groten getale aanwezig zijn op aarde. Bovendien is ook het fabricageproces zelf duurder, omdat het ingewikkelder is om te produceren.

Wat zijn LTPO-schermen: de voor- en nadelen op een rij

Nadeel: De chipset speelt ook een rol

Het nadeel aan een goede verversingssnelheid, dat is dat deze niet op zichzelf staat. Soms wordt verversingssnelheid verwart met framerate, maar dat zijn twee verschillende dingen. De verversingssnelheid betekent hoeveel beelden je scherm kan weergeven, terwijl een framerate betekent hoeveel beelden de gpu van je telefoon kan produceren. Heb je dus in je smartphone een chipset die een veel lagere framerate aankan dan de verversingssnelheid van het scherm toestel, dan heb je alsnog niet de optimale ervaring.

Gerelateerde artikelen

Nadeel: Je scherm slijt waarschijnlijk sneller

De O van LTPO staat voor oxide en als je denkt aan het woord ‘oxideren’, dan kun je al raden waar we naartoe gaan: de kans is groot dat een LTPO-scherm iets sneller in kwaliteit afneemt. Dat komt omdat oxiden reageren op zuurstof. Het voordeel is dat het hierdoor beter werkt op lage voltages, maar het risico is dat oxidatie eerder intreedt.

Nadeel: Er treedt mogelijk eerder oververhitting op

Het opschroeven van de verversingssnelheid betekent dat er meer energie nodig is, waardoor er meer warmte vrijkomt. LTPO is gevoelig voor hoge temperaturen en de kans bestaat dat een toestel hierdoor eerder oververhit raakt. Bij hitte kan de samenstelling veranderen, waardoor het scherm in de problemen komt.

Wat zijn LTPO-schermen: de voor- en nadelen op een rij

Conclusie: LTPO is de toekomst, maar niet de overall-oplossing

LTPO-technologie zorgt ervoor dat je scherm altijd kan aanstaan, zonder dat er veel meer van je accu wordt gevraagd. Op dit moment zien we dat LTPO-schermtechnologie enorm in de lift zit, waardoor telefoonmakers de techniek verder kunnen doorontwikkelen. Het is dan ook te hopen dat enkele van de bovenstaande nadelen kunnen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

heeft jouw telefoon al een LTPO-scherm. Merk jij het op wanneer de verversingssnelheid wordt gewijzigd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk