iFixit legt uit: kan een smartphone-accu echt ontploffen?

iFixit legt uit: kan een smartphone-accu echt ontploffen?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Soms lees je over telefoons die onverwacht vuur vatten, maar hoe groot is die kans nu echt? Welke factoren kunnen de kans vergroten en moet je echt oppassen voor telefoons met een opgezwollen accu? De reparatie-experts van iFixit leggen het uit.

Smartphone-accu's en gevaar

Heel wat techliefhebbers herinneren zich nog goed de Samsung Galaxy Note 7-saga. In 2016 zijn heel wat Note 7-toestellen ontploft en er toen zelfs gewonden gevallen onder gebruikers. Een productiefout in de behuizing lag aan de basis van het probleem, maar af en toe zijn er nog steeds meldingen van telefoons die vuur vatten. Dat gebeurt bij alle merken en modellen en gelukkig heel zelden.

In een YouTube-video waarschuwt iFixit voor omstandigheden waarin accu's vuur kunnen vatten. Een lithium-ion-batterij bestaat uit meerdere dunne lagen van metaal. Wanneer een accu wordt beschadigd door een metalen voorwerp, ontstaat er kortsluiting en kan een accu vuur vatten. De kans dat dat echt gebeurt neemt toe bij grotere accu's en vooral bij batterijen die (bijna) volledig zijn opgeladen.

Gezwollen accu's

Als je dus ooit zelf een smartphonebatterij vervangt of een andere reparatie uitvoert, volstaat het niet om gewoon de connector van de accu los te koppelen. Beter is om pas aan reparaties te beginnen als een accu een lading heeft van minder dan 25 procent.

Wat de kans op ontploffing groter maakt, is een batterij die opgezwollen is. Dat fenomeen kan voorkomen bij telefoons die voor langere tijd niet zijn gebruikt en je kan het in bijzonder merken bij toestellen van Samsung, zo werd onlangs duidelijk. Stel, de telefoon die je dagelijks gebruikt gaat stuk en je wil tijdelijke een oude telefoon uit de kast halen, controleer dat eerst de staat van de accu. Het is namelijk gevaarlijk om een gezwollen batterij op te laden. Gebruik de telefoon dus niet zomaar en vervang eerst de accu als je wil gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Je kan het advies van iFixit nog eens in onderstaande video bekijken. In de video konden ze het ook niet laten om een grotere accu in vuur en vlam te steken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk