Leven we straks in de metaverse waar we betalen met crypto? (Opinie)

Leven we straks in de metaverse waar we betalen met crypto? (Opinie)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De metaverse staat voor werelden die we met virtual reality kunnen ervaren en in de metaverse spelen cryptomunten een rol. Maar staat ons echt een leven te wachten met een headset op de neus en anderzijds een cryptoportefeuille waarmee we onze virtuele kleren en meubelstukken kopen?

De metaverse onvermijdelijk?

Overal waar over technologie gesproken wordt, liet er altijd wel iemand de term vallen: 'metaverse'. "We werken aan een nieuw product dat gericht is op de metaverse", die mededeling kwam van verschillende techbedrijven en aandeelhouders wrijven zich in de handen. "Hoe bereiden jullie je voor op de metaverse", een vraag die uit het niets werd gesteld aan een topman van YouTube in een techpodcast die ik laatst beluisterde.

Alsof de metaverse een soort onvermijdelijke aardverschuiving wordt in onze levens. Een verandering waar menig techbedrijf zich maar beter kan voorbereiden. In het geval van de vraag aan de YouTube-topman kwam er een beleefd antwoord, maar achteraf kon je wel afleiden dat het videoplatform weinig rekening houdt met een virtual reality (VR)-ervaring in de metaverse. Het feit is vooral dat er op dit moment vrij weinig te merken is van die virtuele werelden die onze aandacht zullen veroveren en daarbij komt dat de metaverse hype al na enkele maanden afneemt.

De interesse in het woord 'metaverse' in de afgelopen 12 maanden

De interesse in het woord 'metaverse' in de afgelopen 12 maanden

Buzzword verliest tractie

Een goede barometer om hoogte te krijgen van de interesse in de metaverse is Google Trends. Dat is een tool waarmee je kan ontdekken hoe vaak er naar een specifiek woord wordt gezocht in Google. Daaruit blijkt dat de interesse in de metaverse vooral piekte van eind oktober tot december, kort nadat Facebook zijn naam veranderde in Meta en bekend maakte dat het bedrijf zich voortaan op een toekomst in de metaverse wil richten.

Veel critici zeggen het al langer en de dalende trends in Google maakt het nog een extra duidelijk: 'metaverse' is een buzzword dat aan waarde verliest. Ook als je naar de toekomst kijkt, een wereld waarin het coronavirus en strenge leefregels een minder grote rol van betekenis spelen, komt de metaverse er als verliezer uit. Waarom zouden met zijn allen nog contact zoeken via een virtual realityheadset in een virtuele bar als je eindelijk weer fysiek kan afspreken?

Niche met groeipotentieel

Toch mag je de metaverse ook niet geheel afschrijven. Ik beschouw het leven in virtuele werelden als een niche met groeipotentieel. Je kan zien dat Oculus, maker van de Quest-headsets voor VR en een onderdeel van Meta, sterke stappen voorwaarts zet. Zowel de hardware als apps en games voor VR worden steeds beter.

De Oculus Quest VR-headset

De Oculus Quest VR-headset

Daarnaast heeft de coronacrisis ons wel geleerd dat contact houden met vrienden, familie of collega's vanop afstand wel degelijk waardevol kan zijn. En de metaverse heeft als doel om die sociale contacten in vergelijking met videobellen naar een heel ander niveau te brengen. Heb je een verre vriend, of studeert je dochter een jaar lang in het buitenland? Dankzij de metaverse komt er een manier om toch het gevoel te hebben dat je dichter bij elkaar bent. Je kan samen games spelen of gewoon kletsen.

En daarmee hebben we nog niet alle doelgroepen voor de metaverse gehad. In virtuele werelden zoals Decentraland of Sandbox geven mensen alvast geld uit aan virtueel land. Anderzijds was de game Animal Crossing: New Horizons voor de Nintendo Switch een grote hit. Animal Crossing is een spel waarin je een virtueel leventje leidt. Het spel verkocht meer dan 37 miljoen exemplaren, en dat is maar iets minder dan de hitgame Mario Kart 8 Deluxe, dat weet Nintendolife. Het geeft vooral aan dat er potentieel zit in virtueel leven, spullen kopen en een eigen huis inrichten, ook al is het niet voor iedereen.

De rol van Crypto

In de metaverse zal crypto een grote rol spelen en daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst omdat Meta zelf sterk gelooft in cryptovaluta als een betaalmiddel. In de betaaldienst Novi van Meta koop je met echt geld cryptomunten waarmee je kan betalen. Dat klinkt waanzinnig, omdat je bij crypto meteen denkt aan volatiele koersen, maar in feite gebruikt Meta een zogenaamde 'stable coin' voor betalingen. Dat wil zeggen een munt met een meer constante waarde die de dollarprijs volgt. Novi werkt met blockchaintechnologie en daarom gebeuren transacties snel en veilig. De virtuele portefeuille van Meta zal ook niet alleen een rol spelen op Oculus-headsets, maar ook in apps als WhatsApp en Facebook.

De integratie van Novi in WhatsApp

De integratie van Novi in WhatsApp

Er is nog een tweede reden waarom crypto een belangrijke plaats zal krijgen in de metaverse. Onder meer virtueel land en kunstwerken in de metaverse vind je in de vorm van van NFT's. Dat zijn alle soorten van virtuele creatieve werken die als token aan een blockchain zijn gekoppeld. In dit artikel gaan we dieper in op wat NFT's precies zijn, maar het is zo dat NFT's via crypto worden aangekocht.

Crypto overstijgt de metaverse

Met dit alles heb je op de initiële vraag van dit artikel: "Leven we straks in de metaverse waar we betalen met crypto?", eindelijk een antwoord. Nee, de meeste mensen zullen hun leven vooral in de echte wereld gaan leiden, maar de metaverse zal wel een weg vinden in een zekere nichemarkt. Je zal ook zeker in virtuele werelden met crypto kunnen betalen, maar crypto overstijgt wel de het potentieel van de metaverse.

Met de Ethereum-blockchain worden technologische toepassingen gebouwd en betalen met crypto via stable coins zal ook in de echte wereld steeds meer zijn opwachting maken. Om verhitte meningen te temperen: die voorspelling staat ook los van de discussie of geld uitgeven aan Bitcoin en andere cryptovaluta nu al dan niet een verstandige investering is.

Beeld van Decentraland, een virtuele wereld in de metaverse

Beeld van Decentraland, een virtuele wereld in de metaverse

Wat denk jij van de metaverse? Ben je het eens met de analyse dat het zal uitgroeien tot een nichemarkt? En wat denk je van de rol van crypto als betaalmiddel? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Heb je tips of ideeën voor de cryptoweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Vinden we leuk! Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk