6 krachtige iOS 16-functies die we nu in Android willen

6 krachtige iOS 16-functies die we nu in Android willen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apple heeft iOS 16 aangekondigd, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor iPhones. Apple neemt een aantal handige Android-functies over, maar in dit artikel bespreken we slimme nieuwigheden in iOS 16 die we zo snel mogelijk op Android-telefoons willen zien.

1. Tabbladen delen en filteren

Apple heeft als eerste zijn Safari-browser voor iPhone, iPad en Mac verbeterd, dat maakt het merk bekend tijdens zijn WWDC 2022-evenement. Er komt een focusmodus in Safari voor iOS die je helpt om met je tabbladen van je op één taak te focussen. Je filtert zo browsertabbladen die je privé gebruikt om helemaal op je werk te focussen en omgekeerd. Deze feature zou voor een Chrome een mooie aanvulling zijn op de tabbladgroepen.

Anderzijds is er nog een sterke verbetering voor Safari op Mac-computers, dat weet iCulture. De browser krijgt een handige manier om samen te werken met andere iOS-gebruikers, want je kan nu browsertabbladen met elkaar delen zodat iedereen ze tegelijk kan gebruiken. Bij deze gezamenlijke tabbladen zie je ook een indicator die weergeeft wie van je collega's of vrienden naar welk tabblad kijkt, vergelijkbaar met de indicator die verschijnt wanneer je samen aan een Google Document werkt.

2. Slimmer foto's delen

Foto's delen op Android is niets nieuws, want je kan in Google Foto's al jarenlang gedeelde albums maken. Alleen kan dat best omslachtig zijn. Apple komt nu met een systeem waarmee je al in de camera-app alle foto's die je neemt in een gedeeld album sorteert. Ben je op een groepsuitje, dan komt dankzij deze functie elke foto die je maakt in zo'n gedeeld album terecht en dat tot je het weer uit zet. Dat zorgt ook voor minder werk achteraf.

De optie Gedeeld album in de camera-app

De optie Gedeeld album in de camera-app

3. Android-telefoon als webcam

Het klinkt ontzettend eenvoudig: je telefoon heeft een betere camera dan de meeste webcams en daarom werkt de iPhone voortaan als een webcam voor Mac-computers en MacBooks. Het lijkt ons minder voor de hand liggend dat zo'n functie straks rechtstreeks in Windows-laptops wordt gebouwd, omdat het initiatief aan de kant van Microsoft zou moeten komen. Maar Google zou het wel voor zijn Chromebooks kunnen lanceren. Gelukkig zijn er al wel apps waarmee je een Android-telefoon kan gebruiken als webcam.

Een iPhone werkt als webcam voor een MacBook

Een iPhone werkt als webcam voor een MacBook

4. Verzonden berichten bewerken

iMessage, de berichtenapp voor iOS, is een populaire functie bij Apple-gebruikers. En tegelijk is het ook een gesloten systeem, wat Google dan weer nerveus maakt. Apple gaat iMessage nog handiger maken en laat je voortaan een verzonden bericht bewerken en op die manier kan je snel een typefout wegwerken. Daarnaast kan je ook tot 15 minuten na verzending een bericht terugroepen. Zulke functies zijn momenteel niet beschikbaar met RCS, dat is de opvolger van sms die Google sterk aanbeveelt in zijn Berichten-app.

5. Widgets op het vergrendelscherm

We slaan vaak het vergrendelscherm op Android over, omdat we snel met onze vingerafdrukscanner toegang krijgen tot onze telefoon. De meerwaarde van het vergrendelscherm op Android is ook beperkt en dat geldt ook voor de functionaliteit van de Google Assisitent. iOS 16 introduceert fraaie widgets die het vergrendelscherm weer interessanter moeten maken. Opvallend: widgets op het lockscreen is een functie die eerder door Google is bedacht, maar die ondertussen is geschrapt. Ze maakt ook geen deel uit van de functies in de Android 13-bèta. We zien Apple sinds iOS 14 steeds meer focussen op widgets.

Widgets voor het vergendelscherm in iOS 16

Widgets voor het vergendelscherm in iOS 16

6. Makkelijk foto's uitsnijden

Met de Visual Look Up-functie pakt Apple uit met zijn slimme objectherkenning. Je kan in een foto het onderwerp lang ingedrukt houden en vervolgens knipt de iPhone het automatisch uit de foto. Zo deel je hem zonder zijn achtergrond in een app naar keuze en dat werkt in feite als een soort van sticker.

Google zou een dergelijke functie ook in Google Foto's kunnen introduceren, al dan niet als een exclusieve functie voor zijn Pixel-toestellen of Google One-abonnees. Hoe het precies werkt in iOS 16 zie je in onderstaande video en je kan daar de hele keynote ook terugkijken.

Wat is jouw favoriete verbetering voor iOS 16 en zijn er ook functies bij die jij graag op je Android-telefoon wil verwelkomen? Is er volgens jou een belangrijke eigenschap of functionaliteit die jij mist in iOS en die er wel is in Android, of omgekeerd? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Apple

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk