Lossless muziek streamen: is het voor jou en waar op letten?

Lossless muziek streamen: is het voor jou en waar op letten?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Verschillende streamingdiensten bieden muziek aan van hoge kwaliteit. Lossless muziek is zoals het geluid van nummers in de opnamestudio was bedoeld. We bespreken vier dingen waar je moet op letten als je lossless muziek wil beluisteren.

Wat is lossless geluid?

Als je muziek luistert op diensten als Spotify of YouTube Music, dan krijg je nog geen geluid te horen van de hoogste kwaliteit. Er gaat op deze diensten een deel van de kwaliteit verloren door compressie. Die compressie is functioneel, want de bedoeling is dat je kan streamen met een lager dataverbruik en dat het geluid acceptabel blijft.

Natuurlijk is het niet in alle omstandigheden een vereiste om weinig data te verbruiken bij het streamen en dat kan lossless muziek interessant zijn. Met lossless geluid worden muziekbestanden nog steeds verkleind, maar de bedoeling is dat de originele studiokwaliteit daarbij zoveel mogelijk behouden blijft.

Lang niet iedereen hecht daar waarde aan, maar het klinkt wel als muziek in de oren bij veel muziekfans. Er zijn een aantal factoren die invloed op jouw lossless muziekbeleving en die bespreken we hier.

1. Kies een geschikte streamingapp

Lossless luisteren begint al bij de juiste app. Zoals gezegd kan je (nog) niet terecht bij het populaire Spotify, maar er zijn genoeg andere diensten die al wel beter geluid aanbieden, al dan niet tegen een meerprijs.

Eerder hebben we al de beste muziekstreamingdiensten besproken op Androidworld en daarbij gaven we ook extra aandacht aan diensten met lossless geluid. Je kan in dat artikel lezen dat wij Apple Music aanraden, want die dienst levert op dit moment de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor lossless geluid. Meer daarover lees je in het artikel hieronder.

Gerelateerde artikelen

2. Denk aan het geluid van je telefoon

Niet elke muziekapp is even waardig, maar hetzelfde kan gezegd worden over telefoons. De laatste jaren zijn codecs voor bluetooth geluid sterk verbeterd, maar voor veel audiokenners blijft bekabeld geluid de kwaliteitsnorm. Als je op je telefoon het beste bekabeld geluid wil, dan heb je een externe 'DAC' nodig. Een 'Digital to Analog Converter' is een apparaat dat het digitaal geluid omzet naar analoge muziek. Je telefoon heeft ook een DAC, maar die is meestal van veel lagere kwaliteit.

De laatste jaren zien we wel dat bluetooth geluid sterk opkomt en de meeste telefoons hebben ook geen 3,5 mm audiojack meer. Bedrijven als Sony en Qualcomm bieden codecs aan voor kwalitatief geluid via bluetooth. Een codec is de software die het geluid verwerkt. De zogenaamde aptX HD-codec van Qualcomm werkt op heel wat telefoons, net als de LDAC-standaard van Sony. Daarmee kan je al geluid streamen van veel hogere kwaliteit.

Alleen als je echt lossless geluid over bluetooth wil, dan heb je een telefoon nodig die de nieuwe aptX Lossless-codec ondersteunt. Jammer genoeg werkt die momenteel maar op een heel beperkt aantal toestellen. Een voorbeeld dat we recent op Androidworld hebben getest is de uitstekende ASUS Zenfone 9.

Gerelateerde artikelen

3. Gebruik de juiste koptelefoon of oortjes

De muziekapp of telefoon die je gebruikt spelen geen rol als je muziek afspeelt met een koptelefoon of oortjes van lage kwaliteit. Let altijd in de specificaties op welke audiocodecs ondersteund worden.

Als je echt lossless geluid wil streamen via bluetooth met aptX Lossless, dan zal je nog geduld moeten hebben als je wat meer keuze wil, want op dit moment is er nog maar één model van draadloze oortjes die de codec ondersteunt: de 'NuraTrue Pro'. Dat zal gelukkig wel veranderen in de toekomst.

4. Let op het dataverbruik

Lossless muziek ondergaat nog steeds een vorm van compressie, maar muziekbestanden zijn nog steeds relatief groot. Als je een uurtje muziek streamt op Spotify heb je iets minder dan 50 MB aan data gebruikt. Wanneer je voor lossless-streamingdiensten kiest, mag je dat dataverbruik minstens met 10 vermenigvuldigen. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn voor wie een unlimited-abonnement heeft bij zijn provider, of als je vaak luistert via wifi. En natuurlijk kan je ook offline muziek opslaan.

Deze NuraTrue Pro zijn momenteel de enige optie als je lossless geluid wil via bluetooth

Deze NuraTrue Pro zijn momenteel de enige optie als je lossless geluid wil via bluetooth

Hecht jij veel waarde aan de kwaliteit van je muziek? Misschien gebruik jij al een externe DAC, of selecteer je al speciaal een nieuwe telefoon op basis van zijn audiokwaliteit? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over muziekdiensten? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk